Gewrichtsklachten bij honden zijn een veelvoorkomend probleem. Wanneer jouw hond last heeft van zijn gewrichten is hij lang niet de enige. Problemen met de botten, pezen en banden komen regelmatig voor. Het meest voorkomende probleem is osteoartrose, simpelweg artrose of gewrichtsslijtage genoemd. Door de actieve levensstijl heeft ongeveer 20% van de honden in bepaalde mate last hiervan. Bij artrose is er sprake van afbraak van het kraakbeen en een afname van de hoeveelheid gewrichtsvloeistof. Hierdoor zullen gewrichten slijten en kunnen aan de zijkanten van de gewrichtskop botwoekeringen optreden. Dit zal te zijner tijd leiden tot een afname van de gewrichtswerking en leiden tot pijn.
Ga terug
12 februari 2024

Gewrichtsklachten bij honden

Gewrichtsklachten bij honden zijn een veelvoorkomend probleem. Wanneer jouw hond last heeft van zijn gewrichten is hij lang niet de enige. Problemen met de botten, pezen en banden komen regelmatig voor. Het meest voorkomende probleem is osteo artrose, simpelweg artrose of gewrichtsslijtage genoemd. Door de actieve levensstijl heeft ongeveer 20% van de honden in bepaalde mate last hiervan. Bij artrose is er sprake van afbraak van het kraakbeen en een afname van de hoeveelheid gewrichtsvloeistof. Hierdoor zullen gewrichten slijten en kunnen aan de zijkanten van de gewrichtskop botwoekeringen optreden. Dit zal te zijner tijd leiden tot een afname van de gewrichtswerking en leiden tot pijn.

Wat is een gewricht en waar komen de klachten vandaan?

Een gewricht zijn twee op elkaar passende botten die ieder bekleed zijn met kraakbeen. Het kraakbeen is veerkrachtig en glad en biedt hiermee bescherming van het onderliggende bot. Dankzij het gladde oppervlak kunnen de twee botten makkelijk over elkaar bewegen en dankzij de veerkracht worden klappen opgevangen. De botten worden op hun plaats gehouden met het gewrichtskapsel. Daarnaast is dit kapsel bekleed met een vlies dat synoviale vloeistof aanmaakt. Deze vloeistof werkt als smering en voeding voor het kraakbeen en houdt deze in stand. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en neem de hoeveelheid vloeistof af. Hierdoor zullen de botten meer lijden en worden klappen minder goed opgevangen. Het gewrichtskapsel zal hierdoor beschadigen waardoor deze ontstoken raakt. Het gevolg hiervan is dat er minder synoviale vloeistof aangemaakt wordt. Dit leidt dan weer tot een verdere afname van het kraakbeen. De conclusie hierbij is dan ook dat artrose niet verholpen, maar alleen vertraagd kan worden. We zullen je nu dan ook uitleggen hoe je slijtage herkend en hoe je de neerwaartse spiraal kan vertragen.

Herkennen van gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen kunnen zich op meerdere manieren uiten. Zo kan het zijn dat je hond altijd mank loopt, maar kan het ook zijn dat dit alleen bij het opstaan is. Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat je hond kreupel loopt na een lange wandeling. Hieronder geven we een aantal symptomen waaraan je gewrichtsklachten kunt herkennen.
  • Kreupel lopen
  • Moeilijk op kunnen staan
  • Problemen met op gang komen, de eerste stappen loopt de hond kreupel, bekend als 'startkreupelheid'
  • Niet bij kunnen houden met wandelen
  • Gewrichten kunnen pijnlijk zijn (bij aanraking)
  • Bijten en/of likken aan gewrichten
  • Geïrriteerd zijn door de pijn
  • Meer in de mand blijven liggen (door de pijn bij het opstaan)

De juiste voeding en supplementen

Gewrichtsklachten bij honden zijn niet compleet te genezen, maar wel te verminderen. Hier geldt dan ook zeker dat je problemen beter kan voorkomen dan genezen (wat niet volledig gaat). Zorg bijvoorbeeld van jongs af aan voor een juiste voeding en een gezonde levensstijl. Belangrijk hierbij is dat de voeding een juiste verhouding calcium en fosfor bevat, dit ondersteunt onder andere de opbouw van botten. Heb je bijvoorbeeld een ras waar gewrichtsproblemen veelvuldig voorkomen, óf zie je de eerste problemen al verschijnen? Dan zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om Eukanuba Sensitive Joints te voeren. Deze hoogwaardige voeding van Eukanuba is verreikt met glucosamine en chondroïtinesulfaat voor de opbouw van kraakbeen. Naast de kwaliteit van de voeding is ook de hoeveelheid voeding van belang. Overgewicht bij honden komt veel voor en verergert problemen. Naast een gezonde voeding is het belangrijk te zorgen voor de juiste (aanvullende) voedingsstoffen. Je kunt deze preventief geven, maar hier ook mee beginnen wanneer de hond ouder wordt óf wanneer de problemen helaas al aanwezig zijn. Hieronder zullen we een aantal belangrijke voedingssupplementen aanhalen die bij kunnen dragen aan gezonde gewrichten. Wanneer je twijfelt over de juiste supplementen kun je altijd contact met ons opnemen.

Calcium

Calcium zorgt voor het aanspannen van spieren en voor de opbouw van botten. Het is een fundamentele bouwstof voor alle botten in het lichaam.

Magnesium

Zorgt voor ontspanning van spieren en voor de opname van calcium. Magnesium zet namelijk vitamine D om in een actieve vorm die op zijn beurt zorgt voor de opname van calcium. Daarnaast activeert magnesium een enzym dat zorgt voor de vorming van nieuwe calciumkristallen in het botweefsel.

Glucosamine & chondroïtine

Glucosamine is één van de meest bekende supplementen om gewrichtsklachten te verminderen. Het is goed voor de opbouw van het kraakbeen in de gewrichten. Wanneer glucosamine en chondroïtine(sulfaat) samen komen vormen zijn de belangrijkste bouwstof voor het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof. Het ondersteunt op deze manier de regeneratie van kraakbeen. Glucosamine op zich helpt dus om gewrichtsklachten te verminderen en in combinatie met chondroïtine worden problemen nog effectiever aangepakt.

MSM - Methyl-sulfonyl-methaan

MSM (methlsulfonylmethaan) is een essentiële voedingsstof voor de gewrichten. Het zorgt voor de elasticiteit  van kraakbeen, pezen en gewrichtskapsels. MSM is ook nodig voor de vorming van chondroïtinesulfaten, belangrijke bouwstenen van het kraakbeen. Het heeft daarnaast een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.

Boswellia

Boswellia draagt bij aan de pijnverlichting en heeft als meest voorname werking de sterke aanpak van ontstekingen. De bewezen werking van Boswellia heeft meer interesse gewekt en hierom is er in de vorm van een snoepje een product op de markt gekomen: Flexadin.

Visolie (tegen ontsteking)

Visolie wordt al tijden gebruikt voor een glanzende vacht bij honden. Maar uit recentelijke onderzoeken is gebleken dat de Omega-3 vetzuren uit visolie ook zeer goed ondersteunend werken tegen allergieën en ontstekingen. De belangrijke EPA en DHA Omega-3 vetzuren uit visolie worden onder andere gebruikt bij de opbouw van spieren en gewrichten en een gezond hart-, vaat- en zenuwstelsel. Daarnaast zorgen deze vetzuren voor het controleren van de ontstekingsprocessen. De optimale verhouding Omega-3 en Omega-6 vetzuren in visolie is van groot belang bij het controleren van de ontstekingsprocessen.

Vitamine C

Vitamine C vermindert ontstekingen en draagt bij tot de collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen. Collageen zorgt voor stevige elastische weefsels en houdt de gewrichtsvloeistof gezond. Een goede voeding bevat voldoende vitaminen waardoor een supplement niet nodig is.

Duivelsklauw

Duivelsklauw supplementen zijn natuurlijke producten die gemaakt worden van de knol van de duivelsklauw plant. Het supplement ondersteunt zeer goed bij de verlichting van pijn. Waarbij deze vooral effectief is tegen spier- en gewrichtspijn. Duivelsklauw kan dan ook goed als aanvulling gegeven worden wanneer te zien is dat je huisdier pijn lijdt.

Natuurlijke hulp

Puur Osteo bevat valkruid en smeerwortel om jouw hond te helpen met het versoepelen van de gewrichten.

Een hondenkussen die de gewrichten ondersteunt

Bovenstaand gaven we al aan met welke supplementen je gewrichtsklachten kan voorkomen, verhelpen of verzachten. Maar er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om de pijn bij je hond te verzachten. Honden zullen een groot gedeelte van de dag ergens liggen, veelal in hun vertrouwde mand. Helaas ondersteunen niet alle manden en kussens de gewrichten van je hond optimaal. Wanneer deze ondersteuning niet optimaal is kan het zijn dat een versleten gewricht zeer gaat doen. Om dit te voorkomen zou je de huidige hondenmand kunnen vervangen voor een orthopedisch gezondheidsbed (mand) of gezondheidskussen. Deze bedden en kussens zijn gemaakt met traagschuim, wat perfect aansluit op de ledematen en zo de gewrichten optimaal ondersteunt. Een hoogwaardig kussen voor honden met (te verwachten) gewrichtsproblemen.

Tips voor omgang met honden met klachten

Naast de voedingssupplementen en juiste voeding voor de hond zijn er ook een aantal punten waar je zelf rekening mee kan houden. Zoals we zeiden kan artrose niet worden genezen, maar kunnen we het met een juiste levensstijl wel vertragen.

Voorkom dat de gewrichten klappen krijgen

Voorkom zo goed als mogelijk dat de gewrichten van je hond klappen krijgt. Dit kun je doen door de hond niet van de bank of uit de auto te laten springen. Je kunt gewrichtsklachten bij honden voorkomen door gebruik te maken van een loopplank. Dankzij de loopplank kan de hond comfortabel in en uit de auto stappen zonder dat de gewrichten de klappen op moeten vangen.

Beweeg, maar belast niet

Tevens zou je rekening kunnen houden met de hoeveelheid beweging die de hond krijgt. Je kunt bij (beginnende) artrose beter een aantal korte wandelingen maken in plaats van één lange. Daarnaast is het goed om zoveel mogelijk in rechte lijnen te bewegen, dus lopen langs een fiets of kort aan de lijn, of zwemmen. Begin rustig en bouw daarna op, zowel per wandeling als op de lange termijn. Voorkom tevens een piekbelasting en houdt het rustig. Houdt rekening met de afstanden die je wandelt, maar zorg wel voor voldoende beweging. Wanneer je hond weinig beweegt en veel eet ligt overgewicht op de loer. Een hond die te zwaar is zal zijn gewrichten meer belasten dan normaal, wat er voor zorgt dat deze sneller slijten. Voorkom dus dat je hond te zwaar wordt en zorg er bij problemen voor dat hij af valt.

Je hond kan gelukkig altijd mee op pad

Wanneer je hond echt niet goed meer mee kan is het natuurlijk niet leuk als je 'm thuis moet laten. Gelukkig hoeft dit ook niet en kun je hem eenvoudig meenemen in een fietsmand, draagtas, wandelwagen of fietskar.

Masseer de gewrichten en omliggende spieren

Het masseren van stramme en overbelaste spieren zorgt voor een betere werking van het bewegingsapparaat. Op deze manier wordt de vermindering van gewrichtsklachten ondersteunt. Voor het masseren van de spieren (en gewrichten) is spier-en gewrichtsbalsem een mooi product. De kruidenextracten en etherische oliën dringen diep door in de huid en ondersteunen hier de doorbloeding, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hopelijk ben je nu iets wijzer geworden over de gewrichtsproblemen bij honden en kun je je maatje een beter leven geven. Wanneer problemen aanhouden of verergeren raden wij aan om langs de dierenarts te gaan. Bij vragen kun je altijd langs komen in de winkel of contact met ons opnemen.
Dierencompleet.nl