Zit jouw vijver ook zo vol met algen? Zonde! Een mooie vijver kan erg rommelig ogen wanneer hij vol komt te zitten met algen. Bovendien is het niet goed voor de sierplanten en op d’n duur schadelijk voor de vissen.
Helaas ben je lang niet de enige die last heeft van algen in de vijver, het is het meest voorkomende probleem bij vijverhouders. Tijd om de algen eens goed aan te pakken.
Wat zijn algen?
In feite zijn algen ook gewoon waterplanten. Ze nemen voedingstoffen uit het water op en gebruiken het zonlicht om te groeien. Ze komen in feite in ieder vijverwater voor en zijn niet per se problematisch. Ze vormen pas een probleem als ze de overhand nemen.
Draadalgen
Draadalgen zijn lange slierten die de hele vijver over kunnen nemen. Ze groeien hier voornamelijk langs de zijkanten en op planten, maar kunnen ook gerust het midden van de vijver overnemen. De draadalgen komen voornamelijk voor bij kraakhelder water en nemen hier overtollige voedingsstoffen op. Ze hebben vrij weinig voeding nodig om alsnog sterk te groeien.
Zweefalgen
Zweefalgen zorgen in tegenstelling tot draadalgen juist voor groen water. Zweefalgen nemen de vijver over als er veel licht in de vijver valt. Wanneer het vijverwater niet in evenwicht is hebben planten het moeilijk en zullen de zweefalgen het water groen maken.
Algen in de vijver verwijderen
Het bestrijden van algen in de vijver is niet altijd een makkelijk klusje. Zeker draadalgen zorgen nogal eens voor hoofdpijn. Deze nemen de planten over en nestelen zich aan alles wat los en vast zit. Maar hoe pak je nu de verschillende soorten algen aan?
Bestrijden van draadalgen
raadalgen groeien, in tegenstelling tot zuurstofplanten, goed in zacht vijverwater. Een belangrijke actie is dus het op peil brengen van de waterhardheid. Een goede waterhardheid zit tussen de 8 en 12 dH (mag nog iets hoger zijn). Met GH Plus verhoog je snel en eenvoudig de waterhardheid. Vergeet ook niet de KH waarde te checken, deze mag tussen de 6 en 10 dH liggen. Deze is vaak opvallend laag wanneer je ziet dat algen de overhand nemen.
De basis van een vijver is gezond water. Nu je de waterhardheid op peil hebt gebracht kun je vast wat algen met de hand verwijderen. Probeer dit eventueel met een net of plantentang te doen. Wat ook wel eens wil werken is twee stokjes tegen elkaar aan houden en hiermee de draadalg oprollen.
De draadalgen zijn verder effectief te bestrijden met bijvoorbeeld Colombo Algisin of Vincia Strobinol. Deze pakken de algen effectief aan, hierdoor is jouw vijver klaar voor een mooi seizoen.
Draadalgen-bestrijding op een rijtje
- Juiste waterhardheid (GH en KH)
- Veel zuurstofplanten toevoegen
- Beperk het voedingstoffenoverschot (niet teveel voeren)
- Verwijder tevens bladafval
- Verminder de hoeveelheid zonlicht dat op de vijver valt
- Zet een algenbestrijdingsmiddel in
Bestrijden van zweefalgen
Zweefalgen maken het water troebel waardoor de vijver er bijna verontreinigd uitziet. Groen water ziet er zo nóg minder mooi uit dan water met draadalgen. Gelukkig is het probleem ietwat makkelijker aan te pakken.
Met behulp van een UV-filter zijn de zweefalgen, ziektekiem en schimmels namelijk snel en effectief te doden. De vijverpomp pompt het water naar het filter en laat het daarbij ook langs het UV-filter stromen. De algen gaan dood en worden afgevangen door het filter. Je water is op deze manier snel weer helder. Het UV-filter mag je gerust altijd aan hebben staan en werkt dus jaarrond.
Daarnaast is het, net zoals bij draadalgen, belangrijk dat het vijverwater de juiste waardes heeft. Zorg er dus voor dat de GH, KH en PH op niveau zijn.
Zweefalgen-bestrijding op een rijtje
- Juiste waterhardheid (GH en KH)
- Veel zuurstofplanten toevoegen
- Beperk het voedingstoffenoverschot (niet teveel voeren)
- Verwijder tevens bladafval
- Verminder de hoeveelheid zonlicht dat op de vijver valt
- Installeer een UV-filter
- Zet een algenbestrijdingsmiddel in
Conclusie
Je zult nu wel denken, wat een hoop mogelijkheden, is er niet één oplossing? En helaas is dat niet het geval. De aanpak van (voornamelijk draad-) algen kost veel moeite en tijd.
Een goede balans van het vijverwater helpt algengroei te voorkomen. Door een overschot aan voedingsstoffen te voorkomen, een goed biologisch filter in te zetten en voldoende waterplanten toe te voegen kun je een hoop ellende voorkomen.
Bij een groot algenprobleem zul je enkele maanden bezig zijn om je vijver weer mooi te krijgen. De algen (symptomen) zijn snel aan te pakken. Het kost vooral tijd om de balans terug te brengen zodat je het probleem voor de lange termijn aanpakt. Succes!
Pak nu de algen in jouw vijver aan!
Bekijk nu alle producten om algen te bestrijden.