Weet jij wat het beste voer voor paarden in de winter is? Is er überhaupt wel een 'beste'? We kunnen meteen verklappen dat er geen voerrantsoen is wat algemeen perfect is. Het rantsoen is nou eenmaal afhankelijk van wat jouw paard nodig heeft. Maar in de winter zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. Weet jij hoe het bijvoorbeeld zit met krachtvoer, ruwvoer en drinken? We zetten een en ander voor je op een rijtje.
Ga terug
17 februari 2024

Het beste voer voor paarden in de winter

Weet jij wat het beste voer voor paarden in de winter is? Is er überhaupt wel een 'beste'? We kunnen meteen verklappen dat er geen voerrantsoen is wat algemeen perfect is. Het rantsoen is nou eenmaal afhankelijk van wat jouw paard nodig heeft. Maar in de winter zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. Weet jij hoe het bijvoorbeeld zit met krachtvoer, ruwvoer en drinken? We zetten een en ander voor je op een rijtje.

Wanneer begint de winter voor het paard?

In de winter verandert het rantsoen en het activiteitsniveau van je paard. Het gaat hier dus vooral om de periode wanneer je paard minder in de wei en voornamelijk op stal zal staan. In het najaar veranderd het weer, de weide wordt nat en drassig en de kwaliteit van het gras wordt minder. Wanneer het najaar zijn intrede doet worden veel paarden uit de wei gehaald en op stal gezet.

Wat moet je je paard voeren in de winter?

In de winter heeft je paard minder of geen toegang tot vers gras en staat hij voornamelijk op stal. Waar je paard in de zomer de gehele dag in de weide rond wandelt, staat hij nu veel meer stil. Dit vraagt dus om een aangepast rantsoen. Het is aan te raden de rantsoenwisseling langzaam te introduceren, zo voorkom je een geïrriteerde darm die niet weet wat er gebeurd.

Ruwvoer

In het najaar en de winter heeft je paard een grotere behoefte aan ruwvoer. Om aan deze behoefte te voldoen kun je het beste al extra ruwvoer geven wanneer je paard nog buiten in de weide staat. Dit kun je aanbieden in een hooiruif of hooinet. Door het extra ruwvoer tijdig aan te bieden kan je paard al wennen aan de grotere hoeveelheid droge stof in zijn nieuwe rantsoen. Let bij ruwvoer altijd op dat deze vers, niet stoffig en schimmelvrij is. Verdeel de hoeveelheid ruwvoer over de dag en hou een vast schema aan. Je kunt het hooi in de stal eventueel in een Slow Feeder plaatsen, hierdoor is je paard langer bezig met eten. Hiermee voorkom je verveling. Het ruwvoer (zoals hooi, Luzerne mix Digest, Havens Mix, Compact gras of Gras Mix) ondersteunt de gezonde stoelgang en voorkomt verveling. Bovendien geeft het extra energie die het paard in de winter nodig heeft om warm te blijven. Bij de afbraak van ruwvoer vezels komt warmte vrij dat het paard warm houdt. Ruwvoer geldt 's winters als het hout op de kachel, het is de brandstof die je paard warm houdt. Maar voor welk ruwvoer moet je gaan? Kies bijvoorbeeld voor luzerne hooi. Luzerne is rijker aan vitaminen, mineralen en sporenelementen dan standaard hooi. Als richtlijn kun je aanhouden dat per 5 graden vorst tot ongeveer 20% meer ruwvoer dan normaal gegeven moet worden. Een paard dat 's winters buiten staat mag onbeperkt hooi tot zijn beschikking hebben, hij zal dit naar behoefte eten. Gemiddeld genomen zal een paard 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht eten.

Brok of muesli

Afhankelijk van het activiteitsniveau voer je naast het ruwvoer bijvoorbeeld brok of muesli. Waar je paard in de zomer actief is en de energie uit het krachtvoer nodig heeft, is dit in de winter een stuk minder. Afhankelijk van waar je paard staat kun je zijn rantsoen aanpassen. Staat je paard voornamelijk stil en buiten of in een koude stal? Dan heeft hij ruwvoer nodig, wat eventueel aangevuld kan worden met een kleine portie krachtvoer. Staat je paard voornamelijk lekker warm op stal, dan is ruwvoer, aangevuld met een mineralen- en vitamine liksteen voldoende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Horslyx likstenen. Als richtlijn kun je in de winter dus het volgende aan houden. Staat je paard dus lekker warm en stil, dan is krachtvoer (bijna) niet nodig. Staat je paard koud en stil, dan is krachtvoer wel (in mate) nodig. Wat je je paard moet voeren in de winterperiode is dus afhankelijk van zijn omgeving en activiteit. Geef jij 's winters krachtvoer, dan kun je eventueel lucerne-mix er doorheen mengen. Zo wordt de krachtvoer inname vertraagd en wordt dit efficiënter opgenomen. Een mooi krachtvoer voor tijdens de winter is de Subli muesli met kruiden. Deze muesli combineert het goede van brok en muesli. Het bevat alle vitaminen, mineralen en sporenelementen die je paard nodig heeft.

Slobber als voer in de winter

Veel paarden drinken 's winters veel minder dan normaal. Het drinken van (koud) water is nou eenmaal niet aantrekkelijk als het koud is. Mede hierdoor liggen verstoppingsproblemen op de loer. Om er voor te zorgen dat je paard alsnog voldoende vocht binnen krijgt kun je slobber voeren. Lauwwarme slobber is hiermee zeer geschikt als aanvulling in de winter. Geef het echter niet teveel, zie het als traktatie.

Extra energie

Komt jouw paard energie tekort? Dan is Horsefood Lijnzaad Kant&Klaar een mooie aanvulling. Lijnzaad Kant&Klaar is plantaardige olie in vaste vorm en vormt zo een zeer geconcentreerde energieaanvulling. Is je paard wat ingevallen? Dan is deze brok een goede aanvulling op het dagelijkse rantsoen.

Vergeet het water niet

In de winter is de kans groot dat het water van je paard bevriest. Toch is het door de droge winterlucht wél van belang dat je paard voldoende drinkt. Daarnaast krijgt je paard bovendien al minder water binnen doordat hij nu meer droog hooi eet, en minder gras (met 80% vochtgehalte) binnen krijgt. Ververs dus regelmatig het drinkwater en zorg er eventueel voor dat het water niet bevriest.

Paarden voertips voor de winter

  • Zorg voor een langzame rantsoenwisseling
  • Geef extra veel ruwvoer, dit houdt het paard warm (20% extra mag gerust)
  • Voer alleen ruwvoer van hoge kwaliteit
  • Meng ruwvoer (luzerne mix, etc.) door het krachtvoer heen indien je dit nog geeft
  • Wanneer je paard vooral stil binnen staat heeft hij geen krachtvoer nodig
  • Zorg dat het paard verdeeld over de dag kan eten
  • Laat het paard voldoende drinken
  • Drinkt het paard te weinig? Geef dan eventueel wat lauwwarme slobber
  • Stimuleer het paard om te bewegen (verspreid de voerplekken)
Heb jij nog vragen over het voeren van je paard in de winter? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl