Ga terug
30 november 2023

Je hond in de winter buiten laten

Kan ik mijn hond in de winter buiten laten? Dit is een vraag die we deze tijd van het jaar regelmatig horen. Of dit kan hangt af van een aantal factoren, maar meestal is dit geen probleem. Wel is het van belang de juiste maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je hond geen kou zal lijden. Honden worden op allerlei manieren gehouden. Bij de één woont de hond binnen en slaapt hij mee in bed, bij de ander struint de hond de hele dag over het erf en kruipt hij 's nachts in het hondenhok. Bij veel mensen hoeft de hond nooit buiten te blijven, zij laten hem de tuin in als hij dat wil en laten hem een aantal keer per dag uit. Toch is er ook een grote groep honden die niet binnen komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de honden op het boerenerf, waakhonden of honden die simpelweg te groot zijn voor binnenshuis. Voor deze honden hebben we deze blog geschreven, zij zullen immers ook in de winter buiten blijven.

Je hond in de winter buiten laten

Een hond in de winter buiten laten hoeft zeker niet zielig te zijn. Honden passen zich namelijk, net als veel andere dieren, aan naar de koudere temperaturen. Zo zullen honden richting de winter een dikkere vacht krijgen. De ondervacht zal de hond hierbij beter isoleren tegen de kou. Grotere honden hebben nóg een voordeel en dat is hun massa. Een grotere hond is beter opgewassen tegen de kou en houdt zichzelf beter warm. Zij zullen lekker actief blijven en het slechtere weer niet schuwen. Kleinere honden hebben daarentegen wat meer moeite met warm blijven. Zij hebben minder massa en zullen dus sneller afkoelen. Aan een kleine hond zul je dus eerder merken dat hij niet buiten wil blijven. Hetzelfde geldt voor oudere honden en pups. Zij zijn wat zwakker en zullen, net zoals kleinere honden, moeite hebben warm te blijven. De kans is bij hen groter op onderkoeling. Laat een hond bovendien in de winter alleen buiten als hij gedurende het jaar ook al buiten leeft. Zet de hond niet midden in de winter plots over van binnen naar buiten. Hij zal hier dan niet op ingesteld zijn. De kans is groot dat hij vervolgens ziek wordt.

Zorg voor een ruime hoeveelheid eten

Wanneer je je hond in de winter buiten houdt is het belangrijk te zorgen voor voldoende eten. Om warm te blijven zal je hond meer eten omdat hij die calorieën echt nodig heeft. Dankzij de grotere hoeveelheid eten is je hond in staat zijn stabiele lichaamstemperatuur te handhaven.

Geef je hond een goed onderkomen

Bij honden die niet naar binnen kunnen tijdens de winter is het van belang dat ze een goed onderkomen hebben om te schuilen. Een degelijk hondenhok geeft beschutting tegen de elementen en houdt de hond relatief warm. Veel van de hondenhokken zijn voorzien van tochtschot waardoor de hond uit de trek kan liggen. Daarnaast is het bij veel hokken mogelijk een tochflap te kopen, zo hou je de gure winterse wind nóg beter buiten. Ben je bang voor een strenge winter? Dan kun je zelfs kiezen voor een geïsoleerd betonplex hondenhok uit onze eigen werkplaats. Deze hondenhokken houden de hond warm in de winter en koeler in de zomer. Een hoge of lage hondenkennel biedt je hond meer overdekte bewegingsruimte. De hondenkennels met dak zorgen ervoor dat je hond een uitloopren heeft waar hij droog en beschut kan bewegen. Het dak voorkomt dat de hond nat wordt of dat er sneeuw op de grond komt te liggen. Daarnaast zijn veel van de kennels voorzien van een nachthok waar de hond in kan schuilen tijdens het winterse weer. Optioneel kun je ook nog kiezen om een verwarmde vlonder in de kennel te plaatsen. Op deze manier kan de hond van de koude grond af liggen én heeft hij eventueel nog een verwarming die hem warm houdt. Heb je aan de hand van deze blog vragen over het buiten houden van de hond? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl