Heb jij ook zo'n afvalbak op vier voeten? Die alles wegwerkt en het voer het liefste naar binnen schrokt? Zo'n hond die bang is dat z'n voer wordt afgepakt en daarom alles in recordtempo probeert op te eten? Eentje die zich gerust mag opgeven voor een vreet wedstrijd?
Ga terug
3 februari 2024

Help! Mijn hond schrokt.

Heb jij ook zo'n afvalbak op vier voeten? Die alles wegwerkt en het voer het liefste naar binnen schrokt? Zo'n hond die bang is dat z'n voer wordt afgepakt en daarom alles in recordtempo probeert op te eten? Eentje die zich gerust mag opgeven voor een vreet wedstrijd?

Zo ja, dan heb jij een schrokkende hond. Dat wil zeggen dat jouw hond te snel en te gulzig eet. Dit is niet alleen onplezierig om te zien en horen, maar is ook ongezond voor je hond. Zo kan het schrokken ervoor zorgen dat je hond veel lucht mee in hapt en hierdoor veel zal boeren. Daarnaast heeft je hond ook geen tijd gehad om het eten fatsoenlijk te kauwen, waardoor de brokken of stukken vlees in zijn geheel naar binnen worden gewerkt. Dit bemoeilijkt de spijsvertering aanzienlijk. Hierdoor is de kans op darmproblemen groter en kan je hond bovendien uit zijn bek gaan stinken.

Waarom schrokt jouw hond en hoe kun je dit voorkomen?

Waarom schrokt een hond?

De ene hond eet lekker rustig, de ander schrokt zijn eten in minder dan 'n minuut naar binnen. Wat veroorzaakt dit verschil in eetgedrag?

Het zou zomaar eens kunnen zijn dat jouw hond uit een groot nest komt. Grote kans dat hij hier uit één voerbak moest eten en hierdoor letterlijk moest haasten om nog wat restjes te veroveren. In feite moest hij hier vechten voor de brokjes. Helaas geldt in dat geval vaak het recht van de grootste en sterkste. Er was hier een grote sociale druk en misschien was jouw hond degene die het meeste zijn best moet doen voor de laatste brokjes. Dankzij de druk die hij als puppy voelde tijdens het eten wil hij nu zo snel mogelijk zijn portie veroveren.

Een andere oorzaak kan verveling zijn. Wanneer een hond zich goed vermaakt met wandelen en spelen is het eten slechts een klein onderdeel van de dag. Wanneer jouw hond zich echter verveelt is het voermoment misschien wel het leukste moment van de dag. Je viervoeter zal zich hier dan compleet uit leven en lekker het voer naar binnen schrokken.

Help! Mijn hond schrokt.
Een anti-schrok voerbak voor honden is dé uitkomst tegen schrokken bij honden. Met deze voerbak voorkom je het overmatig snel eten van de brokken of vlees.

Waarom is schrokken gevaarlijk?

Het voer schrokkend opeten komt niet alleen gierig over, maar kan ook daadwerkelijk gevaarlijk zijn voor je hond. Door het te snelle eten wordt het voer niet voldoende vermalen. De grotere stukken brok en vlees verstoren de spijsvertering en kunnen darmproblemen veroorzaken.

Het laten van boeren kan een relatief onschuldig gevolg zijn. Maar ook diarree of constipatie komen regelmatig voor. En dat wil je natuurlijk niet.

Daarnaast eet je hond zoveel voer in korte tijd dat hij nog geen verzadigd gevoel zal hebben. De kans is hierbij dus een stuk groter dat hij blijft eten, wat kan leiden tot overgewicht. Let hierbij dus extra goed op de grootte van de portie die hij voorgeschoteld krijgt.

Tot slot kan het schrokken uit de voerbak leiden tot een slechter gebit. Door het voer goed te kauwen worden de tanden namelijk gereinigd. Wanneer je hond niet goed kauwt krijgt tandplak veel sneller de overhand.

De gevaren van schrokken

 • Belast de spijsvertering
 • Geen gebitsreiniging, oftewel grotere kans op tandsteen
 • Kans op boeren door inslikken van lucht
 • Minder snel een verzadigd gevoel, grotere kans op overgewicht
 • Kans op maagkanteling/torsie

Wat te doen tegen schrokken

Gelukkig kun je een aantal maatregelen nemen om het schrokken bij honden te verminderen. Zo kun je de voerbak verkleinen of het voer voorschotelen in een anti-schrokbak. Zeker deze laatste wordt zeer veel gebruikt.

Met een slowfeeder anti-schrok voerbak zorg je ervoor dat je hond gedwongen wordt moeite te doen. De schrokbakken zijn voorzien van opstaande randjes en kegeltjes waar de brokjes of het vers vlees tussen vallen. Je hond zal dus echt met zijn tong aan de gang moeten om het voer er tussenuit te peuzelen. Ook lekker handig om je vriendje bezig te houden. Makkelijk en zeer effectief!

Maatregelen tegen schrokken

 • Nestje pups? Voorkom sociale druk (kies een rustige plek uit om te voeren)
 • Nestje pups? Laat een nestje pups nooit uit één bak eten, kies een puppy voerschaal of voerring. Dit voorkomt problemen later in z'n leven.
 • Voer vanuit beloningsspeelgoed of bijvoorbeeld een Kong Wobbler
 • Ga eventueel voor brokken van een maatje groter. Te kleine brokken wekken gulzig eten in de hand.
 • Verspreid of verstop de brokken door het huis
 • Doe een beetje water bij de brokken, zo moet je hond vissen
 • Voer vanuit een anti-schrokbak (slowfeeder) - de meest gekozen oplossing die zeer goed werkt!

Heb je nog vragen over jouw schrokkende hond? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.

Denk je na het lezen van deze blog "Ik zie dat mijn hond signalen vertoont van schrokken!" , kijk dan eens op onze webshop verder naar ons assortiment aan anti-schrok bakken.

Dierencompleet.nl