Zie je jouw hond ook regelmatig obsessief bijten aan zijn poten, tussen de tenen? Dan is er misschien wat mis, maar dat hoeft niet per se zo te zijn gelukkig. Honden zijn ijdele dieren en houden hun pootjes graag schoon. Als je hem dus af en toe aan zijn poten ziet likken of bijten is dat dus helemaal niet erg.
Maar zie je dat hij de hele dag blijft likken of eventueel zelfs bijt aan zijn tenen, dan is er wat mis. Tijd dat je even op onderzoek uit gaat.
Mogelijke oorzaken van bijten tussen de tenen
- Splinter tussen de tenen
- Geïrriteerde huid door pekel of zand
- Voedselallergie
- Vlooienallergie
- Stress en afwijkend gedrag
- Verveling
- Atopie
Aanpakken van het probleem
Heeft jouw hond ook last van zijn pootjes? Dan is het belangrijk dit goed aan te pakken. Een aantal oorzaken zijn eenvoudig aan te pakken, andere oorzaken vragen wat meer gepuzzel.
Splinter tussen de tenen van jouw hond
Klacht verholpen: +/- 1 week
Jij zult er waarschijnlijk regelmatig op uit trekken met je hond. Heerlijk de bossen in om tot rust te komen of om lekker te joggen. Grote kans dat jouw viervoeter lekker rond zal rennen en hierbij wat gekke streken uit haalt.
Het komt wel eens voor dat honden hierbij een splinter oplopen. Als deze nu net tussen de tenen zit wil hij d’r wel eens moeilijk tussenuit gaan. Dit zal gaan zweren en irriteren. Grote kans dat je op dat moment je hond tussen zijn tenen zal zien bijten.
Om de jeuk te verminderen en de ontsteking weg te nemen kun je wat tea tree crème tussen de tenen smeren. Mocht de splinter en irritatie na een paar dagen nog niet weg zijn kun je proberen de splinter te verwijderen. Behandel het wondje daarna met tea tree crème om een ontsteking tegen te gaan.
Geïrriteerde huid door bijvoorbeeld pekel of zand
Klacht verholpen: +/- 1 week
Pekel en zand zijn twee grote oorzaken van geïrriteerde pootjes bij honden. Het pekel wat ’s winters op de weg ligt kan erg irriteren tussen de tenen van de hond. Het kan daarnaast ook bijtend werken op de kussentjes.
Hetzelfde geldt voor zand. Dit kan na een poosje erg gaan schuren tussen de tenen en kleine wondjes geven. Deze zullen gaan jeuken en kunnen gaan ontsteken.
Beide problemen zijn relatief makkelijk aan te pakken. Wij raden aan om de pootjes grondig te wassen met water en deze goed te laten drogen. Vervolgens kun je de voetzooltjes het beste insmeren met Vetramil Paw Wax of de Jean Peau kruidenzalf (opletten met een witte vacht). Bij de aanwezigheid van wondjes kan ook Tea Tree Crème gebruikt worden.
Je kunt de problemen met pekel ook voorkomen door je hond schoentjes aan te geven als je ’s winters gaat wandelen.
Verveling en stress tegengaan
Klacht verholpen: wisseling in levenswijze – enkele weken tot meer dan 1 jaar
Een andere reden voor het bijten aan de pootjes is verveling. Wanneer honden niet slapen zijn honden van nature graag bezig. Ze willen op jacht, of interactie met soortgenoten of jou. Wanneer ze een tijdje geen aandacht krijgen beginnen ze graag ergens aan te knauwen.
Indien er niks voor handen is moet jouw hond zijn aandacht ergens anders op kwijt kunnen. In dit geval zal hij aan zijn pootjes gaan bijten.
Hetzelfde geldt voor stress. Het overmatig aan de poten bijten is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Bij stress zal jouw hond zijn aandacht ergens anders op willen focussen. Hierbij zal hij aan zijn poten gaan knagen als zelf-belonend gedrag. Hierbij komt endorfine (het gelukshormoon) vrij, wat zorgt voor een prettig en veilig gevoelig.
Je kunt er dus het beste voor zorgen dat je hond altijd een lekkere kluif voor handen heeft. Zo hoeft hij niet aan zijn pootjes te bijten, maar kan hij zijn aandacht ergens anders op focussen. Bij stress is het daarnaast natuurlijk belangrijk dat je er probeert achter te komen wat dit veroorzaakt en hoe je dit kunt verminderen.
Voedselallergie (eiwit of graan-gluten)
Klacht verholpen: 2-3 maanden (indien verholpen bij eerste eliminatieronde)
Een belangrijke oorzaak voor het bijten tussen de tenen is een voedselallergie. Het komt regelmatig voor dat een hond allergisch of gevoelig is voor bijvoorbeeld rundereiwit, kippeneiwit, melk, ei of gluten. Helaas zit dit in veel verkrijgbare brokken.
De allergie kan een verlaging in de weerstand veroorzaken. Dit kan er voor zorgen dat de vacht slecht in conditie komt en dat de hond jeuk tussen zijn tenen krijgt. Vaak zijn tussen de tenen dan ook rode bultjes of plekjes te zien. Het is geïrriteerd.
Wanneer je een voedselallergie verdenkt kun je het beste overstappen op een brok met een andere dierlijke eiwitbron. Zo kun je bij de NUVO Super Premium lijn kiezen tussen een brok op basis van kip, zalm of lam. Zij bevatten slechts één dierlijke eiwitbron, waardoor ze ideaal zijn bij een eliminatiedieet. Bovendien zijn de brokken ook nog eens graan- en glutenvrij. Perfect om een voedselallergie uit te sluiten of aan te pakken.
Schakel rustig over op de nieuwe brok en kijk het 2-3 maanden af. Als de klachten dan nog niet over zijn kun je eventueel een brok proberen die een andere dierlijke eiwitbron heeft. Vergeet ook niet over te schakelen op andere snacks. Kies dus voor snacks met een overeenkomende eiwitbron en eventueel zonder granen.
Vlooienallergie
Klacht verholpen: 1 tot 4 weken (doorlopende aanpak nodig)
Een vlooienallergie is een overgevoeligheid voor de beet van de vlo. Een klein aantal vlooien kan in dit geval al voor grote irritatie zorgen. Zo kan één beet al een hele week jeuk tussen de tenen geven. Wanneer je hond dan nog obsessief begint te knagen wordt de huidirritatie al vlug erger.
De beste aanpak is in dit geval de vlooien te bestrijden. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Advantix, Frontline of een Seresto band voorkom je toekomstige besmettingen en dood je de huidige vlooien.
Bij een zeer ergere vlooienbesmetting kun je tevens Beaphar Vlo Kill gebruiken om de nu aanwezige vlooien binnen enkele uren te doden.
Eventueel beschadigde huid kun je behandelen met Tea Tree Crème of honingzalf.
Atopie
Klacht verholpen: enkele weken (doorlopende aanpak nodig)
Bij atopie heeft jouw hond een aanleg voor allergische aandoeningen. Vaak komen de klachten naar voren als huid- en vachtproblemen. Dit wordt in dat geval aangeduid als atopische dermatitis, oftewel een chronische huidziekte.
Het aanpakken van atopie kan erg lastig zijn. Het beste is om uit te puzzelen welke combinatie van prikkels de klachten veroorzaakt. Op deze manier kun je achterhalen wat er moet gebeuren om de allergie aan te pakken.
Belangrijke veroorzakers van de klachten zijn huisstofmijten, meelmijten en pollen. Om atopie aan te pakken kun je het beste beginnen met een eliminatiedieet om een voedselallergie uit te sluiten. Mocht dit geen effect hebben kun je het beste even langs de dierenarts. Hij kan kijken naar de hoeveelheid antistoffen in het bloed en daar conclusies uit trekken. Helaas is niet alles eenvoudig in het bloed te zien. Het kan dus ook hierna nog een heel traject zijn om je hond van zijn klachten af te helpen. Succes!