In dierenwinkels, supermarkten, tuincentra en online kun je honderden soorten hondenbrok vinden. Maar wat is een hoogwaardige hondenbrok en hoe herken je deze? Een goede hondenbrok is afgestemd op de behoeften van jouw hond en draagt bij aan zijn gezondheid. Een (gedomesticeerde) hond eet niet precies hetzelfde als zijn voorouders. Toch heeft het de voorkeur dat zijn voeding is gebaseerd op het dieet van de wolf. In ieder geval wat betreft de voedzaamheid van de ingrediënten. Een goede voeding mag daarnaast zijn afgestemd op de behoeften van het ras, de leeftijd en eventuele bekende kwaaltjes.
Ga terug
13 februari 2024

Hoe herken je hoogwaardige hondenbrok?

In dierenwinkels, supermarkten, tuincentra en online kun je honderden soorten hondenbrok vinden. Maar wat is een hoogwaardige hondenbrok en hoe herken je deze? Een goede hondenbrok is afgestemd op de behoeften van jouw hond en draagt bij aan zijn gezondheid. Een (gedomesticeerde) hond eet niet precies hetzelfde als zijn voorouders. Toch heeft het de voorkeur dat zijn voeding is gebaseerd op het dieet van de wolf. In ieder geval wat betreft de voedzaamheid van de ingrediënten. Een goede voeding mag daarnaast zijn afgestemd op de behoeften van het ras, de leeftijd en eventuele bekende kwaaltjes of allergieën.

Wat is een hoogwaardige hondenbrok?

Maar wat is dan een hoogwaardige (goede) hondenbrok? Een goed afgestemde hondenbrok is namelijk niet per se hoogwaardig, en een hoogwaardig hondenbrok is niet per se goed afgestemd op jouw hond. In onze ogen is een hoogwaardige brok voorzien van goede en waardevolle ingrediënten. De brok is niet aangevuld met loze vulstoffen die niet bijdragen aan het welzijn van de hond. Daarnaast bevat de brok een hoog vleesgehalte. Bij voorkeur is de brok in basis gebaseerd op het oer dieet van de hond, het dieet van de wolf.

Het dieet van de wolf

De wolf, wat de voorouder is van de hond, is een carnivoor die heel sporadisch nog fruit en bessen wil meepikken. Wolven zijn echte vleeseters die in roedels op kleine en grote prooien jagen. Wanneer de wolf een prooi heeft gevangen zal hij deze in zijn geheel opeten, inclusief taaiere delen en in ieder geval de maag- en darminhoud. Wanneer een wolf zijn prooi heeft gedood zal hij vrijwel altijd eerst de darmen met inhoud opeten. De darminhoud van zijn prooien bestaat veelal uit plantaardig materiaal. Op deze manier krijgen zij essentiële vitaminen en mineralen binnen en voorkomen tekorten. Een wolf eet op deze manier dus voornamelijk prooi- en aasdieren, maar vult dit vleesdieet aan met plantaardig materiaal uit de darmen van zijn prooi. De hondenbrok is dus bij voorkeur gebaseerd op dit wolvendieet: vlees dat is aangevuld met plantaardige producten. Toch mag het gerust wat gevarieerder zijn dan dit oer dieet. Onze honden zijn tijdens het domesticeren (tam maken) steeds afhankelijker van de mens geworden. Hierbij is hij meer en meer op een omnivoor gaan lijken. Voornamelijk doordat hij de resten te eten kreeg die wij mensen over hadden. In verloop van tijd heeft de hond zich op dit nieuwe dieet aangepast. Als algemene leidraad geldt dat een goede afwisselende voeding bestaat voor zeker 20% uit dierlijke eiwitten.

Wat mag er wel en niet in een hoogwaardige brok zitten?

Wat mag er nou wel en wat niet in een hoogwaardige brok zitten? Sommige bestanddelen mogen niet ontbreken, sommige bestanddelen mogen slechts beperkt aanwezig zijn. Een goede hondenbrok voldoet in ieder geval aan de volgende punten:
 • Bevat een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten
 • Het gebruikte vlees is bij voorkeur vers vlees (geen vleesmeel, maar bevroren vlees dat direct in de brok verwerkt is)
 • Bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten
 • De brok is vrij van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen
 • De voeding mag zeker granen bevatten, maar niet teveel (let op de aanwezigheid van gluten-granen bij een glutenintolerantie)
 • Bij voorkeur een hoog gehalte aan dierlijke ingrediënten (eerste ingrediënt genoemd op de samenstellingslijst)
 • Een goede hondenbrok mag één of meerdere eiwitbronnen van dierlijke oorsprong bevatten. Bij een eliminatiedieet is één eiwitbron ideaal!
 • De brok mag antioxidanten bevatten, bij voorkeur van natuurlijke afkomst

