Nestkastje
Ga terug
6 januari 2024

Nestkastjes in en rondom de tuin!

Het is voor sommige vogelsoorten erg lastig om een fijn nestplekje te vinden. Ondersteun ze door nestkastjes op te hangen in je tuin of de omgeving van je huis.

In onderstaande blog geven we tips over soorten nestkastjes en hoe je deze het beste kan plaatsen.

Het is voor sommige vogelsoorten erg lastig om een fijn nestplekje te vinden. Ondersteun ze door nestkastjes op te hangen in je tuin of de omgeving van je huis.   In onderstaande blog geven we tips of soorten nestkastjes en hoe je deze het beste kan plaatsen.

Natuurlijke nestplaatsen verdwijnen steeds vaker, waardoor het voor vogels lastig kan zijn een fijne nestplek te vinden. Dit komt onder andere, doordat gaten in muren worden gedicht, akkers worden kleiner en oude boomholtes zijn moeilijk te vinden.

Zoveel verschillende soorten ...

Alle vogelsoorten hebben zo'n hun voorkeur betreft de perfecte nestplek. Mede daarom bestaan er ook veel verschillende soorten nestkastjes. Het grote verschil zit hem in de invliegopening. Kijk eens rond welke vogels er in en rondom de tuin vliegen, zodat je zeker weet dat jouw nestkastje bewoners krijgt.

Onderstaande tabel geeft de opening en de bijhorende vogelsoort aan.

25 - 28 mmKleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees
32 - 35 mmKoolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger,
huismus, ringmus en gekraagde roodstaart
45 mmSpreeuw en grote bonte specht
half holenRoodborst, grauwe vliegenvanger, witte kwikstaart,
merel, gekraagde roodstaart en zwarte roodstaart

Tips om een nestkast op te hangen

  • Hang de nestkast altijd op een rustige plek. Dit, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen gaan.
  • Zorg dat er voldoende schaduw is en hang het nestkastje niet in de volle zon.
  • Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
  • Een vrije omgeving rond de aanvliegroute is belangrijk. Geen takken of andere obstakels direct voor de opening.
  • Het is ook belangrijk dat er geen katten of andere roofdieren in de buurt kunnen komen.
  • Vogels hebben graag een beetje privacy. Vogelhuisjes van dezelfde soort kun je het beste 10 meter uit elkaar hangen. Verschillende vogelhuisjes kunnen prima tussen de 1 en 3 meter van elkaar af hangen.
  • Voorkom slingeren of vallen en zorg dat de nestkast stevig hangt!
  • Ophangen in het najaar, zo kunnen de vogels vast wennen.
Het is voor sommige vogelsoorten erg lastig om een fijn nestplekje te vinden. Ondersteun ze door nestkastjes op te hangen in je tuin of de omgeving van je huis. In onderstaande blog geven we tips of soorten nestkastjes en hoe je deze het beste kan plaatsen.

En daarna de grote schoonmaak

Alle vogels zijn uitgevlogen en de nestkastjes hangen er verlaten bij. Dit zal rond september/oktober zijn. Hoog tijd om de nestkastjes goed schoon te maken. Dit kun je het beste doen met kokend water.


Bij ons vind je een groot assortiment aan producten voor buitendieren, zoals nestkastjes en strooivoer. Online & in de winkel!

Dierencompleet.nl