Ga terug
3 januari 2024

Je huiskat leren apporteren?

Meestal leren we onze honden veel trucjes en commando's, maar wist je dat dit ook bij katten kan? Hoe leuk is het als jouw kat straks het speelmuisje kan apporteren. Daar wil toch iedereen mee pronken!

In deze blog leggen wij het stap voor stap aan je uit!

Hoe begin je?

Interactie tussen mensen en dieren is altijd leuk. Samen actief tijd doorbrengen versterkt de band en het verbetert de conditie van jouw kat.

Net zoals bij honden, zijn niet alle katten geïnteresseerd in een apporteer spelletje, maar het is altijd een poging waard. Heb veel geduld, houd de speeltjes en beloningssnacks paraat.

Meestal leren we onze honden veel trucjes en commando's, maar wist je dat dit ook bij katten kan? Hoe leuk is het als jouw kat straks het speelmuisje kan apporteren. Daar wil toch iedereen mee pronken!  In deze blog leggen wij het stap voor stap aan je uit!

Stappenplan

• Kies het favoriete speeltje van de kat. Bij voorkeur iets wat makkelijk weg te gooien is.
• Zorg dat je 'training' plaats vindt op een moment dat de kat actief en alert is.
• Gebruik kattensnoepjes om de aandacht van de kat te behouden. Natuurlijk kun je ook werken met een clicker. Meer weten over trainen met een clicker? Lees onze blog 'Training met een clicker'.
• Laat hem of haar wennen aan het speeltje. Wanneer je deze vast houdt, wil de kat deze hoogstwaarschijnlijk vast pakken met zijn bek. Beloon hem hiervoor.
• Leer je kat het object van de grond te pakken. Leg het op de grond neer en wanneer jouw kat het pakt beloon je hem of haar. Op deze manier gaat de kat snappen dat er een juiste handeling wordt uitgevoerd
• Blijf dit herhalen, waarbij je het speeltje door de hele kamer beweegt zodat je kat het elke keer dat ze ernaartoe gaat moet aanraken of in haar bek moet nemen.
• Leg het speeltje achter de kat, zodat hij zich om moet draaien om het speeltje op te pakken. Wanneer hij zich terug draait beloon je hem!
• Als jouw kat apporteert, maar nog niet los laat. Laat dan een koekje zien.

Vanuit hier kun je steeds verder opbouwen met verder weggooien en het terug brengen. Houd er rekening mee dat het bovenstaande stappenplan niet in één keer aan te leren is.

Elke dag 10 minuten oefenen heeft het grootste effect!
Succes en veel speelplezier.

Dierencompleet.nl