Tegenwoordig kiezen steeds meer baasjes voor graanvrije hondenbrok. Meestal om de gezondheid van hun trouwe viervoeter te ondersteunen of kwaaltjes te bestrijden. Maar soms ook om het dieet van hun hond volledig op het dieet van een carnivoor te baseren.
Ga terug
3 februari 2024

Graanvrije hondenbrok

Tegenwoordig kiezen steeds meer baasjes voor graanvrije hondenbrok. Meestal om de gezondheid van hun trouwe viervoeter te ondersteunen of kwaaltjes te bestrijden. Maar soms ook om het dieet van hun hond volledig op het dieet van een carnivoor te baseren.

Wist je dat graanvrije voeding goed opneembaar is en in veel gevallen van zeer hoge kwaliteit is? Hierdoor ben je er van verzekerd dat je hond niks tekort komt en dat hij vrolijk en gezond door het leven kan.

Is het tijd om over te stappen?

Gluten- of graanvrij?

Als het gaat om glutenvrij of graanvrij is er nog veel onduidelijkheid. Een glutenvrij product is bijvoorbeeld niet per se graanvrij. En soms wordt het ene graan verruild voor het andere, net om een ander stempeltje te mogen zetten.

Wanneer men praat over glutenvrij is het bijvoorbeeld nog mogelijk dat de voeding wel rijst, maïs of tapioca bevat. Dit zijn graansoorten die een ander soort gluten bevatten dan de soort die coeliakie veroorzaakt. Niet compleet glutenvrij dus, maar wel vrij van gluten die coeliakie veroorzaken. Kijk dus altijd even de samenstelling van de brok na, zo weet je precies wat je voert.

Wanneer men spreekt over graanvrije voeding dan mag deze brok geen granen bevatten. Deze moet dus vrij zijn van onder andere tarwe, spelt, rogge, haver, gerst, rijst, maïs, quinoa en tapioca. Deze voeding is daarmee echt graan- en glutenvrij.

Waarom je granen weg moet laten uit het dieet van je hond

Mensen kiezen tegenwoordig steeds vaker voor graanvrij hondenvoer. Zij doen dit omdat ze het beste willen voor hun hond. Een graanvrij dieet voorkomt een geprikkelde darm en draagt bij aan het bestrijden van kwaaltjes.

Granen zijn voor onze honden moeilijker te verteren dan bijvoorbeeld groentes en vlees. Hierdoor kunnen zij problemen in de spijsvertering veroorzaken. Een aantal rassen, waaronder de Ierse Setter, zijn extra gevoelig of allergisch voor granen, waardoor darmproblemen als snel opduiken. Bij dit soort honden doe je er dus goed aan te kiezen voor een graanvrije variant van zijn favoriete brok.

Wanneer je honden, die gevoelig zijn voor gluten, granen geeft krijgen zij sneller last van bijvoorbeeld haaruitval, kale plekken en jeuk. Doordat de darmen geïrriteerd raken worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. Dit werkt op zijn beurt weer door in de algehele gezondheid en weerstand. Wat vervolgens leidt tot een slechte conditie van de huid en vacht.

Zijn er ook goede granen?

Jazeker, er zijn ook gezonde granen. Nog beter, de meeste granen zijn zelfs gezond voor jouw hond! Slechts een klein gedeelte van de allergieën bij honden is toe te wijzen aan granen. Veel voorkomender zijn de
allergieën voor een bepaald dierlijk eiwit. Daarnaast is ook de kwaliteit van de brok van grote invloed op de gezondheid. Een brok met veel vulstoffen kan een groot scala aan kwaaltjes omhoog laten komen.

Granen zorgen ervoor dat de voeding goed gebalanceerd is en helpen tevens bij de binding van de brokken. Daarnaast zijn de granen een goede energiebron en zijn ze een hoogwaardige bron van vezels. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zeer veel hoogwaardige graanvrije hondenbrokken die uitgebalanceerd en compleet zijn. Zij vervangen de granen voor groentes en knolgewassen. Nét zo gezond, maar dan zonder risico op graan gerelateerde darmproblemen door een allergie.

Voer alleen ontsloten granen

Een veelvoorkomend misverstand is dat honden granen niet of slecht kunnen verteren. Zij kunnen dit namelijk wel, maar alleen op de voorwaarde dat de granen ontsloten zijn.

Als afstammeling van de wolf zijn honden gewend granen te eten. De wolf kreeg zijn granen namelijk binnen via de maag-darminhoud van zijn prooi, waarin de granen al deels verteerd waren. Hierdoor kan ook de wolf granen (in kleine hoeveelheden) opnemen.

Onze honden zijn tijdens het domesticeren steeds meer aangepast aan ons dieet en mogen dus zeker wel granen hebben. Ook in grotere hoeveelheden. Maar deze moeten dan wel ontsloten, oftewel voorgegaard, zijn. Anders zijn ze inderdaad slecht te verteren.

Kies voor graanvrij

Twijfel je of jouw hond last heeft van de granen in zijn brok? Dan is het tijd om over te schakelen! Kies in ieder geval voor een premium hondenbrok van hoge kwaliteit en stap eventueel over op een graanvrije variant. Hiermee kun je diverse kwaaltjes voorkomen. Indien je voor graanvrije voeding gaat zorg dan ook dat de snacks graanvrij zijn.

Graanvrije voeding is niet alleen makkelijk te verteren, maar het is meestal ook van hogere kwaliteit. Mede door de kwaliteit is dit type brok een stuk gezonder voor jouw hond. Een graanvrije voeding voldoet dus perfect aan de voedingseisen van jouw hond en helpt hem misschien wel van die kwaaltjes af!

Met graanvrije brok voer je gezond en loop je geen risico's met een granenallergie.

Alternatieve koolhydraatbron

In de standaard hondenbrok zijn de granen de belangrijkste koolhydraat bron. In een graanvrije hondenbrok worden deze vervangen door gezonde erwten, aardappels of andere knolgewassen zoals tapioca. Hierdoor komt jouw hond niets te kort.

Koop nu NUVO graanvrije voeding!

De voeding van NUVO Super Premium bevat één dierlijke eiwitbron, een hoog gehalte vlees en is daarnaast op basis van erwten, aardappels en zoete aardappels. Aangevuld met voedingsrijke kruiden.

Bekijk nu alle graanvrije hondenvoeding! Denk je ook aan de snacks?

Dierencompleet.nl