Het belang van een hygiënisch dierenverblijf
Ga terug
13 februari 2024

Het belang van een hygiënisch dierenverblijf

Een hygiënisch dierenverblijf is dé plek waar je huisdier zich thuis voelt. Jij hebt huisdieren en waarschijnlijk heb je dus ook een dierenverblijf zoals een vogelkooi, konijnenflat of hondenkennel. Het hygiënisch houden van het dierenverblijf is van belang voor de gezondheid van je huisdier(en). We gaan je hier dan ook voorlichten over het op een juiste manier reinigen van het verblijf. Het reinigen kan namelijk uiteenlopen van een simpel vlekje weg poetsen tot een volledige ontsmetting van het hok. En goed om te weten, in een aantal gevallen mag je helemaal geen reinigingsmiddelen gebruiken. Ons meest verkochte reinigingsproduct is wel onze diervriendelijke huismerk dierenverblijfreiniger. Deze reiniger is milieubewust samengesteld op basis van etherische oliën, waaronder citronella. Het is veilig te gebruiken in dierenverblijven en laat voor een langere periode een frisse insectwerende geur achter. Deze reiniger is zowel te gebruiken voor kleine (urine)vlekken als de algehele reiniging van het verblijf. Bij veel huisdiereigenaren is dit de basis van het reinigingsassortiment. Wij gebruiken het zelf overal voor, ook voor het dweilen van de winkelvloer.

Reiniging voor een hygiënisch dierenverblijf

Reiniging van het dierenverblijf is gedurende het hele jaar belangrijk, maar in de warmere periodes kunnen we de noodzaak tot schoonmaken niet duidelijk genoeg maken. Met het warme weer is een (vies) dierenverblijf een broeiplaats voor bacteriën en schimmels. Een nat hoekje waar ontlasting ligt kan al snel gaan schimmelen en stinken. Vieze hoeken in een hamsterkooi of ontlasting in de kennel moet je dan ook zo snel mogelijk verwijderen. Eventuele vlekken kun je weg halen met vlekverwijderaar en geuren worden geneutraliseerd met Geurweg. Heb je last van urinevlekken of de geur van urine? Dan is Urine OFF hét middel om te gebruiken. Dit middel verwijdert effectief het urinezuurkristal en haalt hiermee het probleem weg.

Ontsmetten van het dierenverblijf

Maar afhankelijk van het type kooi en het aantal dieren kun je het beste het verblijf één à twee keer in de week ontsmetten. Zeker de drinkfles en bakjes zijn met warm weer gevoelig voor bacteriegroei, deze kun je het beste ontsmetten met chloortabletten. Het verblijf zelf is goed te ontsmetten met Dettol, ons huismerk Dettol alternatief, Halamid-D of Sjoerd Zwart Super Ontsmetter. Heb je een kennel of dierhouderij met meerdere ruimtes? Gebruik dan ontsmettingsmatten om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Het is daarnaast ook verstandig om overschoenen te dragen, deze hoezen houden je schoenen schoon en voorkomen de verspreiding van ziektekiemen wanneer je ze tijdig wisselt.

Tips voor jouw verblijf

Het reinigen van een verblijf is natuurlijke geen hoge kunst, maar we hebben nog wel een aantal tips voor specifieke verblijven.

Schoonmaken van het aquarium of de vissenkom

Maak een aquarium of vissenkom nooit schoon met zeep of een ander reinigingsmiddel. Je kunt deze het beste schoon maken met water, zo voorkom je dat de goede bacteriën compleet verdwijnen en de zeep de slijmlaag van de vis aantast. Wanneer je bij het aquarium de filtersponzen schoon maakt kun je dit het beste doen door aquariumwater apart te nemen en de sponzen hier flink in uit knijpen. Zo bespaar je de goede bacteriën die zich hebben gevestigd.

Kattenbak

De reiniging van de kattenbak zal voor zich spreken. Zo heb je de kattenbakschep die bij klontvormende kattenbakvulling eenvoudig de vieze klonten er uit kan scheppen. Maak jij trouwens ook al gebruik van een kattenbakmat? Deze (veelal rubberen) matten hebben een grovere structuur aan de bovenzijde waardoor ze de verspreiding van meegenomen kattenbakvulling verminderen. Tot slot kun je het in de kattenbak fris houden door gebruik te maken van kattenbakzakken en eventueel een geurverdrijver.

Vogelverblijf

Veel vogelverblijven zijn voorzien van drinkfonteintjes. Deze zijn met standaard borstels en sponsjes moeilijk te reinigen. Hiervoor hebben wij fonteinborstels die eenvoudig de binnenkant van de fontein kunnen bereiken. Voor het ontsmetten gelden geen andere regels als voorheen, wel is de DAC Hokontsmetter een bekend product in de vogelwereld. Na het reinigen van het verblijf kan de Klaxo natuurkalk worden gebruikt om de kans op een mijtinfectie te verkleinen. Om het drinkwater langer goed te houden wordt regelmatig citroenzuur in het water opgelost.

Handig om te hebben

Tot slot hebben we nog een aantal handige producten voor je om het reinigen net wat makkelijker te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hoogwaardige sponzen, mestkrabbers en extra stevige vuilniszakken. Heb je last van haren op je kleding, gordijnen of bankstel? Dan zijn de kledingrollers dé oplossing. Met deze rol kun je eenvoudig over het oppervlak gaan, waarbij de haren aan de roller blijven plakken. Heb je nog vragen over het schoonmaken óf over een van de producten? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl