Ga terug
3 januari 2024

Hoe kiest u het juiste konijnenhok?

Konijnen zijn van nature actieve dieren. In de vrije natuur leggen zij grote afstanden af. Het is belangrijk dat uw konijn thuis ook voldoende beweging krijgt. De combinatie van een ruim hok en een konijnenren is vaak een goede oplossing.

In deze blog vertellen wij alles over waar u op moet letten bij het aanschaffen van een konijnenhok.

Richtlijnen voor een goed konijnenhok

Een veilig en comfortabel konijnenhok is van groot belang. Houd daarbij rekening met de volgende eisen.

Formaat
Het is zeer belangrijk dat uw konijn voldoende ruimte heeft en genoeg beweging. Als leidraad voor het aanschaffen van een konijnenhok, kan u beste rekenen met 1 m² per konijn.

Hygiëne en onderhoud
Zorg ervoor dat het hok eenvoudig is schoon te maken en het niet kapot kan worden gemaakt door het konijn. Daarbij is de verf niet schadelijk voor het dier. U kan het konijnenhok het beste een keer per week goed schoonmaken en het plaatsen van een konijnentoilet zorgt ervoor dat het schoner blijft in de kooi.

Omgeving
Indien u een konijnenhok binnen plaatst zorg ervoor dat deze niet op een plek staat waar de volle zon schijnt en ook voor buiten geldt zorg dat de konijnenkooi in de schaduw staat. Daarnaast is het belangrijk dat het niet binnen regent en water goed weg kan.

Natuurlijk gedrag stimuleren

Konijnen leven van nature in holletjes onder de grond en zijn met name actief in de namiddag en het begin van de avond. Zorg dat het konijnenverblijf een nachthok heeft. Een nachthokje is altijd donker en beschut, zodat dit voldoet aan de natuurlijke behoefte van uw diertje.

Daarbij kunnen konijnen in de vrije natuur een grote afstand afleggen. Plaats uw konijn dagelijks in een ren buiten de kooi, zodat hij of zij voldoende beweging krijgt.

Kerbl konijnenhuisje Cabin
Een konijnenhuisje dat geschikt is als nachthok.

Puntjes op de i

U weet inmiddels aan welke eisen een konijnenverblijf hoort te voldoen. Om de huisvesting helemaal perfect te maken, kunt u accessoires toevoegen zoals een knaagdiertoilet, een zacht mandje, speelgoed of tunnels.

Konijnen zijn van nature schone dieren en houden er niet van als het hok vies is. Wanneer u een knaagdiertoilet plaatst, is de kans zeer groot dat jouw konijnen alleen nog daar zijn behoeftes doet.

Behalve een fijn nachthok, kunnen konijnen ook lekker liggen in een zacht mandje. Een extra plekje om heerlijk te rusten.

Speelgoed en tunnels voorkomen verveling en houden het konijn fit en in beweging.

Kerbl voerboom voor konijnen
Een leuke voerboom!

Maatwerk konijnenverblijven

U kan ervoor kiezen om een standaard konijnenhok te kopen, maar natuurlijk is een maatwerk konijnenverblijf ook mogelijk bij Dierencompleet.nl

Wij helpen u graag om de perfecte huisvesting voor uw konijn of konijnen te realiseren.

Dierencompleet.nl