Met je hond in de sneeuw wandelen kan een hele mooie activiteit zijn. In deze donkere periode is het fijn als je toch nog even naar buiten kan, heerlijk een frisse neus halen. Mocht je voor een lange wandeling door de sneeuw gaan, dan zijn er wel een paar aandachtspuntjes om extra rekening mee te houden. Wij vertellen je erover in deze blog!
Ga terug
12 februari 2024

Met je hond in de sneeuw wandelen

Met je hond in de sneeuw wandelen kan een hele mooie activiteit zijn. In deze donkere periode is het fijn als je toch nog even naar buiten kan, heerlijk een frisse neus halen. Mocht je voor een lange wandeling door de sneeuw gaan, dan zijn er wel een paar aandachtspuntjes om extra rekening mee te houden. Wij vertellen je erover in deze blog!

Houd de poten en voetzolen in goede conditie

Het eerste aandachtspuntje gaat over de poten en voetzooltjes van honden. Dit gedeelte van het lichaam zal in direct contact komen met de koude ondergrond, waardoor de pootjes zo best wel wat te verduren krijgen. Zo komen zij in contact met pekel en wordt het nat tussen de tenen in. Het kan gebeuren dat stukken ijs tussen de tenen vast komen te zitten, die vervolgens in de pootjes gaan snijden. Om dit te voorkomen kun je de langere haren tussen de tenen en rondom de voetzolen kort knippen. Zo wordt de kans dat ijs opbouwt tussen de tenen een stuk kleiner. Daarnaast kun je de pootjes insmeren met kruidenzalf (zeer verzorgend), vaseline of uierzalf. Zo creëer je een barrière tussen de barre omgeving en de gevoelige voetzooltjes en tenen. Wil je een zeer comfortabele en degelijke oplossing? Ga dan voor hondenschoentjes. Deze houden de warmte binnen, maar het vocht en de pekel buiten. Wanneer je toch net te laat bent geweest met het denken aan het verzorgen van de pootjes kun je het herstel van de ontstane wondjes ondersteunen met Vetramil Paw wax. Over de helende werking van honing kun je meer lezen in onze blog Honing geneest wonden.

Voorkom dat je hond onderkoeld raakt

Niet alleen jij, maar ook honden kunnen het koud krijgen. Onderkoeling is daardoor het tweede aandachtspunt. Wanneer je met je hond de sneeuw in gaat ligt onderkoeling op de loer. Nattigheid en kou zijn geen goede combinatie. Een hond heeft  een goede vacht, maar dit is niet altijd afdoende. Een hond die altijd binnen woont zal een minder dikke ondervacht hebben dan een hond die buiten leeft. De hond die binnen leeft is daardoor minder voorbereid op de koude temperaturen. Daarnaast zijn kleine hondjes een stuk gevoeliger voor de kou dan grote honden. Door de kleinere massa koelen zij sneller af en hebben ze meer moeite om warm te blijven. Bij kleinere honden, extra lange wandelingen of de combinatie van kou en nat raden wij een hondenjas aan. Met een hondenjas houd je zijn vacht droog en de warmte binnen. Hondenjassen zijn er in vele maten, materialen en voeringtypes. Zorg er als eerste voor dat de jas goed aan sluit. Een goed passende jas schuurt niet en heeft geen overbodige ruimte waar de warmte verloren gaat.

Zorg ervoor dat de vacht in goede conditie is

Zorg vóórdat je gaat wandelen dat de vacht in optimale conditie is. De vacht is het derde aandachtspunt waar je rekening mee moet houden. De vacht is zeer belangrijk en zou altijd in goede conditie horen te zijn, maar in de winter is dit extra belangrijk. Een gezonde vacht heeft namelijk een hogere isolatiewaarde. Bij een gezonde vacht kan de ondervacht zich namelijk goed vormen. Met de Jean peau Coat King kun je losse onderharen uit de vacht verwijderen, hiermee wordt het verstikken van de vacht voorkomen en blijft het geheel in goede conditie. Was de vacht regelmatig met hoogwaardige hondenshampoo, onderhoud de vacht met lotion en olie en kam de vacht goed door. Ter bescherming vóór de wandeling en herstel na de wandeling kun je de Jean Peau kristalolie gebruiken. Wanneer je met de hond door de sneeuw hebt gewandeld kun je het beste even wachten met kammen. Laat de sneeuw eerst smelten en laat het daarna uit de vacht lopen of blaas de vacht snel droog en luchtig met een waterblazer. Hierna mag je de vacht pas kammen. Doe je dit eerder? Dan is op klitten en beschadigingen groter.

Een nieuwe ervaring?

Wordt dit de eerste kennismaking met sneeuw? Dan kan het zijn dat je hond helemaal gek wordt. Er zijn weinig ondergronden te vergelijken met sneeuw. Je hond is vrijwel zeker bekend met zand en water, maar sneeuw voelt compleet anders aan. Het is koud, het kraakt en het zakt in. Je hond zal dit waarschijnlijk goed willen uitzoeken. Ben niet verbaast als ze er aan gaat likken, het op eet, er in rolt of begint te springen. Laat hem lekker zijn ding doen en maak er een leuke ervaring van!

Geef 'm een extraatje

Neem tijdens de wandeling lekkere snacks mee, zodat jij de hond kan belonen voor goed gedrag. Je hond zal de volgende keer zeker weer mee op pad willen. Daarnaast kunnen die extra calorieën geen kwaad. Je hond kan deze wel gebruiken om warm te blijven.

Ga zelf ook goed aangekleed op pad

Je moet natuurlijk goed voor je hond zorgen, maar vergeet jij jezelf niet? Ga in de winter niet op pad zonder goede outdoorlaarzen of snowboots met daarin warme sokken. Daarnaast is een goede winterjas en een warme set handschoenen onmisbaar. Heb je snel last van koude handen? Overweeg dan een handige handwarmer mee te nemen. Tot slot even een herinnering dat het in de winter vaak vroeg donker is. Voorkom ongelukken en zorg dat zowel jij als je hond goed opvallen met een lampje!
Dierencompleet.nl