Ben jij ook al wakker geworden van het gehuil van jouw kat? Het klagelijke gehuil gaat door merg en been en lijkt maar niet te stoppen. Grote kans dat dat je een krolse kat in huis hebt.
Krolsheid bij poezen is meestal zeer herkenbaar voor het baasje en geeft aan dat je kat in de vruchtbare periode zit. Het begint voornamelijk in het voorjaar.
Wat is krolsheid bij katten?
Krolsheid is de periode wanneer een kat vruchtbaar is, in deze periode kan ze zwanger worden. Tijdens de krolsheid maakt de kat seksuele hormonen aan waardoor er een sterke seksuele drang ontstaat. Al vanaf de leeftijd van 4 maanden kan dit gedrag zich voor doen.
Dit gedrag komt meestal voor van het voor- tot het najaar en kan zich meermaals herhalen in deze periode. In de winter stopt dit gedrag, dan is het namelijk te lang donker. Katten die altijd binnen leven worden ’s winters ook wel eens krols. Dit komt dan doordat de poes het ritme van het huis aanneemt en minder mee krijgt van de seizoenen buiten.
Met krols gedrag laat de poes zien dat zij klaar is om te paren. Zij wil het mannetje duidelijk maken dat het tijd is voor actie. Hiervoor zal ze allerlei streken uithalen. Ze zal ook erg graag naar buiten willen om hier katers te ontmoeten.
Hoe herken je krols gedrag?
Iedere poes gedraagt zich anders tijdens de krolsheid. Sommige katten zijn stil krols, waarbij je weinig veranderingen opmerkt aan het gedrag. Maar de meeste poezen zullen zich opvallend anders gedragen tijdens de krolse periode. Zo kun je het onder andere herkennen aan een verandering van de volgende gedragingen.
- Rusteloos gedrag
- Ze miauwt veel en erg hard
- Ze is aanhalig en wil veel aandacht
- Steekt het achterlijf omhoog als ze geaaid wordt (makkelijker paren)
- Het klagend miauwen en huilen neemt toe (herkenbaar krols geluid)
- Ze heeft een verminderde eetlust
- Eventueel sproeit ze urine in huis
- Ze wil erg graag naar buiten (tijd voor mannenjacht!)
Hoe lang duurt krolsheid?
De duur van de krolsheid wisselt per kat. Over het algemeen duurt het 6 tot 9 dagen. In het geval dat de poes niet gedekt wordt kan de volgende krolsheid alweer drie weken later opkomen. Soms gebeurt dit zelfs al na één week. De krolse perioden kunnen tot het najaar aanhouden.
Kun je krolsheid bij katten verminderen?
Krolsheid is een hele natuurlijke gedraging. Toch komt het voor dat de baasjes er teveel last van hebben. Ook mensen uit de buurt kunnen gaan klagen wanneer jouw kat dagenlang hard ligt te miauwen. Door middel van natuurlijke hormoon balancering is het mogelijk om dit gedrag de verminderen, zo kun je is kijken naar het Agnus Castus complex.
Medicijnen
De gedragingen die een poes laat zien wanneer ze krols is zijn te verminderen met behulp van medicijnen. Deze zijn te verkrijgen bij de dierenarts. Echter raden wij aan hier goed over na te denken. Langdurig medicijngebruik kan nadelig zijn voor de gezondheid. Laat de dierenarts je goed informeren. De poezenpil voorkomt bijvoorbeeld een zwangerschap en krols gedrag, maar langdurig gebruik verhoogt de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking.
Sterilisatie
Een andere oplossing is sterilisatie. Na de sterilisatie zal de poes niet meer krols worden en minder territoriaal gedrag vertonen. Bovendien is hiermee de kans op sproeien en krabben een stuk minder groot. Een dierenarts kan je het beste informeren over deze ingreep.
SHAM-dekking
Bij een SHAM-dekking boots je een dekking na door een vochtig wattenstaafje een aantal seconden in de vagina te steken en heen en weer te bewegen. Het lichaam denkt dat er gedekt is waardoor de krolsheid af neemt. Let op doe dit niet zelf, maar laat dit altijd bij een dierenarts gebeuren.
Tip
Is je poes niet gesteriliseerd? Voorkom dan een zwangerschap van je poes door haar binnen te houden. Als je echt geen kittens wilt is dit erg belangrijk. Je poes heeft maar heel even met een kater nodig om zwanger te raken. Wil je toch met je kat naar buiten? Doe haar dan een tuigje aan en neem haar mee uit wandelen.