Wil jij graag op een positieve manier trainen met jouw hond? Dan is trainen door middel van een clicker de methode voor jou. Door de trainen met een clicker kan je heel precies bepaald gedrag markeren en belonen.
Ga terug
12 februari 2024

Hondentraining met een clicker

Wil jij graag op een positieve manier trainen met jouw hond? Dan is trainen door middel van een clicker de methode voor jou. Door de trainen met een clicker kan je heel precies bepaald gedrag markeren en belonen. Daarnaast heeft een clicker een constante toon, waardoor het voor honden een herkenning wordt van goed gedrag wanneer ze de 'clickertoon' horen. Jouw hond gaat snappen dat bij het horen van het geluid er een beloning volgt (operantie conditionering). Trainen wordt een groot feest. Je leest er alles over in de blog!

Waarom de clickertraining?

Wat maakt de clickertraining nu zo goed? Dat komt doordat je je hond op een nauwkeurige en positieve manier kan trainen. De clicker is bovendien niet overdreven aanwezig voor anderen en geeft een constant geluid. Doordat de clicker altijd op hetzelfde volume en toonhoogte klikt reageren honden er goed op. Daarnaast bevat de clicker geen emotie, zoals wij mensen hebben tijdens een stembeloning. Jouw hond hoort de verschillende intonaties in jouw stem, maar de toon van de clicker is altijd hetzelfde en daardoor een duidelijke markering.

De voordelen van een clicker op een rijtje

  • Constant geluid (betere herkenning)
  • Bekrachtigen positief gedrag
  • Juiste gedrag zeer nauwkeurig belonen
  • Geluid is effectiever dan gebaren en spraak
  • De klik wordt een voor hem bekend (en voor hem bedoeld) geluidssignaal, hierdoor is de focus stukken beter
  • Met de klikker kun je het gewenste gedrag snel en zeer effectief aanleren

Hoe werkt de training

De clickertraining is in vijf stappen samen te vatten. Het is belangrijk deze stappen goed op te volgen. Met name stap 1, het laten associëren van de klik met een beloning, is essentieel.
  1. De hond moet de klik gaan zien als marker van goed gedrag. Hij moet weten dat hier een beloning op volgt. Je leert dit aan door te klikken en je hond direct een beloning te geven. Geef de hond altijd een beloning na de klik, zelfs als je de clicker per ongeluk in hebt gedrukt. Je hond zal het klikken snel associëren met de gevolgde beloning. Klik en beloon de hond alleen als je hond zich normaal gedraagt en niet als deze zich misdraagt. Het linken van de klik aan een beloning is essentieel bij deze manier van trainen.
  2. Wanneer je hond het klikken als iets positiefs ziet kun je beginnen met de training. Wanneer je ziet dat de hond aanzet maakt tot een bepaald gewenst gedrag beloon je hem met een klik en vervolgens een snoepje. Je blijft dit oefenen en stelt de klik steeds verder uit totdat je hond het gewenste gedrag perfect vertoond en klikt dan pas. Je hond leert het goede gedrag te vertonen omdat hij weet dat hij beloond wordt met een klik en een snoepje.
  3. Wanneer je hond het gedrag goed onder de knie heeft kunnen we een commando (cue) introduceren. Dit kan een verbaal of non-verbaal teken zijn. Zorg ervoor dat je hond zijn aandacht op jou vestigt. Op het moment dat hij het gewenste gedrag vertoond zeg je het commando, klik je en geef je hem zijn beloning. Blijf dit herhalen totdat je hond echt door heeft dat het gedrag en de cue met elkaar gelinkt zijn.
  4. Nu gaan we het klikken en de beloning langzaam afbouwen. Je wil dat de hond de cue en het gedrag aan elkaar blijft linken, maar wil de clicker wegnemen. Je kunt dit het beste doen door de clicker steeds minder te gaan gebruiken. Blijf wel belonen. Uiteindelijk hoef je de clicker niet meer te gebruiken bij dit gedrag en kun je zelfs de hoeveelheid beloningen verminderen. Je hebt nu de cue goed gelinkt aan het gewenste gedrag.
  5. Wanneer de hond de clicker  'vergeten' is kun je deze gebruiken om een ander gedrag aan te leren.

Misbruik de clicker niet

Voorkom foutief gebruik van de clicker. Gebruik de klikker dus niet om de aandacht te trekken of de hond af te leiden. De clicker geeft aan dat de hond goed bezig was. Dus liep je hond weg en lok je hem met de clicker, dan beloon je hem in feite voor het weglopen. Hetzelfde geldt voor blaffen. Laat je hond niet stoppen met blaffen door te klikken, je hond zal het blaffen dan associëren met een beloning.

Wat heb je nodig?

Wist je dat een clicker niet alleen bij honden gebruikt wordt? Zo wordt deze ook ingezet bij de training van katten, konijnen en vogels. Heb ja na het lezen van deze blog vragen over het gebruik van de clicker? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl