De herfst is aangebroken, tijd om je paard soepel van weide naar stal over te zetten. Veel weilanden zijn 's winters niet geschikt voor het huisvesten van paarden, vandaar dat ze dan ook op stal worden gezet. Onderschat deze overgang niet, zet je paard niet van de ene op de andere dag op stal wanneer het slecht weer wordt. Net als in het voorjaar is het ook nu van belang de overgang geleidelijk te introduceren. Tijdens deze periode vindt namelijk een rantsoenwisseling plaats. Je paard en zijn darmstelsel moeten hier enkele weken aan wennen.
Ga terug
13 februari 2024

Je paard soepel van weide naar stal overzetten

De herfst is aangebroken, tijd om je paard soepel van weide naar stal over te zetten. Veel weilanden zijn 's winters niet geschikt voor het huisvesten van paarden, vandaar dat ze dan ook op stal worden gezet. Onderschat deze overgang niet, zet je paard niet van de ene op de andere dag op stal wanneer het slecht weer wordt. Net als in het voorjaar is het ook nu van belang de overgang geleidelijk te introduceren. Tijdens deze periode vindt namelijk een rantsoenwisseling plaats. Je paard en zijn darmstelsel moeten hier enkele weken aan wennen. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen kunnen we een aantal maatregelen nemen. Je paard soepel van weide naar stal overzetten

Maatregelen voor een soepele overgang van weide naar stal

  • Geef je paard vóórdat hij op stal gaat steeds meer ruwvoer bij. Op deze manier kan het paard wennen aan de overgang van gras naar ruwvoer.
  • Zorg voor extra drinkwater. In de wei hebben paarden de beschikking over vochtig gras. Op stal eten zij veel meer droog ruwvoer en zullen dus meer moeten drinken.
  • Laat het paard wennen aan krachtvoer. Geef hiervoor meerdere malen per dag kleine porties. Op deze manier wennen zij aan dit type voer en hebben zij meer energie om warm te blijven.
  • Begin de dag altijd met ruwvoer om de spijsvertering op te starten.
  • Blijf zorgen voor voldoende beweging. In de wei zal een paard 18 uur per dag bewegen. In de stal is dit vaak maar 1,5 uur. Om stalbenen en koliek te voorkomen is beweging noodzakelijk.
  • Voorkom verstoppingskoliek met voldoende beweging en let op dat het paard geen stro eet. Stro is door de stof lignine moeilijk te verteren en kan verstoppingen veroorzaken wanneer je paard op stal staat.
  • Voorkom verveling met slowfeeders. Zo houdt je je paard lekker bezig wanneer hij aan het eten is.
Dierencompleet.nl