Gebitsverzorging bij honden en katten is erg belangrijk. Een gezond gebit is niet alleen mooi om te zien, het zorgt ook voor een frisse adem. Niemand vindt het fijn als zijn hond uit z'n bek stinkt. Een goede verzorging is de basis en bestaat uit meerdere facetten. Zo kun je preventief zorgen dat het gebit gezond blijft, of kun je pro-actief aan de slag om problemen met het gebit te verhelpen en te voorkomen. Bij dit laatste kun je denken aan het poetsen van de tanden van je hond.
Ga terug
10 februari 2024

Gebitsverzorging bij honden en katten

Gebitsverzorging bij honden en katten is erg belangrijk. Een gezond gebit is niet alleen mooi om te zien, het zorgt ook voor een frisse adem. Niemand vindt het fijn als zijn hond uit z'n bek stinkt. Een goede verzorging is de basis en bestaat uit meerdere facetten. Zo kun je preventief zorgen dat het gebit gezond blijft, of kun je pro-actief aan de slag om problemen met het gebit te verhelpen en te voorkomen. Bij dit laatste kun je denken aan het poetsen van de tanden van je hond.

Het gebit van hond en kat toegelicht

Honden en katten hebben een echt carnivorengebit, het gebit van een echte vleeseter. Zo hebben zij grote hoektanden om een prooi te vangen, snijtanden om de prooi te verscheuren en kiezen om de stukken vlees goed te vermalen. Net zoals bij de mens krijgen ook pups en kittens hun tanden pas een tijdje na de geboorte. Meestal komen de tandjes pas door na ongeveer twee weken. Na drie maanden beginnen deze melktandjes te wisselen en krijgt de pup of kitten zijn volwassen tanden. Tevens komen er op dat moment nog enkele kiezen bij die in het melkgebit nog niet aanwezig waren. Zowel de hond en kat hebben een scharend gebit; een gebit waarbij de onderste hoektanden voor de bovenste hoektanden vallen. Bij honden is dit niet altijd het geval, bij sommige rassen vallen de bovenste hoektanden juist voor de onderste.

Last van een stinkende bek

We hebben eerder al flink de aandacht gegeven aan de oorzaken van een stinkende bek bij honden en een aantal tips om dit te voorkomen. Toch kunnen we het belang van de verzorging van het gebit niet vaak genoeg benadrukken. Het is namelijk net zo belangrijk als de verzorging van jouw eigen gebit. Ook honden en katten kunnen namelijk last krijgen van gaatjes, ontstoken tandvlees en een stinkend gebit. Dit is natuurlijk het meest vervelend voor je huisdier zelf, maar een huisdier met een stinkende bek laat ook geen goede indruk achter bij je vrienden. Het regelmatig verzorgen van het hondengebit en kattengebit voorkomt problemen en eventueel dure dierenartskosten.

Gebit controle bij hond en kat

Een gezond gebit bevat geen aanslag op de tanden, deze zijn dus mooi wit van kleur. Daarnaast is het tandvlees mooi roze, is goed doorbloed en ziet er gezond uit. Is dit het geval? Dan ben je goed bezig en heeft je hond een gezond gebit. Ga zo door met de verzorging. Indien je het gebit nog niet actief verzorgt raden we je aan hier alsnog mee te beginnen, of op z'n minst het gebit goed in de gaten te houden. Tandplak en tandsteen ontstaan langzaam, zonder dat je het direct in de gaten hebt. Een ongezond gebit sluipt er dus stilletjes in.

Aanwezigheid van tandplak

Als je op de tanden een gele aanslag ziet zitten dan heeft je hond of kat last van tandplak. Grote kans dat het tandvlees bovendien rood en geïrriteerd is. Tandplak komt veel voor, maar is gelukkig nog goed weg te krijgen. Tandplak is namelijk een vrij zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor. De laag tandplak ontstaat uit speeksel, voedselresten en water en vind je vooral langs het tandvlees. Afhankelijk van het ras is jouw hond of kat gevoeliger of minder gevoelig voor tandplak. De leeftijd, schedelvorm en stand van de tanden kan van invloed zijn op de vorming van tandplak. Door veelvuldig te poetsen kun je tandplak gelukkig nog wel weg krijgen. Op tijd het gebit verzorgen is daarom erg belangrijk.

