Vul jij het rantsoen van jouw paard al aan met lijnzaadolie? Een zeer gezonde bron van vetten. Lijnzaadolie is een waardevolle aanvulling op het rantsoen van jouw paard. Zeker wanneer je een vetrijk rantsoen voert, of wilt voeren, kun je deze verrijken met lijnzaadolie. De olie bevat een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren en ondersteunt hierdoor de algehele gezondheid, maar ook zeker die van de huid en vacht.
Wat is lijnzaad en lijnzaadolie
Lijnzaadolie, ook bekend als lijnolie, is afkomstig van lijnzaad, het zaad van de olievlas. Olievlas behoort tot dezelfde soort als vezelvlas, die veel gebruikt wordt bij isolatie en bodembedekking. Het verschil zit ‘m in het feit dat olievlas korter en sterker is. De zaden van olievlas bevatten bovendien een hoog gehalte olie, tot wel 40%.
Het lijnzaad is een klein donkerbruin zaadje dat voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Niet alleen de olie, maar ook het zaadje wordt veel gebruikt in de voedselindustrie. Bij dieren vind je het vooral in slobbervoeding, puur, of in brokvorm als supplement. De lijnzaadolie wordt geëxtraheerd uit de lijnzaad. De olie voor paarden wordt verkregen door de lijnzaden de persen.
Gezondheidsvoordelen lijnzaadolie
Lijnzaad en lijnzaadolie bevatten een hoog gehalte aan eiwitten en essentiële vetzuren. Deze eiwitten ondersteunen het herstel van spieren en ondersteunen de groei. De vetzuren (waaronder lysine) spelen een zeer belangrijke rol bij de gezondheid van o.a. nieren en botten. Het paardenlichaam kan zelf geen lysine aanmaken, waardoor het belangrijk is dat je paard dit uit zijn voeding kan halen. Mede hierdoor is lijnzaadolie een gezonde voedingsbron.
De lijnolie is de rijkste bron van Omega-3 als het gaat om plantaardige oliën voor paarden, het bevat zeer veel alfa-linoleenzuur. Dankzij het zeer hoge gehalte aan gezonde vetzuren draagt lijnzaadolie voor paarden bij aan een beter evenwicht tussen Omega-3 en Omega-6 vetzuren (2:1).
Lijnzaadolie draagt daarnaast bij aan een glanzende vacht en bevordert de spijsvertering.
De voordelen voor paarden op een rijtje
- Rijk aan Omega-3 vetzuren (ALA, EPA, DHA)
- Bevat tevens Omega-6 vetzuren
- Zorgt voor een gezondere verhouding van Omega-3 en Omega-6
- Ondersteunt de weerstand (stimulering immuunsysteem)
- Bevordert spierherstel
- Ondersteunt de groei
- Draagt bij aan een complete voeding (door het leveren van ALA, dat het paard niet aan kan maken)
- Werkt ontstekingsremmend
- Ondersteunt de slijmvliezen (o.a. van maag-darmkanaal)
- Voor een gezonde huid en vacht
Blauwzuur in lijnzaad
Lijnzaad heeft zeer veel gezonde eigenschappen, toch moet je er wel mee opletten. Zo komt bij de vertering van lijnzaad blauwzuur vrij. Dit giftige zuur belemmert het transport van zuurstof door het bloed. Wanneer je een grote hoeveelheid lijnzaad geeft is het dan ook verstandig dit lijnzaad eerst te koken. Je kunt ook wat kokend water over het lijnzaad heen gieten. Dankzij het koken komt het blauwzuur vrij, maar vervliegt hierbij direct aan de lucht. Zo houd je dus gezond lijnzaad over.
Bij het gebruik van lijnzaadolie heb je geen problemen met blauwzuur. De cyanide (blauwzuur) blijft namelijk tijdens het persen achter in de pulp. Lijnzaadolie voor paarden hoef je dus niet te koken. Dit raden we zelfs af omdat dit de Omega-3 vetzuren kan vernietigen.
Lijnzaadolie aan het rantsoen van je paard toevoegen
Als je lijnzaadolie aan het gezonde rantsoen van je paard wil toevoegen moet je dit rustig aan introduceren. De lijnolie maakt het rantsoen van je paard een stuk vetrijker. Dit hoeft zeker niet slecht te zijn en biedt in veel gevallen zelfs vele voordelen. Maar het is wel belangrijk het huidige dieet rustig aan in te wisselen voor het vetrijke dieet.
De lijnolie laat zich goed mengen met bijvoorbeeld muesli, slobber of pulp. Laat je paard qua smaak en stofwisseling rustig wennen aan de lijnzaadolie. Voer de hoeveelheid lijnzaadolie gedurende enkele weken rustig op. Als richtlijn kun je aanhouden dat een volwassen paard maximaal 100 ml per dag mag hebben. Meestal hebben paarden genoeg aan één klein scheutje, of twee eetlepels per dag.