Je neemt je hond mee op vakantie, leuk! Je bent zeker niet alleen, wist je dat 25% van de kampeerders zijn of haar huisdier mee op reis neemt? Super leuk natuurlijk, maar er komt wel een en ander bij kijken. We zullen kort een aantal wetgevingstechnische puntjes aan stippen en het dan over de praktische en leuke zaken hebben. We focussen ons hierbij vooral op de autovakantie.
Ga terug
17 februari 2024

Met je hond op vakantie

Je neemt je hond mee op vakantie, leuk! Je bent zeker niet alleen, wist je dat 25% van de kampeerders zijn of haar huisdier mee op reis neemt? Super leuk natuurlijk, maar er komt wel een en ander bij kijken. We zullen kort een aantal wetgeving technische puntjes aan stippen en het dan over de praktische en leuke zaken hebben. We focussen ons hierbij vooral op de autovakantie.

Je gaat met de hond op vakantie, welke regelgeving is van toepassing?

Een hond mee op vakantie nemen is super leuk, maar er zijn wel een aantal aandachtspuntjes om rekening mee te houden. Zo is het voor honden (maar ook voor katten en fretten) verplicht om in de EU een Europees dierenpaspoort bij te hebben, moet het dier gechipt zijn én moet het ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Naast deze basisregels kan het zijn dat een land tevens aanvullende regels heeft opgesteld.

En als je denkt dat het bij de honden lastig is moet je weten dat het bij andere dieren zoals knaagdieren, konijnen, vogels en reptielen nog lastiger is. Hier zijn namelijk helemaal geen algemene regels voor opgesteld. Je zult dus per diersoort de geldende wetgeving op moeten vragen. Met je hond ben je dus relatief zeker van de geldende wetgeving. Zo moet je opletten dat dieren jonger dan 3 maanden het land vaak niet in mogen. Wij zullen hier niet verder op in gaan aangezien de wetgeving regelmatig veranderd. De NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) geeft je nog wat meer informatie omtrent deze regelgeving, toch raden wij je aan om nét voordat je gaat per land op te zoeken wat de huidige wetgeving aan geeft. Je kunt dit veelal opvragen bij de ambassade.

Vlooien- en tekenbehandeling

Voordat je op vakantie gaat is het verstandig je hond te behandelen tegen vlooien, teken en wormen. In het buitenland kunnen andere ziektes voorkomen dan hier in Nederland, je wilt dus voorkomen dat je dier besmet raakt. In verband met de ontwikkeling van vlooienlarven doe je er goed aan zowel je huis als je huisdier net voordat je gaat een vlooienbehandeling te geven. Hoe? Dat lees je hier. Daarnaast behandel je de hond zowel vóór als na de vakantie tegen wormen. In het zuiden van Europa komt namelijk de, via muggen overdraagbare, hartworm voor. Een levensgevaarlijke parasiet waarvan je een besmetting ten alle tijden wilt voorkomen.

Met je hond op vakantie - vervoersbox

Het is tijd om op pad te gaan - laat de vakantie beginnen

We gaan er vanuit dat je je huiswerk hebt gedaan en dat je viervoeter mee op vakantie mag. Dan is het nu tijd om te gaan kijken hoe je dat kunt doen. Ten eerste is het natuurlijk van belang dat je hond goed vast zit. In veel landen, waaronder in Frankrijk, Duitsland en Italië, is het verplicht dat dieren vastzitten. Je zou de hond vast kunnen zetten met een speciaal gordelstuk of met behulp van een transportbox. Let er daarnaast op dat het in sommige landen ten alle tijden verplicht is om een muilkorf bij te hebben.

Nu we onderweg zijn is het natuurlijk wel van belang dat je hond genoeg eet en drinkt. Met het hete weer is vooral drinken van groot belang. We hebben hiervoor diverse praktisch opvouwbare voer- en drinkbakjes, maar ook drinkbakken met een anti-morsrand die voorkomen dat water gemakkelijk uit de bak klotst. Als voer kun je natuurlijk gewoon de hondenbrok meenemen wanneer je hond dit normaal ook eet. Wanneer je thuis vers vlees geeft zou je tijdelijk kunnen overstappen op gestoomde vleesmaaltijden of de NUVO premium gestoomd vlees of Naturis houdbare worst bijvoorbeeld. Ook zijn de kleine Fresh maaltijd zakjes van Farm Food handig in gebruik en nemen niet veel plek in in de auto. Deze voeding voldoet aan de hoogste eisen en is een hoogwaardig alternatief voor vers vlees.

Met je hond op vakantie - drinkfles

Vermaak op de vakantiebestemming

Eenmaal op de bestemming aangekomen is het natuurlijk wel zo leuk als je samen met je viervoeter wat kan ondernemen. Misschien geef je je hond een rugzak om en trek je samen de bergen in, of doe je de meest ultieme vakantiespelletjes met de frisbee op een met bloemen begroeide Alpenweide. Ga je naar Zuid-Frankrijk of Spanje? Let dan op dat je hond niet oververhit raakt, ga midden op de dag dan ook geen grote afstanden lopen. Houdt er ook rekening mee dat het asfalt zeer heet kan zijn voor de voetzooltjes van je hond. Eventueel kun je je hond koel houden met koelspeelgoed, zo blijft het uit te houden én leuk!

Wij wensen jullie in ieder geval een hele fijne vakantie toe!

Heb je nog vragen omtrent het op reis gaan met je hond? Kom dan gerust langs in de winkel of neem contact met ons op. Extra achtergrondinformatie kun je tevens vinden bij het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Dierencompleet.nl