We hebben de caviataal ontcijferd, weet jij al wat jouw cavia je probeert te vertellen? Als eigenaar zul je zeker weten dat je cavia regelmatig tegen jou roept, om aandacht of om eten. Je herkent het vast wel, het piepen wanneer de koelkastdeur open gaat. Vaak is dit leuke gepiep ook één van de redenen om een cavia in huis te nemen, want wie vindt het nou niet leuk dat het diertje zo'n schattige geluidjes maakt? Daarnaast staat de cavia er om bekend vrijwel nooit te bijten, wel zo fijn als ze met kinderen om moeten gaan.
Ga terug
13 februari 2024

Caviataal ontcijferd – wat zegt ie nu?

We hebben de caviataal ontcijferd, weet jij al wat jouw cavia je probeert te vertellen? Als eigenaar zul je zeker weten dat je cavia regelmatig tegen jou roept, om aandacht of om eten. Je herkent het vast wel, het piepen wanneer de koelkastdeur open gaat of wanneer er een geluidje op het geknak van groente lijkt! Vaak is dit leuke gepiep ook één van de redenen om een cavia in huis te nemen, want wie vindt het nou niet leuk dat het diertje zo'n schattige geluidjes maakt? Daarnaast staat de cavia er om bekend vrijwel nooit te bijten, wel zo fijn als ze met kinderen om moeten gaan.

Caviataal - hoe communiceert een cavia?

Cavia's communiceren op verschillende manieren met elkaar, zowel via geluidjes als via lichaamstaal. Ze ruiken en horen bovendien zeer goed, maar zien wat minder. De geluidjes die ze maken zijn dan ook van groot belang als ze elkaar wat duidelijk willen maken. Toch zullen ze ook op ontdekkingstocht gaan met hun neus, snuffelend aan alles wat ze tegen komen of aan elkaar. Het is leuk, maar ook belangrijk dat je weet wat je cavia tegen je wil zeggen. Zo voorkom je 'misverstanden'. Om je cavia te begrijpen kun je naar hem luisteren, maar ook naar zijn lichaamstaal kijken. Gaat je cavia bijvoorbeeld hoog op zijn poten staan, dan wil hij indruk maken op jou of een soortgenoot. Wanneer hij zijn vacht op zet is hij boos of onzeker, op dat moment moet je wat voorzichtig zijn om ongelukken te voorkomen. In een uiterste geval kan hij dan eventueel naar je uit halen. Wanneer je cavia de kop omhoog steekt maar het lichaam tegen de grond houdt is hij zeer alert, maar wel onzeker. Hij probeert zo te ontdekken wat er aan de hand is. Laat hem zijn gang gaan, indien hij echt onzeker is kun je het beste even tegen hem praten en hem op z'n gemak stellen.

Fluitend door het leven

Je weet nu wat meer over de lichaamstaal, maar heb je ooit gezien hoe een cavia geluid maakt? Hij doet dit namelijk bijna fluitend, lijkend op een vogel. Toch is het officieel nog steeds gepiep. Wanneer je het over caviataal hebt is dit het typische fluitje, vaak gehoord wanneer bijvoorbeeld de koelkast open wordt gemaakt. Je cavia zoekt op dat moment jouw aandacht en wacht waarschijnlijk op wat lekkers. Het kan ook zijn dat hij gewoon heel erg blij is. Je hebt het dan in ieder geval goed voor elkaar! Dat blije fluitje is gelukkig heel bekend, maar heb je het klagende fluitje ook al gehoord? Dit vervelende fluitje kan afgewisseld worden met piepen en je cavia wil hiermee aangeven dat hij geschrokken is of zijn maatje kwijt is. Je kunt hem dan het beste zo snel mogelijk gerust stellen door je aanwezigheid kenbaar te maken. Is je cavia aan het knarsetanden? Dan is hij niet blij, hij voelt zich zelfs bedreigd of is boos. Een cavia zal niet snel bijten en zal altijd eerst zijn kop naar beneden houden en hopen dat de bedreiging weg gaat. Gaat deze niet weg? Dan begint hij te knarsetanden en laat jou hiermee merken dat hij echt boos is. Laat je cavia dan echt met rust, want als je hem op dat moment te lang 'pest' kan hij wel een keer happen. Gelukkig zijn cavia's niet heel vaak boos. Meestal zijn ze juist heel blij jou te zien. Als hij tevreden is met de situatie zal hij vaak zacht aan het knorren zijn. Begint hij echt te brommen, dan is hij meer dan tevreden en is hij heel blij met jouw aanwezigheid. Jullie zijn waarschijnlijk echte maatjes! Hopelijk weet je nu een beetje wat bepaalde houdingen inhouden en wat hij wil zeggen als hij op een bepaalde manier geluid maakt. Heb je nog vragen over je cavia, dan kun je altijd langs komen in de winkel of contact met ons opnemen.
Dierencompleet.nl