Gratis verzending vanaf 49,-*

Uitgebreide winkel met persoonlijk advies

Ruim 36.000 artikelen
0

De vijver onderhouden in het najaar

Het najaar is gearriveerd, dat betekend dat het weer tijd is om de vijver een grote onderhoudsbeurt te geven. Het mooie nazomerweer biedt de perfecte gelegenheid om nog één keer de vijver in te duiken voordat de winter aanbreekt. Het juiste onderhoud in de herfst zorgt ervoor dat de opstart in het voorjaar een stuk soepeler gaat. Lees deze blog dus even goed door en ga (binnenkort) lekker aan de slag.

Vijverplanten snoeien en plantenresten verwijderen in het najaar

Binnenkort beginnen we deze onderhoudsronde van de vijver met het snoeien van de planten. Drijvende planten, zoals de waterlelie, verliezen in de herfst hun blad. Om te voorkomen dat deze bladeren op de bodem van de vijver gaan rotten kun je deze het beste al op tijd verwijderen. Ook planten die in de oeverzone groeien en andere moerasplanten kun je het beste terug snoeien. Deze zullen namelijk ’s winters grotendeels afsterven en daarmee de vijver vervuilen. Daarnaast kun je het beste ook de bovenste 15 cm van de zuurstofplanten terug snoeien. Deze zullen anders beschadigd raken of afsterven door ijsvorming. Je kunt dit het beste doen met de Velda Duo Pond Tool of een standaard vijverschaar.

Tot slot wordt het riet meestal ook net boven het water afgeknipt. Deze groeit in het voorjaar terug en op deze manier is bovendien het overspanningsnet eenvoudig te plaatsen. Wanneer je de stengels net boven het water af knipt blijven deze nog wel zorgen voor een onderbreking in het ijs gedurende de winter. Dit kan schade aan de folie voorkomen en zorgt bovendien voor uitwisseling van gassen tussen het water en de lucht.

Waterhardheid op peil brengen

Gedurende de herfst en winter valt er veel regen. Deze grote hoeveelheid water zorgt ervoor dat de waterhardheid, ook wel GH-waarde, van het water flink daalt. De minimale waarde is 8 DH, maar dit kan flink terug lopen. Het is dus aan te raden de waterhardheid vóór de winter te verhogen tot ongeveer 12 DH. Op deze manier creëer je een buffer om de winter door te komen. In het voorjaar zal de opstart van de vijver op deze manier een stuk makkelijker gaan. De GH-waarde geeft het aantal in water opgeloste mineralen aan. Een hoge GH-waarde geeft aan dat er voldoende mineralen zijn opgelost en zo overschotten van CO2 kunnen binden. De in het water opgeloste mineralen zijn belangrijk voor diverse processen in de vijver, waaronder het CO2 transport voor de vijverplanten. Een optimale GH-waarde zorgt er dus voor dat planten in het voorjaar goed uit kunnen schieten. Je kunt de waterhardheid zelf testen óf water meebrengen naar de winkel en dan testen wij dit gratis voor je.

Draadalgen bestrijden

Draadalgen hebben weinig eisen wat betreft het leefmilieu. Zij zullen in het najaar dan ook langer door blijven groeien dan gewone planten én in het voorjaar sneller opkomen. Om in het voorjaar problemen te voorkomen kun je de draadalgen het beste in het najaar al bestrijden. Zo ben je ze al een stapje voor en krijgen de planten in het voorjaar de kans hun opmars te maken. Je hoeft dit natuurlijk niet te doen als er weinig alg in de vijver zit. Algen hebben een voorkeur voor zacht water, terwijl planten liever wat harder water hebben. Met het verhogen van de GH-waarde maak je het water dus minder geschikt voor algen én geschikter voor planten.

Bladafval beperken met een overspanningsnet

In de herfst valt er veel blad naar beneden. Wanneer deze bladeren in de vijver terecht komen maken zij het water erg voedselrijk. Wanneer de vijverplanten niet snel genoeg mee groeien zullen de algen graag gebruik maken van de beschikbare voedingsstoffen. Om een algenexplosie in het aankomend jaar te voorkomen is het dus van belang bladinval in het water te beperken. Je kunt voorkomen dat de bladeren in het water vallen door een overspanningsnet over de vijver heen te plaatsen.

