Trixie Muzzle Flex muilkorf
Ga terug
3 januari 2024

Hoe leer je het dragen van een muilkorf aan?

Honden kunnen om verschillenden redenen een muilkorf dragen. Helaas hangt er een smet op muilkorven en komen er vaak vervelende reacties op terug van mensen in de omgeving. Dit is natuurlijk totaal niet nodig! Wanneer een muilkorf de juiste maat heeft, heeft een hond hier geen last van. Als baas neem je verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de hond en soms ook van de omgeving!

Trixie Muzzle Flex muilkorf

Waarom een muilkorf?

Wanneer jouw hond onverwachts kan uitvallen naar andere mensen of honden is het raadzaam een muilkorf te gaan dragen. Daarnaast zijn er honden die alles onderweg willen op eten, waardoor ze soms giftige dingen eten. Daar word je als hondenbaas niet vrolijk van! Wist je dat het in sommige landen zelfs verplicht om een muilkorf te dragen in het openbaar. Een muilkorf kan dus gedragen worden om verschillende redenen.

Het is erg handig als jouw hond het dragen van een muilkorf kent. Zo voorkom je problemen wanneer het 'ineens' nodig is. Maak van het aanleren van een muilkorf een feestje voor jouw hond en je hebt daar het hele hondenleven plezier van.

Muilkorf? Snuitje? Wat is het verschil?

Allereerst is het heel belangrijk om het verschil tussen een snuitje en een muilkorf te weten. Bij een snuitje kan een hond zijn mond niet openen. Hijgen is daardoor niet mogelijk. Een snuitje wordt om die reden enkel gebruikt voor korte momenten, zoals bijvoorbeeld bij de dierenarts.

Bij een goed passende muilkorf kan een hond hijgen, maar ook beloningen aannemen en water drinken. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de maat. De bek moet voldoende open kunnen tijdens het dragen van de muilkorf.

Baskerville Ultra muilkorf
Goed passende muilkorf waarbij de hond belonen kan aannemen en voldoende ruimte heeft om te hijgen.
Beeztees veiligheidsmuilband muilkorf
Deze hond draagt een snuitje. Hijgen, drinken en het aannemen van voer is niet mogelijk. Enkel geschikt voor korte momenten.

Hoe leer je een muilkorf aan?

Het aanleren van een muilkorf gebeurt in kleine stapjes. Doorloop de stappen rustig en geef de hond ook de tijd om te wennen aan de muilkorf. Probeer elke training een stapje verder te gaan. Het is beter om elke dag vijf minuutjes te oefenen in plaats van één keer een half uur.

Tijdens het aanleren van de muilkorf maken we gebruik van 'shaping'. Dit is een trainingsmethode waarbij je positief beloont en jouw hond zelf laat nadenken.

  • 1. Leg de muilkorf op de grond of houd hem vast en laat de hond rustig kennismaken met het 'object'. Wanneer de hond interactie toont met de muilkorf, zoals ernaar kijken of er aan snuffelen. Mag je dit meteen belonen met een snoepje. Wanneer jouw hond gewend is met het object, de muilkorf, ga je verder naar de volgende stap.
  • 2. Het makkelijkste is om zelf op een stoel te gaan zitten en de muilkorf tussen je knieën vast te houden. Let hierbij op de neushoogte van de hond. Houd de muilkorf vast op neushoogte, zodat je het makkelijk maakt voor jouw hond. Wanneer de hond zijn neus enkele centimeters of misschien zelfs wel millimeters in de muilkorf steekt, ga je dit meteen belonen met een voertje. Heeft jouw hond moeite met zijn neus in de muilkorf steken? Bied dan een koekje aan in de muilkorf.
  • 3. Je gaat nu stap 2 uitbreiden door telkens te belonen als jouw hond zijn neus iets verder in de muilkorf steekt. Net zolang tot de neus er volledig inzit en jouw hond nog steeds ontspannen is. Let op, je maakt de riem nog niet vast. Wanneer de hond zijn neus er volledig insteekt ga je het beloningsmoment uitstellen. Zo went jouw hond aan het feit dat de muilkorf rondom zijn neus is en blijft.
  • 4. Je gaat nu voorzichtig de bandjes/riem vasthouden, maar nog niet vastmaken. Wanneer jouw hond schrikt kun je direct loslaten. Beloon jouw hond wanneer je de riem/bandjes vasthoudt.
  • 5. Je gaat nu de riem vastmaken en enkele seconden laten zitten. Zorg dat je goed gedrag door de muilkorf blijft belonen. Het dragen van de muilkorf ga je nu met korte momenten verlengen. Bijvoorbeeld eerst 10 seconden, daarna 15 seconden, daarna 25 seconden, daarna 40 seconden en dan 1 minuut. Kleine stapjes!
  • 6. Hang een commando aan het dragen van de muilkorf, bijvoorbeeld 'feestneus'. Jouw hond weet nu precies wat de bedoeling is bij het vragen van dit commando.

Succes met de training!

Tip!
Heb je een kunststof muilkorf die net niet goed past? Leg hem even in heet water. Daarna kan je de vorm een klein beetje aanpassen. Zo past hij perfect bij jouw hond.

Je vindt op de webshop een groot assortiment aan muilkorven en snuitjes. Natuurlijk staan wij ook in de winkel voor je klaar! Heb je een vraag over een muilkorf of snuitje? Neem dan contact op met de klantenservice.

Trixie Muzzle Flex muilkorf
Dierencompleet.nl