Wat leuk dat je interesse hebt in een aquarium! Het houden van vissen en planten in een aquarium is een zeer populaire hobby. Het is zo'n populaire hobby omdat je er alle kanten mee op kan. De één vindt het fantastisch om de mooi gekleurde vissen te zien zwemmen, de ander vindt het juist fantastisch om een mooi groen onderwaterlandschap aan te leggen (aquascaping).
Ga terug
5 januari 2024

De basis van een aquarium – uitleg voor de beginner

Wat leuk dat je interesse hebt in een aquarium! Het houden van vissen en planten in een aquarium is een zeer populaire hobby. Het is zo'n populaire hobby omdat je er alle kanten mee op kan. De één vindt het fantastisch om de mooi gekleurde vissen te zien zwemmen, de ander vindt het juist fantastisch om een mooi groen onderwaterlandschap aan te leggen (aquascaping). Hoe je, je aquarium ook inricht, het brengt in ieder geval leven in de ruimte. Een mooi ingericht aquarium is een echt sieraad in de kamer. Het brengt kleur in de ruimte en is bovendien erg leerzaam voor kinderen. Een aquarium is iets voor alle leeftijden, van de kleuter die leert hoe vissen zich voort bewegen, tot de opa of oma die in het verzorgingstehuis voldoening haalt uit het aquarium. In deze blog zullen we de basis voor het aanschaffen en onderhouden van een aquarium uitleggen. Een algemene uitleg voor de beginner, zo kun jij binnenkort ook beginnen met het ontdekken van de fascinerende onderwaterwereld.

Ga je voor tropisch- of koudwater? Welke vissen kies je?

Voor de beginnende aquarist is er de keus uit twee aquaria, namelijk het koudwateraquarium (goudvisaquarium) of een verwarmd tropisch zoetwateraquarium. Wij raden beginners niet aan een zee-aquarium aan te schaffen, dit vereist stukken meer kennis. De keuze voor een koudwater- of warmwateraquarium is aan jezelf. Een tropisch warm water aquarium biedt meer mogelijkheden wat betreft de inrichting en viskeuze. Een koudwateraquarium, ook wel goudvisaquarium, is dan weer erg makkelijk in opstart en onderhoud. Goudvissen zijn niet kieskeurig en zijn zelden agressief. Toch is een tropisch aquarium ook niet heel moeilijk, mits je je goed hebt ingelezen en hebt laten informeren. Het grote verschil in de praktijk is dat een koudwateraquarium vaak alleen voorzien is van een filter en verlichting en eventueel wat simpelere planten. Een tropisch aquarium is naast de verlichting en het filter bovendien voorzien van een verwarming. Daarnaast worden tropische aquaria meestal voorzien van een goede voedingsbodem en een mooie hoeveelheid sierlijke planten. Je kunt het zo uitgebreid aanpakken als je zelf wilt! Ga jij voor een mooi tropisch aquarium vol verschillende vissen? Of ga jij voor een koudwater goudvissenaquarium?

Het kiezen van een aquarium

Nu je weet wat voor vissen je wilt houden kun je het aquarium gaan kiezen. Maar voordat je deze aanschaft is het belangrijk goed na te denken over de grootte, de inrichting en de plek waar je hem neer gaat zetten.

Grootte van het aquarium

De grootte van het aquarium is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn het soort vissen, het aantal vissen én de plek waar hij komt te staan in ieder geval van invloed. Wil jij graag veel soorten vissen houden? Dan moet je wel even kijken of dit scholenvissen die aardig van aard zijn. Zo kun je de vissen mooi combineren en heb je snel een leuke school bij elkaar. Wanneer je veel vissen wilt houden kun je het beste kiezen voor een groter aquarium, zeg iets van 60 liter of groter. Maar dit moet natuurlijk wel op de plek passen.

De plek van het aquarium

Een aquarium dat gevuld is met de bodembedekking en water is erg zwaar. Zorg er dan ook voor dat het aquariummeubel het gewicht kan dragen. Onze meubels zijn speciaal bedoelt voor de aquaria en kunnen het gewicht dus dragen. Let ook op de locatie, je wilt het aquarium later niet iedere keer verplaatsen. Een vol ingericht aquarium is erg zwaar. Zorg ervoor dat het aquarium op een relatief rustige plek komt te staan. Vissen kunnen slecht tegen plotselinge trillingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door de boxen van je tv. Zet hem dus bij voorkeur niet direct langs de geluidsinstallatie van je tv of radio. Daarnaast is het belangrijk dat je aquarium niet in direct zonlicht staat. Dit kan op den duur namelijk opwarming en ongewenste algengroei veroorzaken. Tot slot is het fijn als je het aquarium goed kan onderhouden en dat je er dus makkelijk bij kan. Bovendien is het hierbij fijn als de stopcontacten in de buurt zitten. Zo kun je het aquarium eenvoudig aansluiten.

