Veel mensen vinden het ontspannend om samen met de hond een flinke wandeling te maken. Tegenwoordig mag u niet meer overal uw hond zomaar los laten lopen, daarom hebben wij voor u een Top 10 honden losloopgebieden samengesteld in Noord-Brabant.
Ga terug
24 februari 2024

Honden losloopgebieden in Noord-Brabant

Veel mensen vinden het ontspannend om samen met de hond een flinke wandeling te maken. Tegenwoordig mag u niet meer overal uw hond zomaar los laten lopen, daarom hebben wij voor u een Top 10 honden losloopgebieden samengesteld in Noord-Brabant.

Waarom naar een losloopgebied?

Voor hondenbezitters is het belangrijk om te weten waar uw hond wel of niet los mag lopen. Het is voor uw hond heerlijk om even lekker te rennen en gek te doen, maar de voornaamste reden dat honden niet in in alle gebieden los mogen is in verband met flora en fauna bescherming.

Wanneer u uw hond los laat is het van belang dat uw hond goed luistert, niet achter wild aangaat en geen schade aanricht aan andere mensen, dieren of planten in de omgeving.

Vaak vindt u bij losloopgebieden een duidelijk bord met daarop de regels en de omgeving waar het losloop-beleid geldt.

Top 10 losloopgebieden Brabant

 1. Loonse en Drunense Duinen Noordwest - Kaatsheuvel
  Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (3500 ha) is het grootste stuifzandencomplex van Europa. Honden kunnen hier rennen, spelen en er is een groot meer waar ze kunnen zwemmen.
 2. Chaamse Bossen - Chaam
  Ten zuiden van Breda, tussen Chaam en Gilze liggen de Chaamse bossen (1324 ha). Een gebied met bos, grasland en heivelden met vennetjes. In het zuidelijke gedeelte mogen de honden loslopen.
 3. Herperduin / Herpse bossen - Herpen
  Het bos van 400 ha is een onderdeel van natuurgebied Maashorst. Het is een fijn natuurgebied met bos, heide, vennen, een zandverstuiving en grote grazers (Schotse Hooglanders en Exmoor pony's). Niet het gehele bos is losloopgebied. U vindt dit duidelijk aangegeven met borden. Je viervoeter mag los rennen en spelen in het gebied tussen de Schaijkseweg (aan de oostkant van de Herperduin) en de afrastering van het begrazingsgebied.
 4. Mastbos - Breda
  Het Mastbos bestaat uit 570 ha aan lange lanen, vijvers en vennetjes. In een gebied van 82 ha mogen honden los lopen. U herkent deze route aan de bordjes langs de paden. In de noordelijke helft van het bos mogen de honden los, in het zuidelijkste puntje, bij de Galderse meren, mogen de honden in de wintermaanden ook loslopen en zwemmen. In het gedeelte er tussen geldt wel een aanlijnplicht.
 5. Bomenpark - Heesch
  Een heerlijk stuk natuur tussen Oss, Heesch en Nistelrode. De ideale plek voor uw hond, omdat ze het gehele jaar los mogen lopen. Het gebied bestaat uit bos, speelweides en een grote zwemvijver.
 6. Leenderbos / Molenheide - Leende
  Een groot natuurgebied met naaldbossen, heidevelden en zandvlakten. Het is van belang dat honden in dit losloopgebied goed luisteren in verband met veel loslopend wild.
 7. Sonse bossen - Son
  Een klein en compact bos in Son van 43 ha. De hond mag hier het het gehele jaar loslopen en het gebied is goed voor een wandeling van een kleine drie kwartier.
 8. Strabrechtse heide - Mierlo
  De Strabrechtse heide is een groot gebied van 1850 ha, de gemeente heeft 83 ha aangewezen als losloopgebied. Staatsbosbeheer heeft een leuke snuffelroute uitgezet van 4 km, duidelijk aangegeven met borden.
 9. Boswachterij Dorst / Seterse Bergen - Oosterhout
  In het grote gebied Boswachterij Dorst mag uw hond in het deelgebied Seterse Bergen van 85 ha heerlijk loslopen. Het terrein is licht heuvelachtig met een afwisseling van naald- en loofbomen.
 10. Loonse en Drunense Duinen Zuidwest - Udenhout
  Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (3500 ha) is het grootste stuifzandencomplex van Europa. Achter het restaurant Bosch en Duin vindt u een groot losloopgebied van 21 ha. Het terrein is een afwisseling van bos en open duinen.

Hondenetiquette in het bos

Zorg er natuurlijk altijd voor dat uw hond onder appèl staat wanneer deze los mag lopen in een losloopgebied. Het is voor alle honden heerlijk om vrij te spelen en rennen, echter vinden niet alle honden contact met andere honden even prettig. Houd altijd rekening met andere mensen en honden in het bos.

5 tips voor een zorgloze wandeling in een losloopgebied
• Houd uw hond onder controle bij het passeren van ruiters, fietsers, wandelaars en joggers.
• Lijn uw hond aan wanneer u een tegemoetkomende aangelijnde hond passeert of wanneer u ziet dat de ander zijn/haar hond aanlijnt.
• Heb begrip dat niet alle honden samen willen spelen.
• Zorg dat uw hond luistert en niet ongecontroleerd naar alle honden en mensen in het bos toe rent.
• Begroet elkaar en houd rekening met elkaar.


Dierencompleet.nl