Het ontwormen van hond en kat is iets wat regelmatig moet gebeuren. Toch komt het voor dat baasjes nog niet helemaal op de hoogte zijn van de noodzaak tot ontwormen. We leggen je hier graag even uit waarom én hoe vaak je een hond of kat moet ontwormen. Maar voordat we dat doen vertellen we je eerst iets over de wormen zelf en de herkomst van een besmetting.
Ga terug
17 februari 2024

Ontwormen van hond en kat

Het ontwormen van hond en kat is iets wat regelmatig moet gebeuren. Toch komt het voor dat baasjes nog niet helemaal op de hoogte zijn van de noodzaak tot ontwormen. We leggen je hier graag even uit waarom én hoe vaak je een hond of kat moet ontwormen. Maar voordat we dat doen vertellen we je eerst iets over de wormen zelf en de herkomst van een besmetting.

Wat zijn wormen bij je huisdier?

Wormen zijn parasieten die voorkomen in de natuur. Zij nestelen zich in het lichaam van je hond of kat en nemen daar voedingsstoffen op en verstoren lichaamsfuncties. Een wormbesmetting is dan ook schadelijk voor de gezondheid van je huisdier. Zo kan een besmetting ervoor zorgen dat je huisdier afvalt, dat organen minder goed werken en dat je dier sneller ziek wordt. Ook kan het zijn dat je dier kortademig of lusteloos wordt. Ontwormen van hond en kat Afhankelijk van het soort worm komt deze voor in bijvoorbeeld de darmen, het hart of de longen. Het is dan ook niet altijd direct te zien of een hond wormen heeft. Een lintworm besmetting is daarentegen soms wel te zien, bijvoorbeeld aan eitjes in de ontlasting of het bekende sleetje rijden. Helaas zijn besmettingen van veel andere wormen niet met het blote oog zichtbaar. De meest bekende en meest voorkomende wormen zijn de spoelwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen, oogwormen en hartwormen.

Waar komen de wormen vandaan?

Een wormbesmetting kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je dier voedsel heeft gegeten waar eieren of larven op zaten. Maar het kan ook zijn dat je hond of kat besmette ontlasting heeft gegeten of heeft gesnuffeld aan besmet gras of zand. Daarnaast kan het zo zijn dat je dier besmet is doordat hij lopend eitjes heeft opgepikt en daarna aan zijn poten heeft gelikt. Een andere belangrijke oorzaak is besmetting via vlooien, deze kunnen namelijk de eitjes van sommige wormen overdragen. Pups en kittens krijgen daarnaast in vrijwel alle gevallen een wormbesmetting mee via de baarmoeder of moedermelk. De worm weet zich namelijk zo te nestelen in de moeder dat medicatie deze wormen niet te pakken krijgt. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte weten deze wormen de weg naar de pups en kittens te vinden via de placenta of melk. Wist je dat wormen ook besmettelijk zijn voor mensen? Wanneer je hond of kat wormen heeft is er dus een kans dat je deze zelf ook op loopt met alle gevolgen van dien. Ontworm dus tijdig.

Behandeling

Voordat we de wormen zelf gaan bestrijden is het van belang het dier eerst te ontvlooien. Zoals je hierboven al las kunnen vlooien wormeitjes overdragen en zo het dier (opnieuw) besmetten. De behandeling van vlooien hebben we al eerder besproken, bij vragen hierover kun je natuurlijk contact met ons opnemen. Nu de dieren vrij zijn van vlooien kunnen we het dier een wormkuur geven. Bij voorkeur doe je dit minimaal 4x per jaar. In het geval dat je in een risicogebied woont, het dier vaak poep eet of vaak bij uitlaatplaatsen komt mag je een behandeling zelfs maandelijks herhalen. In de meeste gevallen wordt 4x per jaar als leidraad aangehouden. We hebben hiervoor onder andere tabletten van Milbemax en Beaphar en pasta's van Panacur of Vitaminthe. Pups moeten vaker ontwormt worden, namelijk op de leeftijd van 2, 4, 6, 8 weken en 10 weken, daarna tot 6 maanden oud 1x per maand, daarna 4 keer per jaar. Voor pups hebben we onder andere de Drontal suspensie die rechtstreeks in de bek ingegeven mag worden of over het voer gedaan mag worden. Of bijvoorbeeld de tabletten van Beaphar en Milbemax. Bij kittens ontworm je op de leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken, en daarna tot 6 maanden 1x per maand. Wanner de kat ouder dat 6 maanden is kun je overgaan op 4x per jaar ontwormen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de tabletten van Beaphar of Milbemax te geven. Ook kun je de kat ontwormen door middel van Dronspot, dit is een pipet die uitwendig in de nek wordt aamgebracht en de huid intrekt. Dit is vooral handig wanneer je onmogelijk een tablet of pasta in je kat krijgt gebracht! Je dieren zijn nu als het goed is van de wormen af en kunnen weer vrolijk door het leven. Denk je wel aan bovenstaande leidraad? Zet de volgende wormkuur maar vast in je agenda.

Nabehandeling

Wormkuren kunnen van invloed zijn op de algehele conditie van je huisdier en de conditie van de darmflora. Voor honden hebben we daarom een probiotica om de darmflora en het immuunsysteem te ondersteunen. Hopelijk ben je na deze blog wat wijzer geworden over de gevaren van een wormbesmetting en weet je nu hoe je deze aan moet pakken. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl