Veel mensen beschouwen hun huisdier als gezinslid, maar hoeveel mensen hebben eigenlijk huisdieren in Nederland? Bijna de helft van de Nederlanders heeft een huisdier, maar liefst 49%. De meeste van ons hebben een hond of kat, of misschien zelfs wel allebei! Niet iedereen heeft een veel voorkomend huisdier. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld eekhoorntjes of postduiven.
Ga terug
13 februari 2024

Huisdieren in Nederland

Veel mensen beschouwen hun huisdier als gezinslid, maar hoeveel mensen hebben eigenlijk huisdieren in Nederland?

Bijna de helft van de Nederlanders heeft een huisdier, maar liefst 49%. De meeste van ons hebben een hond of kat, of misschien zelfs wel allebei! Niet iedereen heeft een veel voorkomend huisdier. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld eekhoorntjes of postduiven.

Waarom hebben veel mensen een huisdier?

Laten we bij het begin beginnen! De eerste huisdieren verschenen in de steentijd. Het oudste huisdier dat archeologen hebben gevonden is de hond, deze leefde zo'n 18.000 jaar geleden. De eerste tamme afstammelingen van de wolf. Tot op de dag van vandaag zien we kenmerken van de wolf terug in honden.

Het is in de loop van de eeuwen heel normaal geworden om huisdieren te hebben. Maar waarom zijn we nou eigenlijk zo gek op onze dieren? De grootste reden is dat we het gezelschap fijn vinden en de speciale band tussen mens en dier waarderen. Andere redenen kunnen zijn dat je kippen hebt voor de lekkere verse eieren of katten op een boerderij om muizenoverlast tegen te gaan.

Lief hè!

Honden of kattenmens?

Komt het bekend voor? Het lijkt wel of mensen vaak een voorkeur hebben voor katten of honden. In 2018 waren er maar liefst 2,6 miljoen huiskatten en 1,5 miljoen honden. Deze twee huisdieren zijn de grote favoriet in Nederland.

Samen hielden 4,3 miljoen Nederlandse huishoudens in 2022 ongeveer 22 miljoen gezelschapsdieren. Onderstaand ziet u een duidelijke afbeelding hoe deze onderverdeeld zijn.

Leuk om te weten is dat van de hondeneigenaren 20% meerdere dieren heeft, terwijl bij katteneigenaren dit 40% is. Het aantal honden en katten is al jaren stabiel in Nederland. Zo'n 24% heeft katten en 18,5% is eigenaar van een hond.

Van alle huishoudens heeft 8% vissen, 5% konijnen, 4% knaagdieren, 5% zang- en siervogels, 3% kippen, ganzen of eenden, 1,5% pony’s of paarden en een ruime 1% reptielen. Zoals ieder jaar ontbreken ook de duiven niet op de lijst: 0,6% van de huishoudens heeft deze vogels.

Wel of geen huisdieren?

De overige 51% heeft geen huisdier, de voornaamste reden hiervoor is gebrek aan tijd door bijvoorbeeld werk. Mensen zorgen graag goed voor dieren en het is belangrijk om een weloverwogen beslissen te maken bij het aanschaffen van een huisdier.

Stel jezelf altijd de volgende vraag bij het nemen van een nieuw huisdier.
• Heb ik voldoende ruimte voor het dier?
• Kan ik het dier de verzorging en aandacht geven?
• Past het dier in mijn toekomst plannen?
• Past het kostenplaatje in mijn budget?

Mensen kiezen tegenwoordig steeds bewuster voor dieren. Zo wordt dierenleed voorkomen en dat is natuurlijk positief! Goed voorbereid te werk gaan is belangrijk. Op onze website vindt u verschillende checklists voor het aanschaffen van dieren.

Na het lezen van deze blog over huisdieren heb ik zin om met mijn huisdier te gaan spelen en knuffelen! Jij ook?

Dierencompleet.nl