Je hebt last van emelten en engerlingen in het gazon en wilt deze weg hebben. Maar je wilt ook graag het milieu ontzien. Wat doe je dan? Dan kies je voor de Capsanem aaltjes van Koppert. Met dit natuurlijke product introduceer je een natuurlijke vijand van de bodemlarven in de omgeving. Zij parasiteren de larven en zorgen dat ze dood gaan.
Ga terug
17 februari 2024

Emelten en engerlingen bestrijden met aaltjes

Je hebt last van emelten en engerlingen in het gazon en wilt deze weg hebben. Maar je wilt ook graag het milieu ontzien. Wat doe je dan? Dan kies je voor de Capsanem aaltjes van Koppert. Met dit natuurlijke product introduceer je een natuurlijke vijand van de bodemlarven in de omgeving. Zij parasiteren de larven en zorgen dat ze dood gaan.

Het is een biologische, milieuvriendelijke en effectieve manier om het gazon netjes te houden. Het bestrijden van emelten en engerlingen met aaltjes werkt al na enkele dagen! Zo krijgt jouw gazon of gewas snel de kans om weer op kracht te komen.

Wat zijn emelten en engerlingen?

Emelten en engerlingen zijn niet hetzelfde, maar zijn wel beiden larven die op of in de bodem leven. Mede hierdoor vind je ze regelmatig in het gazon. Maar ze zijn ook dol op zachte wortels van jouw sierstruiken, wees dus ook hier erg alert op de aanwezigheid van deze larven.

Emelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug en voeden zich voornamelijk met bovengrondse delen van het gras. Overdag zul je ze niet snel zien, dan zitten ze namelijk net onder de grond. Maar 's nachts komen ze naar boven en beginnen ze je gazon aan te tasten. Ze vreten het gras én de wortels op, waardoor het gazon erg verzwakt raakt. Dit is te zien aan de gele of kale vlekken.

Ze zijn tevens dol op sla, aardbei, kolen en peterselie uit de moestuin! Ook hier extra opletten dus. De planten zullen niet uitschieten en indien van toepassing weinig bloemkoppen vormen.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van kevers en vind je voornamelijk onder de graszode of bij de zachtere wortels van planten. Je weet dat je last van engerlingen hebt wanneer het gazon bruine plekken krijgt en je de grasmat eenvoudig van de grond pakt. De larven eten de wortels op waardoor de plant geen voedingstoffen en water meer op kan nemen en hierdoor dood gaat.

In Nederland is 80% van de engerlingen afkomstig van de rozenkever. Zie je deze veel op je planten zitten, dan zijn de larven niet ver weg.

Een aantal emelten en engerlingen zijn niet erg, maar als je schade aan het gewas of gazon gaat zien wordt het tijd dat je actie onderneemt.

Bestrijding met aaltjes

Voorheen werden bodemlarven veelal bestreden met chemische middelen. Deze zijn echter niet geschikt voor de biologische tuinbouw, hebben een risico op resistentie, zijn niet milieuvriendelijk en bovendien gevaarlijk voor kinderen en huisdieren.

Tegenwoordig kun je op een zeer effectieve biologische manier emelten en engerlingen bestrijden met aaltjes. De aaltjes, ook bekend als nematoden, zijn de natuurlijke vijand van de emelten en engerlingen. Zij dringen de prooi binnen en voeden zich met hun gastheer. Hierbij komen bacteriën vrij die de gastheer verteren zodat de nematoden hem nóg makkelijker op kunnen eten. Hierdoor gaat de larve, in dit geval de engerling of emelt, dood. De aaltjes werken hierdoor al binnen enkele dagen.

De aaltjes van Koppert zijn zeer hoogwaardig en leven op een substantie die ze in optimale conditie houdt. Voeg ze toe aan water en ze zijn klaar voor verspreiding.

Voordelen van aaltjes als bestrijder van larven

  • Biologische bestrijder
  • Milieuvriendelijk
  • Hoge kwaliteit
  • Geen resistentie mogelijk
  • Veilig voor huisdieren en kinderen

Bestel nu jouw verpakking Capsanem!

Dierencompleet.nl