Aandachtspunten voor een goede brok

 • De voeding moet vanzelfsprekend compleet zijn
 • Ingrediënten staan apart vernoemd op de verpakking (transparantie)
 • De brok is goed verteerbaar door gebruik van hoogwaardige eiwitten
 • Hondenbrok gemaakt met vers vlees is een stuk lichter verteerbaar (beter) dan brok gemaakt met vleesmeel
 • De analyse laat voornamelijk eiwitten, vetten en koolhydraten zien
 • Een goede brok geeft meestal (!) weinig ontlasting, de gebruikte ingrediënten worden goed opgenomen
 • De vorm van de brok draagt bij aan de reiniging van het gebit
 • Een groot merk kan hoogwaardig zijn, maar is dit niet per se. Een huismerk kan het minimum zijn, maar kan ook zeer hoogwaardig zijn.

Welke hondenbrok is goed voor mijn hond?

Welke hondenbrok goed is voor jouw hond hangt af van diverse punten, waaronder het ras, de leeftijd, het activiteitsniveau en eventuele kwaaltjes. We gaan geen merken af kraken, maar let op met sommige goedkope merken uit de supermarkt. Veel van deze merken worden zeer goed gegeten, maar dragen niet bij aan de gezondheid van je hond. Dit komt vaak door een zeer hoog gehalte aan zout en gebruikte reststoffen. Jouw hond is net zo dol op deze 'chipjes' als dat jij dat bent op de zaterdagavond. Wanneer je een zak voer in de supermarkt koopt doe je dit waarschijnlijk omdat het goedkoop is. Maar wist je dat je ook goede brok voor een nette prijs kan krijgen? Bij ons huismerk heb je bijvoorbeeld al 15 kg Croc voor € 19,95, of 15 kg Lam & Rijst voor € 25,95. Wil je een premium voeder, kies dan voor bijvoorbeeld de NUVO of NUVO Super Premium lijn.

Een aantal zeer hoogwaardige hondenbrokken van diverse merken

Eukanuba

Eukanuba hondenbrok is speciaal samengesteld met hoogwaardige ingrediënten om alle voedingsstoffen te leveren die je hond nodig heeft voor zijn grootte en levensfase. Dus wanneer je een zak Eukanuba koopt, kun je er zeker van zijn dat je hond het beste krijgt. Eukanuba gebruikt alleen hoogwaardige eiwit en vult de brok aan met gezonde prebiotica, vitaminen en mineralen. Eukanuba hondenbrok ondergaat wel 120 kwaliteitscontroles voordat het bij jouw hond terecht komt.

Smölke

Smölke hondenbrok staat voor een hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. Geen ingewikkelde termen of vage claims die niemand begrijpt, maar een no-nonsens en transparante manier van communiceren, zodat je weet wat je koopt en voert. Smölke is graag open en eerlijk en staat garant voor jouw tevredenheid. Boordevol essentiële bouwstoffen, vitamines en mineralen die zorgen voor een goede weerstand, sterke botten en een glanzende vacht! Het voeren van Smølke zorgt ervoor dat je de zekerheid hebt van een complete voeding. De voedingen van Smølke hebben altijd een uniek eiwitprofiel uit hoogwaardige ingrediënten, precies afgestemd op de voedingsbehoefte van jouw hond.

NUVO Super Premium

NUVO Super Premium hondenvoer is een premium voer dat alle voedingsstoffen bevat die je hond nodig heeft. NUVO Super Premium bevat enkel hoogwaardige voedingsstoffen die zorgen voor een optimale conditie van de hond. De NUVO Super Premium is gemaakt met verse ingrediënten en daardoor extra hoogwaardig. De hondenbrok is gemaakt met vers vlees (goed opneembaar met een hoge voedingswaarde), bevat één dierlijke eiwitbron, is graan-, tarwe- & glutenvrij en er zijn groente, fruit & kruiden toegevoegd.

Renske

Renske hondenbrok is 100% natuurlijke voeding voor alle honden. De hondenbrok van Renske is van zeer hoge kwaliteit en bevat een hoog vlees of vis gehalte. De brokken van Renske zijn zeer smakelijk en worden goed geaccepteerd. Bij Dierencompleet.nl en in onze winkel in Oirschot kun je terecht voor onder andere de volgende merken hondenbrok: Wij raden altijd aan om navraag te doen over de kwaliteit van de brok. Kijk goed op de etiketten en vraag aan de verkoper wat een goede brok is. We willen immers samen zorg dragen voor gezonde viervoeters. Heb je vragen over de voeding of deze blog? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl