Heerlijk, die vakantie die voor de deur staat! Waar ga jij naar toe dit jaar? Als je huisdieren hebt neem je die vaak mee of breng je ze naar vrienden of een pension. Maar wat doe je met je aquarium? Deze heeft namelijk ook wat aandacht en onderhoud nodig tijdens de vakantie.
Ga terug
13 februari 2024

Aquariumonderhoud tijdens de vakantie

Heerlijk, die vakantie die voor de deur staat! Waar ga jij naar toe dit jaar? Als je huisdieren hebt neem je die vaak mee of breng je ze naar vrienden of een pension. Maar wat doe je met je aquarium? Deze heeft namelijk ook wat aandacht en onderhoud nodig tijdens de vakantie.

Het beste is om een vriend/familie het onderhoud en de verzorging van je aquarium over te laten nemen, maar dit gaat niet altijd. We geven je graag wat tips voor de verzorging en het onderhoud van het aquarium tijdens je vakantie. Zo blijft het water gezond en je vissen blij.

Onderhoud van het aquarium

De basis van ieder aquarium is gezond water. Als je water gezond en in balans is zullen je planten en vissen het ook goed doen. Waarschijnlijk maak jij je aquarium al op een goede manier schoon. Je ververst regelmatig het water, maar beperkt dit tot 1/3 van het totaal. Zo behoud je belangrijke voedingstoffen én bacterieculturen.

Het is wenselijk je aquarium goed in balans te hebben voordat je op vakantie gaat. Zo is je aquarium zelf in staat enkele weken te overbruggen. Bij een onstabiel aquarium is het risico groter dat het fout gaat tijdens je vakantie. Begin dus op tijd met het opzetten van een gezond aquarium en voeg regelmatig Bacto Care toe om de bacterieculturen te ondersteunen.

Wanneer je op vakantie gaat kun je het water gewoon op dezelfde manier verversen zoals je altijd doet. Je kunt dit het beste enkele weken en dan twee dagen voor vertrek doen. Zo heb je nog één à twee dagen om in te grijpen als er iets fout gaat. Verwijder tijdens de schoonmaak tevens planten die aan het rotten zijn, zo voorkom je vervuiling van het water tijdens je vakantie

Voor een stabieler aquarium wat langer in balans blijft kun je Tetra EasyBalance toevoegen. Dit draagt bij aan gezond vijverwater met de juiste waardes. Dit is altijd handig, maar komt zeker in de vakantie van pas!

Het juiste onderhoud van een aquarium vóór je vakantie is dus erg belangrijk.

Verlichting verminderen

De verlichting in je aquarium is van groot belang voor de gezondheid van de planten en hiermee de balans van je aquarium. Een aquarium met goede belichting heeft een gezonde plantengroei en minder kans op algen.

Tijdens je vakantie is het aan te raden de verlichting wat minder uren te laten branden. Hierdoor komt je aquarium in een soort rust-modus. De planten zullen minder groeien, maar ook de algen krijgen minder kans. Mochten de waterwaardes van je aquarium toch wat achteruit gaan heb je niet direct een groot algenprobleem. Laat je verlichting gerust één of twee uur minder branden. Maximaal 7 uur per dag is een goede richtlijn.

Zorg er tevens voor dat je aquarium niet in de zon staat, maar dit moet standaard eigenlijk al niet zo zijn.

Voeding

De vissen in je aquarium kunnen gerust enkele dagen zonder voer. Ze hebben vaak genoeg aan alle restjes in het aquarium en kunnen ook echt wel even zonder. Maar wanneer je langer op pad gaat, of veel vissen hebt, is het verstandig je vissen wél te blijven voeren. Dit kan met een weekendblok, vakantieblok, of nog beter een voerautomaat.

Een voerautomaat laat dagelijks, in doseringen, het voer los. Zo krijgen je vissen regelmatig wat te eten en voorkom je dat er plots veel voeding in het water komt. Een voerautomaat is niet alleen handig tijdens de vakantie, maar is ook super praktisch als je wél thuis bent. Zo hoef je minder aan het voeren te denken. Test hem op tijd en plaats nieuwe batterijen voordat je op vakantie gaat.

Waterkwaliteit

Met goed onderhoud houd je de kwaliteit van het water al op peil. Daarnaast kun je, om de waterkwaliteit te bevorderen, een zuurstofpompje plaatsen. Deze voorkomt dode zones in het water, zorgt voor de afvoer van schadelijke gassen en voegt zuurstof toe. Voor de gemakkelijkheid tijdens je vakantie, en om zeker te weten dat jouw vissen voldoende zuurstof krijgen ook als de pomp kapot zou gaan, raden wij het aan om een zuurstofschelp in het aquarium te plaatsen: decoratief, en lost vanzelf op.

Zorg er altijd voor dat de aquariumkap goed afsluit. Anders verdampt teveel water, wat nieuwe risico's met zich mee brengt. Denk hierbij aan het droog komen staan van de verwarming (die vervolgens kapot klapt).

Aquarium vakantietips op een rijtje

 • Water op tijd gedeeltelijk verversen
 • Check of je filter niet verstopt zit
 • Juiste hoeveelheid Bacto Care toevoegen
 • Verwijder dode/rottende planten of bladeren
 • Voeg eventueel EasyBalance toe voor meer balans
 • Verminder de brandtijd van de verlichting
 • Installeer een voerautomaat of plaats een vakantie-voerblok
 • Plaats een zuurstofpompje (als je die nog niet hebt)
 • Zorg ervoor dat je CO2 fles (indien je die hebt aangesloten) voldoende vol zit
 • Test je water nog een keer of laat dit voor je doen bij ons in de winkel

Laat vrienden je aquarium checken

De beste oplossing is nog altijd iemand die het aquariumonderhoud overneemt. Laat een goede vriend of vriendin of een familielid wekelijks je aquarium even checken. Je kunt zelfs vragen of hij iedere twee dagen even wat voer aan de vissen geeft.

Dit laatste is misschien wat veel gevraagd. Maar een wekelijkse controle kan nooit kwaad. Maak voor hem of haar een kleine checklist zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Dit kleine beetje onderhoud van het aquarium kan je vissen redden tijdens de vakantie. Zet in ieder geval de volgende punten/vragen op een lijstje:

 • Is het waterpeil op niveau?
 • Werkt het filter nog? Zit deze niet verstopt?
 • Pompt de zuurstofpomp nog lucht het water in?
 • Brandt de verlichting nog? (alleen overdag natuurlijk)
 • Zijn er niet al teveel dode planten of bladeren? Eventueel verwijderen.
 • Wordt al het voer opgegeten?

Fijne vakantie!

Bestel nu jouw aquarium vakantiebenodigdheden

[products limit="13" columns="3" orderby="date" order="DESC" ids="34984,35033,35237,35197,37029,37056,73516,37039,36574,35992,36533,30851,30879"]
Dierencompleet.nl