Bevat de hondenbrok van jouw hond gezonde kruiden? Waarschijnlijk niet, maar er zijn redenen genoeg om een hondenbrok uit te zoeken die wél kruiden bevat. Er zijn een aantal merken die bekend staan om het gebruik van kruiden, denk hierbij aan de hondenvoeding van VITALstyle of NUVO Super Premium. De kruiden zijn hier toegevoegd om de spijsvertering te ondersteunen en de afvoer van afvalstoffen te bespoedigen. Zo dragen de kruiden bij aan een gezond lichaam dat in balans is.
Ga terug
3 februari 2024

Gezonde kruiden in het hondenvoer

Bevat de hondenbrok van jouw hond gezonde kruiden? Waarschijnlijk niet, maar er zijn redenen genoeg om een hondenbrok uit te zoeken die wél kruiden bevat. Er zijn een aantal merken die bekend staan om het gebruik van kruiden, denk hierbij aan de hondenvoeding van VITALstyle of NUVO Super Premium. De kruiden zijn hier toegevoegd om de spijsvertering te ondersteunen en de afvoer van afvalstoffen te bespoedigen. Zo dragen de kruiden bij aan een gezond lichaam dat in balans is.

Met de kracht van de natuur blijft jouw viervoeter super gezond!

Ondersteuning van de spijsvertering

De juiste kruiden kunnen in een hondenbrok zeer waardevol zijn. Kruiden kunnen de spijsvertering op een efficiënte manier ondersteunen. Een gezonde spijsvertering is essentieel voor de algehele gezondheid. Hiervoor voegt ECOstyle bijvoorbeeld standaard mosterdzaad, anijs- en venkelzaad en brandnetel aan alle hondenvoeders toe.

Naast de algemene stimulering van de spijsvertering zijn er ook diverse kruiden die bijvoorbeeld de nier- en leverfunctie ondersteunen. Deze organen filteren afvalstoffen af en houden het lichaam schoon. De lever helpt bij de opbouw van het lichaam en de afbraak van afvalstoffen. De afvalstoffen worden vervolgens grotendeels door de nieren afgevoerd. Door deze organen te stimuleren houd je het lichaam gezond. Wanneer de nieren of lever slecht werken kan dit leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Dit is vaak al snel te zien aan de gezondheid van huid en vacht en later ook aan een verminderde eetlust of conditie. Een gezond spijsverteringsstelsel werkt dus door in de algehele gezondheid.

Een belangrijke basis in de spijsvertering is een bacteriecultuur die in balans is. De gezonde bacteriën die in de darmen leven worden ondersteunt door de kruiden en kunnen zo nóg beter voor het lichaam zorgen. Dankzij een gezonde bacteriecultuur kunnen voedingsstoffen een stuk efficiënter worden opgenomen en verwerkt.

Wist je dat de VITALstyle hondenvoeding een mix van minstens 20 gezonde kruiden bevat? Speciaal ter ondersteuning van een goede spijsvertering. Aangepast aan de leeftijd van jouw hond. Het doel van deze kruiden is het op natuurlijke wijze ondersteunen van de gezondheid.

Gezonde eigenschappen dankzij metabolieten

Maar waar komen die gezonde eigenschappen uit kruiden vandaan? Hiervoor moeten we wat verder in gaan op de processen binnenin het kruid zelf. Een plant haalt namelijk voedingsstoffen uit de bodem die hij gebruikt om van te groeien. Deze voedingsstoffen worden in de plant omgezet tot bruikbare stoffen, namelijk glucose, eiwitten en vetten. De zogenaamde primaire metabolieten, de basisstoffen waar een plant van leeft.

Naast deze basisbehoefte moet een plant natuurlijk ook op de lange termijn kunnen overleven en zich kunnen verspreiden. Zo moet hij zich bijvoorbeeld kunnen verdedigen tegen vraat van dieren of besmetting door bacteriën, virussen en schimmels. Om zich hiertegen te weren maakt een plant een groot scala aan werkzame stoffen aan, bekend als de secundaire metabolieten.

En juist deze secundaire metabolieten, die een kruid uniek maken, zijn interessant voor in de voeding. Al sinds duizenden jaren worden planten met nuttige eigenschappen gebruikt voor het genezen van allerlei kwaaltjes. In de afgelopen tientallen jaren worden veel van deze nuttige eigenschappen ook wetenschappelijk onderbouwd. Zo weten we tegenwoordig stukken beter welke stoffen in de plant zorgen voor een bepaalde geneeskrachtige werking. De geneeskunde die gebruik maakt van deze natuurlijke eigenschappen van kruiden is de fytotherapie.

Wist je trouwens dat kruiden elkaar kunnen versterken? Indien je de juiste kruiden met elkaar combineert kun je de nuttige werking meer dan verdubbelen. 1+1=3, zoals ECOstyle het mooi omschrijft.

Een hondenvoer met kruiden is geschikt voor alle leeftijden. Ook pups hebben profijt bij een hondenvoer dat is verreikt met kruiden.

VITALstyle werkt met kruiden

Naast de NUVO Super Premium maakt ook VITALstyle nuttig gebruik van de kruiden. Zij passen de wetenschappelijke kennis op het gebied van planten en metabolieten toe bij het samenstellen van kruidenmixen. VITALstyle maakt voor de gezonde kruiden in het hondenvoer alleen gebruik van planten uit Europa.

Veelgebruikte kruiden zijn bijvoorbeeld de brandnetel, paardenbloem, rozemarijn en peterselie. Daarnaast worden ook bijvoorbeeld heermoes en duizendblad gebruikt.

Een aantal kruiden uitgelegd

Hieronder leggen we graag een aantal nuttige eigenschappen uit van kruiden die regelmatig gebruikt worden in de hondenvoeding.

Brandnetel en Peterselie

De brandnetel en peterselie worden regelmatig gebruikt in met kruiden verrijkt hondenvoer. Brandnetel is een van de meest gebruikte kruiden in de dierenvoeding. De brandnetel bevat relatief veel silicium, wat een belangrijke bouwsteen voor haar, huid, bot en bindweefsel is. Hierdoor is het onmisbaar in een gezonde voeding en is het tevens een goede aanvulling in de puppyvoeders.

Daarnaast dragen zowel brandnetel als peterselie bij aan de afbraak van afvalstoffen in  de lever en stimuleren zij de afvoer van urine. Peterselie ondersteunt hierbij vooral de nierwerking.

Oregano

Een ander kruid dat de afvoer van afvalstoffen ondersteunt is oregano. Je hebt misschien al wel eens gehoord van vrije radicalen, stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. Doordat oregano rijk is aan antioxidanten helpt dit kruid bij het vangen van vrije radicalen en voorkomt zo schade aan gezond weefsel. Tevens voorkomt het hiermee dat de lever overbelast wordt.

Marjolein

Een ander veelgebruikt kruid is marjolein, afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Deze twee kruiden, maar ook brandnetel, dragen bij aan een goede stofwisseling. Dit kruid dient als prebiotica, voeding voor gezonde darmbacteriën. Mede hierdoor is het kruid zeer geschikt voor de puppyvoeding. Het zorgt voor een soepelere overgang van moedermelk naar vaste voeding door gezonde bacterieculturen te stimuleren.

Heermoes

Heermoes, ook wel bekend als kattenstaart, is net als brandnetel rijk aan silicium. Ook heermoes draagt dus bij aan de opbouw van o.a. huid, haar en botten. Daarnaast draagt heermoes bij aan het stimuleren van een gezonde spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen.

Duizendblad

Duizendblad is een kruid wat met behulp van bitterstoffen de aanmaak van spijsverteringsenzymen stimuleert. Door de efficiëntere aanmaak van o.a. maagsap en gal vindt de spijsvertering goed en volledig plaats. Daarnaast is duizendblad rijk aan etherische oliën die zorgen voor een soepele spijsvertering. De oliën zorgen voor ontspannen gladspierweefsel van de maag- en darmwand. Dit is vooral nuttig bij oudere honden, waardoor duizendblad dan ook vaker in Senior voeding toegevoegd wordt.

Echinacea

Echinacea, rode zonnehoed, is in de mensenwereld zeer bekend, maar ook voor honden heeft het nuttige eigenschappen. De Echinacea wordt als concentraat en als bestanddeel in voer toegepast. Echinacea ondersteunt de weerstand en werkt ontstekingsremmend. Het helpt bij het bestrijden van bacterie- en schimmelinfecties. Een gezond kruid voor in het hondenvoer met een brede ondersteunende werking.

Tijm

Net zoals Echinacea werkt ook tijm ontstekingsremmend. Het heeft een krachtige antibacteriële en schimmeldodende werking. Tijm stimuleert tevens de aanmaak van witte bloedlichaampjes en versterkt zo het afweersysteem. Het is rijk aan antioxidanten en bestrijdt daarmee effectief vrije radicalen.

Basilicum

Basilicum bevordert de spijsvertering, heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en werkt schimmeldodend. Het is daarnaast krampstillend en helpt bij de afvoer van afvalstoffen.

Heb jij nog vragen over de hondenvoeding met kruiden? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.

Dierencompleet.nl