Voorkom verzuring van het vijverwater

Zoals we al aangaven kunnen plantenresten van de vijverplanten én bladafval op de bodem terecht komen. Dit zorgt niet alleen voor extra voedingsrijk water, maar dit kan het water ook verzuren. Je kunt plantenresten op de bodem verwijderen met een schepnet of rigoureus met een vijverstofzuiger. Bio-Oxydator herstelt het bodemecosysteem door extra zuurstof toe te voegen waar dit nodig is, op de bodem in dit geval. Het verhelpt de anaerobe verzuurde omstandigheden en herstelt de natuurlijke omzettingsprocessen.

Naast een schone bodem voorkomt de juiste GH-waarde ook verzuring van de vijver. Bij een GH-waarde tussen de 8 en 12 wordt een overschot van CO2 gebonden aan calcium en vindt verzuring minder snel plaats. Dit is één van de redenen waarom je er voor moet zorgen dat de GH-waarde van de vijver in het najaar in orde is.

Het filter uitschakelen of aan laten?

Gedurende het voorjaar en de zomer zorgt het vijverfilter voor schoon water en een goede ecologische balans. De bacteriën in het filter zetten afvalstoffen om in voedingsstoffen voor de planten, waaronder in CO2. In het groeiseizoen zullen de planten deze CO2 opnemen om te groeien. Om verzuring in het winterseizoen te voorkomen zou je dus het filter het beste uit kunnen zetten om de onnodige toevoer van CO2 te stoppen. Daarnaast zal het uitzetten van de pomp ervoor zorgen dat het water stil staat, wat zorgt voor een constante temperatuur onderin de vijver. Dit is dan ook de plek waar de vissen zullen verblijven en overleven. Je zet het filter het beste uit richting eind oktober.

Wat ook mogelijk is, is het filter goed isoleren en aan laten staan. Op deze manier behoud je de opgebouwde bacteriecultuur beter en zal de opstart in het voorjaar soepeler verlopen. Het is dan dus wel van belang het filter goed te isoleren, zowel om schade te voorkomen, als om te voorkomen dat het vijverwater teveel af koelt. Wanneer je het filter aan laat staan moet je zeker een zuurstofpomp plaatsen om de extra hoeveelheid CO2 onder controle te houden. De CO2 die de filterbacteriën in het water stoppen wordt namelijk niet opgenomen door de planten in de winter.

Luchtsteen plaatsen om de vijver ijsvrij te houden

Het is niet per se nodig om de vijver direct ijsvrij te houden. In de winter is de gehele activiteit van de vijver lager en is het niet erg als de vijver tijdelijk is afgesloten. Echter is het wel gewenst om een gat in het ijs te maken (smelten met een hete pan) of houden wanneer de vijver langer dan één week dicht zit. Je doet dit om gassen die vrij komen bij het rottingsproces van planten af te voeren. Deze gassen zijn in hoge concentraties namelijk dodelijk voor het waterleven. Om een gedeelte van de vijver ijsvrij te houden kun je een ijsvrijhouder of een luchtsteen plaatsen. Het voordeel van een luchtsteen is dat deze zuurstof aan het water toevoegt en CO2 en schadelijke gassen afvoert. Het beste kunnen de luchtstenen op maximaal 50 cm diepte geplaatst worden, zo blijft de constante temperatuur onderin de vijver gehandhaafd.

De vissen voorbereiden voor de winter

Wanneer de temperatuur van het water binnenkort zakt zullen de vissen zich klaar gaan maken voor de winter. De vissen zullen minder actief worden en minder gaan eten. Aan het eind van de zomer en begin van het najaar is het van belang dat de vissen voldoende kwalitatief hoogwaardig vissenvoer krijgen. Zo gaan de vissen gezond en sterk de winter in. Wanneer de temperatuur onder de 10 °C komt kun je het beste overschakelen op speciaal wintervoer. Dit voer zakt naar de bodem, de plek waar de vissen bij koude temperaturen verblijven. Geef ze dit voer echter sporadisch, ’s winters zullen de vissen weinig eten. Wanneer de temperatuur onder de 6 °C zakt mag je helemaal stoppen met voeren.

Heb je nog vragen over het winter klaar maken van de vijver? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.

Menu