De inrichting

De inrichting is in kleinere mate mede verantwoordelijk voor de juiste keuze van een aquarium. Wil je bijvoorbeeld zeer veel planten houden, dan kun je beter kiezen voor een aquarium dat wat breder en dieper is. Gaat het je juist om de vissen en wil je vissen uit diverse waterlagen? Dan kun je beter kiezen voor een hoger aquarium. In de praktijk kiest men meestal een mooi formaat aquarium wat goed op de kast past en wat het budget toe laat. Hier kunnen dan de hoeveelheid planten en vissen op aangepast worden.

Het kiezen van de juiste decoratie

De inrichting in het aquarium heeft meestal een decoratieve én nuttige functie. Zo zorgen planten ervoor dat het aquarium een natuurlijke uitstraling krijgt, maar hebben zij ook een biologische waarde. Planten zijn namelijk onderdeel van het biologisch evenwicht en zorgen voor de opname van afvalstoffen en de productie van zuurstof. Daarnaast geven zij vissen ook goede schuilmogelijkheden. Naast de planten kun je ook ander soort schuilmogelijkheden in het aquarium plaatsen. Denk hierbij aan kienhout, beeldjes of kunstrotsen. Wist je dat er ook beeldjes zijn die zijn voorzien van een luchtaansluiting of LED lamp? Standaard zijn aquaria meestal niet voorzien van achterwand. Toch kan dit een aquarium heel erg mooi aankleden. Er zijn diverse achterwand types op de markt, van 3D achterwanden voor in het aquarium, tot posters voor tegen de achterkant. De inrichting kan het aquarium heel uniek maken. Je kunt met de decoratie het natuurlijke biotoop nabootsen, maar je kunt ook een thema aan het aquarium geven.

Visverzorging en aquariumonderhoud

Als onderdeel van de basiskennis kunnen de visverzorging en het onderhoud van het aquarium niet ontbreken. Gelukkig is de verzorging van de vissen zelf vaak niet erg moeilijk. Meestal hebben ze hooguit goede voeding nodig. De vissen in het aquarium mogen één tot drie keer per dag gevoerd worden. Het voer wat je ze geeft moeten ze in enkele minuten op kunnen. Naast het voeren van de vissen is het aan te raden wekelijks al je vissen even goed door het glas heen te inspecteren. Kijk goed naar je vissen en kijk of je eventueel stipjes of raar gevormde vinnen ziet. Dit kan duiden op een infectie, iets wat meestal goed te bestrijden is als je er op tijd bij bent. Nóg belangrijker voor gezonde vissen is een goede waterkwaliteit.

Onderhoud van het aquarium

Het water van het aquarium vraagt in het begin de meeste aandacht. Dit komt doordat er in het begin nog geen biologisch evenwicht is gevormd en je de waterwaardes dus goed in de gaten moet houden. Om te voorkomen dat het water ongeschikt wordt voor vissen kun je het water tweewekelijks voor één derde verversen. Zorg er voor dat je tijdens het verversen voldoende AquaSafe toevoegt. Een fijn hulpmiddel tijdens het verversen is een stofzuigertje. Een goede samenvatting voor gezond water vind je in de blog over het Tetra CareSystem.

Reiniging van het filter

Het filter is één van de belangrijkste onderdelen van het aquarium. Het filter zorgt voor stroming in het aquarium en filtert afvalstoffen weg uit het water. Bovendien draag het filter bij aan het biologisch evenwicht door gezonde bacteriën een goede nestelplaats te bieden. Het filter is voorzien van één of meerdere schuimpatronen die het water ieder op hun eigen manier filteren. Deze filterpatronen kunnen natuurlijk verstopt raken. Je kunt deze het beste schoonspoelen in wat aquariumwater, of vervangen. De koolfilters verliezen bijvoorbeeld na een maand hun werking en moeten dan sowieso vervangen worden.

Aan de slag met het aquarium

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat een aquarium aanschaffen, wat leuk! Om ervoor te zorgen dat je niks vergeet hebben wij de basis in een checklist gezet, zo kun je rustig alles nalopen. Hieronder vind je vast een aantal nuttige benodigdheden.

De vijf stappen voor een perfect aquarium

Tien tips voor het houden van vissen in een aquarium

Wel doen

  • Het kraanwater geschikt maken voor vissen met bijvoorbeeld AquaSafe
  • Controleer regelmatig de filteruitlaat (bij minder stroming zitten de sponzen waarschijnlijk verstopt)
  • Reinig regelmatig de bodem met een bodemstofzuiger (ideaal te combineren met het vervangen van één derde water)
  • Voedselresten verwijderen met een schepnet

Niet doen

  • Teveel vissen bij elkaar houden (i.v.m. vervuiling)
  • Agressievere vissen bij elkaar zetten
  • Alle vissen in één keer in het aquarium plaatsen (bouw dit rustig aan op)
  • Teveel voeren
  • Slechte kwaliteit voer kopen (hoge kwaliteit voer voorkomt onnodige vervuiling van het water)
Je hebt nu een aantal belangrijke aandachtspunten voor het aquarium gelezen. Heb je nog vragen over het beginnen met een aquarium? Wij helpen je graag bij ons in de winkel, of neem gerust contact met ons op.
Dierencompleet.nl