Tandsteen verwijderen

Heeft je hond of kat last van tandsteen? Dan is het probleem groter. Tandsteen herken je aan de bruine aanslag op de tanden. Bovendien zal het tandvlees slecht doorbloed en geïrriteerd zijn. Tandsteen is het gevolg van de verkalking van tandplak. Tandsteen is helaas niet meer weg te poetsen en moet door de dierenarts worden verwijderd. Helaas is een gebitsreiniging erg duur, dus begin op tijd met het onderhoud van het gebit.

De gevolgen van een slechte gebitshygiëne

Wanneer je het gebit van je hond en kat slecht onderhoud is de kans groot dat z'n bek zal stinken. Dit kan onder andere komen door ontstoken tandvlees en de aanwezigheid van tandplak en tandsteen. Maar tandsteen zorgt niet alleen voor een stinkende bek, het kan ook gaatjes (cariës), gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (tandvlees met botontsteking), ontsteking van slijmvliezen en woekeringen en tumoren veroorzaken. Een onschuldig geel vlekje kan uiteindelijk tot zeer grote problemen leiden.

Gebitsproblemen bij hond en kat voorkomen

Problemen met het gebit zijn bij hond en kat goed te voorkomen met de juiste gebitsverzorging. Een goede aanvulling is het gebruik van kauwkluiven, gebitsverzorgende vloeistoffen en kauwspeelgoed. Daarnaast kan zelfs de vorm van de brok actief bijdragen aan het schoonhouden van de tanden. Eukanuba's hondenbrok is hier erg goed in. Toch kan een goede mondverzorging niet zonder tandenpoetsen. Om een stinkende bek te voorkomen raden wij je in ieder geval aan de blog met tips te lezen. Wist je trouwens dat de mondverzorgende producten van Beaphar enzymen bevatten die tandplak afbreken? Daarnaast bevatten ze ingrediënten die calcium binden waardoor tandsteen niet gevormd kan worden. Denk hierbij aan de Beaphar tandpasta, mondwater en tandgel. Vergeet de tandenborstel of vingertandenborstel niet. Gemakkelijker schoonmaken van het gebit kun je doen door middel van een tandplak poeder, dit hoef je alleen per maatschepje dagelijks op het voer te doen. Op basis van werkende bacteriën vermindert dit de tandplak en slechte adem van de hond/kat.

Stappenplan tandenpoetsen

Een goede gebitsverzorging begint dus bij het poetsen van de tanden. Om het tandenpoetsen gedurende het leven van je hond en kat soepel te laten verlopen moet je hier op jonge leeftijd mee beginnen. Laat je hond en kat op jonge leeftijd al wennen aan de tandenborstel. Doe dit met geduld en blijf het herhalen. Stop er mee zodra je huisdier het beu is, we willen er geen negatieve ervaring van maken.

Stap 1

Schuif de lip omhoog zodat de tanden goed zichtbaar worden.

Stap 2

Laat het dier vast aan de tandpasta proeven. Meestal vinden ze dit erg lekker door de lever- of pindakaas smaak.

Stap 3

Laat je hond of kat wennen aan de tandenborstel of vingerborstel. Begin hiermee door eerst met je vinger of de achterkant van de borstel over de hoektanden of kiezen te wrijven. Wrijf tot slot over de snijtanden, hier moeten ze namelijk aan wennen aangezien dit redelijk dicht bij de neus zit.

Stap 4

Als je hond en kat eenmaal gewend zijn aan de wrijving over de tanden kun je de tandenborstel introduceren. Begin eerst met de voorkant van de onder- en bovenkaak. Gaat dit goed? Ga dan verder naar de binnenzijde van het gebit. Laat de onderkaak hierbij comfortabel op je hand steunen.

Stap 5

Wij raden aan om het gebit dagelijks, maar in ieder geval minimaal twee keer per week te poetsen. Gebruik altijd tandpasta voor honden en kasten. Humane tandpasta kan fluoride en schuimvormende stoffen bevatten. Beide kunnen darmstoornissen veroorzaken wanneer ze ingeslikt worden. Heb je nog vragen over de gebitsverzorging bij honden en katten? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl