Het vermaken van papegaaien is een veel besproken onderwerp. Maar waar doe je goed aan? Als je al papegaaien in huis hebt weet je hoeveel aandacht zij op kunnen eisen. Wanneer je van plan bent een papegaai aan te schaffen is het goed te weten wat voor aandacht zij nodig hebben.
Ga terug
12 februari 2024

Het vermaken van papegaaien

Het vermaken van papegaaien is een veel besproken onderwerp. Maar waar doe je goed aan? Als je al papegaaien in huis hebt weet je hoeveel aandacht zij op kunnen eisen. Wanneer je van plan bent een papegaai aan te schaffen is het goed te weten wat voor aandacht zij nodig hebben. Een papegaai is een zeer slimme vogel met (afhankelijk van de soort) een intelligentieniveau van een 4-jarig kind. Het is belangrijk dat je hier bij de opvoeding en omgang rekening mee houdt. Belangrijk is het om te weten dat een papegaai vaak aandacht vraagt omdat hij gezelschap wil hebben. In het wild leven papegaaien in kolonies en zijn dus gewend altijd met meerdere vogels bij elkaar te zijn. Het is voor een papegaai dus fijn als het grootste gedeelte van de dag iemand aanwezig is. Aanwezig zijn wil niet zeggen dat je continu aandacht hoeft te geven aan de papegaai. Het vermaken van papegaaien, een veel besproken onderwerp. Maar waar doe je goed aan? Als je al papegaaien in huis hebt weet je hoeveel aandacht zij op kunnen eisen. Wanneer je van plan bent een papegaai aan te schaffen is het goed te weten wat voor aandacht zij nodig hebben.

Aangeleerd gedrag & aandacht

Over de onderwerpen van aangeleerd gedrag en het geven van aandacht kunnen we het uren hebben. We proberen hier nu kort de belangrijkste punten aan te halen zodat je hier op voort kunt borduren. We beginnen bij de opvoeding, wat samenhangt met het aangeleerd gedrag. Het meest gehoorde probleem is dat papegaaien schreeuwen. Dat klopt, dit doen ze van nature. Maar we maken hierbij een verschil tussen natuurlijk schreeuwen en overmatig schreeuwen. Een papegaai mag gerust 's ochtends en in de avond even schreeuwen, dit hoort nu eenmaal bij een papegaai. Maar dan komen we bij het probleem dat de papegaai gedurende de hele dag schreeuwt of geluidjes maakt. Hij vraagt hierbij om aandacht. Het is belangrijk hier vanaf het begin niet op in te gaan, wanneer je dit doet heeft hij zijn doel namelijk bereikt. Het beste is om dit gedrag te negeren, dit vindt een papegaai verschrikkelijk. Als het ongewenste gedrag aanhoudt kun je proberen naar de vogel toe te lopen, maar hierbij je aandacht te vestigen op een speeltje. Geef hierbij de vogel geen aandacht en negeer hem. Na een tijdje zal de vogel waarschijnlijk mee gaan spelen. Op dat moment beloon je hem en ga je weer verder met wat je aan het doen was.

Ben consequent

Daarnaast is consequentie van groot belang. We gaven al aan dat papegaaien intelligente dieren zijn. Indien je niet consequent bent met het straffen en belonen zal de papegaai dit vlug door hebben en hierbij de grenzen op gaan zoeken. Negeer vanaf het begin een vogel als hij om aandacht vraagt. Beloon hem als hij zich goed gedraagt. Let wel op met het onderbreken van de vogel als hij zichzelf aan het vermaken is. Je wil hem namelijk laten wennen aan het feit dat hij gerust zichzelf kan vermaken. Ben ook consequent als het gaat om de aandacht momenten. Als de vogel weet dat hij 's ochtends en 's avonds aandacht krijgt, zal hij mogelijk overdag minder aandacht trekken. Daarnaast is het hierbij ook van belang om te zorgen voor een goed slaapritme, een papegaai kan tot wel 12 uur per dag slapen. Laatste tip als het gaat om het geven van aandacht is de tip om hem af te leiden wanneer je de kamer verlaat. Misschien is het wel bekend dat wanneer je de kamer verlaat de papegaai begint te schreeuwen. Wat wel eens wil werken om dit af te leren is het feit om consequent afscheid van hem te nemen en zijn aandacht daarbij te richten op een speeltje. Loop daarna rustig weg. Het vermaken van papegaaien, een veel besproken onderwerp. Maar waar doe je goed aan? Als je al papegaaien in huis hebt weet je hoeveel aandacht zij op kunnen eisen. Wanneer je van plan bent een papegaai aan te schaffen is het goed te weten wat voor aandacht zij nodig hebben.

Slim-speelgoed

In het wild zijn vogels tot wel 8 uur per dag bezig met het zoeken naar voedsel. De papegaai bij je thuis krijgt meestal gewoon een bakje voeding. Je snap wel dat hij dan best veel tijd over houdt om zich te vervelen en jouw aandacht te trekken. Wat je kunt doen is het aanbieden van slim speelgoed, ook wel snackspeelgoed genoemd. In dit speelgoed kun je het eten verstoppen, zo moet de papegaai moeite doen om bij zijn eten te komen en zal hij zich minder snel vervelen.

Kooi inrichting

Om verveling en aandachtstrekken te voorkomen is het goed om er voor zorgen dat de kooi ruim genoeg is en dat hier genoeg afwisseling aan attributen in te vinden is. Wissel de inrichting af met zitstokken, sisaltouwen, wilgentakken, schommels, lianen en speelgoed. Je kunt dit speelgoed regelmatig afwisselen. Wanneer je wekelijks wisselt met een aantal favoriete speeltjes zal je papegaai zich langer kunnen vermaken. Het vermaken van papegaaien, een veel besproken onderwerp. Maar waar doe je goed aan? Als je al papegaaien in huis hebt weet je hoeveel aandacht zij op kunnen eisen. Wanneer je van plan bent een papegaai aan te schaffen is het goed te weten wat voor aandacht zij nodig hebben.

Voedsel

In het wild zijn papegaaien het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Je kunt hier op in spelen door het eten te verstoppen in bijvoorbeeld slim-speelgoed. Daarnaast kun je zorgen voor afwisselend voer, zo blijft het interessant voor je papegaai om te eten. Houdt er wel rekening mee dat je het eten pas bijvult als het bakje vrijwel leeg is. Vul je het eerder bij, dan leert de papegaai al snel om alleen de lekkere dingetjes er tussen uit te zoeken. Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.

Sproeien van het vederdek

Wat in sommige gevallen ook werkt is het besproeien van de papegaai. Je bootst hier de regen mee na. Besproei de vogel alleen op deze manier als de vogel het niet erg vindt. Wanneer je de vogel nat sproeit zal deze zich gaan wassen en daarna het vederdek gaan ordenen. Dit kan voor de vogel een best intensieve bezigheid zijn waar hij een tijdje mee zoet is. Dat was ie weer voor nu. Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Dierencompleet.nl