Het begint allemaal langzaam door te dringen. Het is niet zomaar een griepje en het is belangrijk dat we de adviezen van het RIVM hanteren.
Ga terug
6 januari 2024

Huisdieren en het Coronavirus

Het begint allemaal langzaam door te dringen. Het is niet zomaar een griepje en het is belangrijk dat we de adviezen van het RIVM hanteren.

Maar mag u dan nog naar buiten met de hond? Kan een hond ook het virus krijgen? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over het Coronavirus en huisdieren.

Wat weten we over het Coronavirus en huisdieren?

Het is een nieuw virus en nog lang niet alles is bekend. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het COVID-19 Coronavirus huisdieren kan infecteren. Dat is natuurlijk een geruststelling en kunnen we gelukkig blijven knuffelen met onze dieren.

Kan een huisdier ziek worden van het Coronavirus?
Er zijn geen bewijzen dat mensen dieren kunnen besmetten. Als voorzorgsmaatregel is het echter wel verstandig om huisdieren weg te houden bij geïnfecteerde mensen en om huisdieren van geïnfecteerde mensen zoveel mogelijk binnen of op eigen terrein te houden.

Kunnen huisdieren het virus overdragen?
Momenteel zijn er geen aantoonbare feiten over huisdieren die het virus overdragen. Uw hond kan dus met andere honden spelen en katten kunnen naar buiten. Dat stelt Anicura, een koepel van dierenziekenhuizen.  Hanteer wel altijd de juiste hygiëne maatregelen. Was uw handen voldoende en laat u niet in het gezicht likken door huisdieren.

Honden uitlaten tijdens Corona?
Wanneer u geen klachten heeft en de RIVM-richtlijnen hanteert kunt u prima de hond uitlaten. Vermijd drukke plekken en contact met eventuele andere hondenbaasjes. Houd altijd voldoende afstand bij tegenliggers.

Meer weten over huisdieren en het Coronavirus? Op de website van LICG* vindt u alle belangrijke informatie.
*Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren

Hygiëne maatregelen

Wij wassen meerdere malen per dag onze handen en volgen nog meer richtlijnen om zo hygiënisch mogelijk te werken. Dit is het geschikte moment om ook eens extra aandacht te besteden aan het leefomgeving van uw huisdier. Maak het hondenhok of de kattenbak eens extra goed schoon, was kussens uit en schrob alles grondig.

Dierenverblijf schoonmaken

Dierenverblijfreiniger is een PH-neutraal reinigingsconcentraat, milieubewust samengesteld op basis van plantaardige etherische oliën. Speciaal ontwikkeld voor reiniging van dierenverblijven en dierenbenodigdheden zoals kennels, catterys, volieres, vogelkooien, stallen en knaagdierkooien.

Huismerk dierenverblijfreiniger

Koudijs Eucalyptus reiniger is ideaal voor het reinigen van wanden in voliéres en dierverblijven (trespa, kunststof en hout). Geeft aangename geur in vogel-, duiven- en dierverblijven.

Koudijs Eucalyptus reiniger

Urine OFF hond & puppy spray verwijderaar breekt vlekken en geur van urine, uitwerpselen en braaksel volledig en biologisch af.

Halamid-D is een universeel desinfectiemiddel tegen ongewenste micro-organismen (bacteriën en virussen) voor gebruik in dierverblijfsplaatsen en bijbehorende ruimten.

Halamid-D ontsmetting

Meer informatie over het reinigen van dierenverblijven vindt u in onze blog 'Het belang van een hygiënisch dierenverblijf'.

Uw huisdier wassen?

Behalve het reinigen van het dierenverblijf of de leefomgeving, is het voorjaar ook een goed moment om uw huisdier te wassen. Daarnaast is verstandig om in het voorjaar uw dieren goed te beschermen tegen teken en vlooien. Lees hier alles over in onze blog 'De teek is opkomst' en 'Het behandelen van vlooien bij honden en katten'.

Dierencompleet.nl