Het zoeken van voedsel is een belangrijke en voorname bezigheid van vogels in het wild. Hierbij hoort ook het “bewerken” van zijn eten. Denk daarbij aan het pellen van zaden, kraken van noten of versnipperen van fruit. Met deze kennis in het achterhoofd kun je misschien al bedenken dat het voeren in een bakje niet heel uitdagend is! In deze blog vertellen wij jou meer over het foerageren en hoe je jouw vogel mentaal kan uitdagen.
Ga terug
20 mei 2024

Foerageren: een belangrijke uitdaging voor jouw vogel!

Het zoeken van voedsel is een belangrijke en voorname bezigheid van vogels in het wild. Hierbij hoort ook het “bewerken” van zijn eten. Denk daarbij aan het pellen van zaden, kraken van noten of versnipperen van fruit. Met deze kennis in het achterhoofd kun je misschien al bedenken dat het voeren in een bakje niet heel uitdagend is. In deze blog vertellen wij jou meer over het foerageren en hoe je jouw vogel mentaal kan uitdagen.

Papegaaien, voornamelijk kromsnavels, zoeken bijvoorbeeld in bomen en struiken naar voedsel. In de natuur moeten vogels zich inspannen om aan hun voedsel te komen, dit doen ze door actief te zoeken naar zaden, insecten en andere natuurlijke bronnen van voeding. Vogels besteden in de natuur vaak 8 tot 10 uur per dag aan het foerageren. Dit gedrag houdt niet alleen hun lichamelijk gezond, maar houdt ook hun geest scherp en actief.

Het is zelfs zo, dat wanneer je jouw vogel 10 uur per dag niet vermaakt dit de oorzaak kan zijn van vervelend gedrag. Met alleen voer in een bakje doen, zorg je ervoor dat de rest van de dag er geen bezigheid is. Afleiding door middel van foerageren vermindert stress, voorkomt gedragsproblemen en houdt de geest scherp!

De Back Zoo Nature Braintrainer Cups is een puzzel voor kromsnavels, konijnen of knaagdieren! Houdt huisdieren mentaal fit door ze dagelijks uit te dagen met foerageerspeelgoed. Dit is speelgoed waarbij jouw vogel of knager zijn hersens moet kraken om bij de beloning te komen. Dit werkt enorm goed tegen verveling en zorgt ervoor dat ze hun energie kwijt kunnen.

Speelgoed is dus echt onmisbaar in jouw vogelkooi! Hierbij hoef je niet meteen te denken aan denkspellen, maar ook simpel speelgoed houdt jouw vogel al even bezig. In onze (online) winkel hebben wij een breed assortiment aan vogelspeelgoed, van Jelly Cups (met houder) tot kreukelpapier en denktorens! Onze bekende Jelly Cups zijn een heerlijke verwensnack voor jouw huisdier. Zo zijn ze beschikbaar in allerlei fruitsmaken, dus ook voor de kieskeurige eters.

Voor de Jelly Cups hebben wij verschillende houders in ons assortiment voor het foerageren!

Snacks om te verstoppen!

Bij het woord snacks denk je al gauw aan ongezond voedsel, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. In ons assortiment heb je keuze uit een heleboel snacks. Zo hebben wij gedroogde fruit & noten, allemaal geschikt voor de kromsnavels en papegaaien. Hier kun je een brede selectie vinden met zoal kokosblokjes, papaya blokjes, hazelnoten enzovoorts. Neem gerust eens een kijkje op onze website Dierencompleet.nl! Wij zijn ook van maandag tot zaterdag telefonisch bereikbaar voor advies, of kom eens gezellig langs in onze 4000m2 grote winkel in Oirschot!

De gedroogde vogelsnacks zijn gezonde en lekkere snacks voor alle vogels. De diverse soorten fruit en noten zijn zowel los als in mixen te verkrijgen voor jouw vogels. Fruit is lekker zoet en ook nog eens gezond! Je kunt het fruit door het voer mengen, maar je kunt het ook gebruiken als beloningssnoepjes. Ook hebben we diverse soorten noten, zowel gepeld als in een dop. Noten kunnen uiteraard ook als beloning gegeven worden.
Verstop de snacks eens in een snacktoren, of snackbal voor langer speelplezier!

Een foerageertoren met 3 bakjes waarin je snackjes kunt verstoppen!

Nutri-Berries

Wij hebben in ons assortiment ook de verschillende smaken Nutri-berries. De Nutri-berries voor parkieten en papegaaien zijn een unieke en complete voeding. Het is een combinatie van zaden, fruit, noten, granen, pellets, vitamines en mineralen. De verschillende voedingsstoffen inclusief vitamines en mineralen voor vogels zijn op natuurlijke basis aan elkaar vastgeplakt tot een bolletje, vandaar de naam Nutri-berrie. Doordat berries voorzien zijn van een coating van vitamines en mineralen krijgt jouw parkiet of papegaai toch alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft, ook al zou hij kieskeurig enkel de zaden eruit eten. De Nutri-berries zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, voor extra afwisseling.

Ook de Nutri-berries zijn zeer geschikt om te verstoppen voor het foerageren. Zo kun je deze verstoppen in de foerageertoren bijvoorbeeld!

Java-bomen

Java-bomen zijn elk uniek, en gemaakt van uiterst sterk koffiehout uit Indonesië. Dit harde hout is zelfs door de sterkste papegaaien haast niet kapot te krijgen. Door de vertakkingen kan jouw papegaai klimmen en heb je de ruimte om eventueel speelgoed op te hangen. Zo kun je hier foerageerspeelgoed ophangen, en kun je ook tussen de takken snacks verstoppen!

Foerageren hoeft niet altijd met snacks!

In de voorafgaande paragrafen las je veel over het verstoppen van snacks om zo het foerageren in de natuur na te bootsen. Dit is natuurlijk voor jouw vogel super!
Maar het is ook mogelijk om speelgoed op te hangen in jouw dierenverblijf wat al van zichzelf de uitdaging bevat. Zo zijn de meeste kromsnavels helemaal gek van het verscheuren van papier! In deze categorie hebben wij bijvoorbeeld de Quapas Bird Toy Upper vogelspeelgoed.

De Zoo-Max Crazy Leatherbox is het ideale lekkere speelgoed voor kromsnavel vogels. Aan de bovenzijde kan de acryl box worden geopend, zodat u de favoriete snack van uw vogel erin kan plaatsen. De ideale combinatie van spelen en foerageren dus!

Heb je na het lezen van deze blog nog meer vragen? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel, wij helpen je graag.

Dierencompleet.nl