Ga terug
19 maart 2019

Oorverzorging bij hond en kat

Oorverzorging bij honden en katten is erg belangrijk. Het is een klein beetje ras-afhankelijk, maar het komt regelmatig voor dat oorsmeer ophoopt in de gehoorgang van onze honden en katten. Maak je dit niet op tijd schoon, dan is er een kans dat je huisdier last krijgt van een (zware) oorontsteking. Dat doet zeer en kan gevaarlijk zijn en willen we dus voorkomen. Daarom leggen we graag even uit hoe je het oor van je hond en kat het beste schoon kan maken. Oorverzorging bij hond en kat

Waarom het oor verzorgen

De oren van hond en kat zijn erg gevoelig, waardoor het behandelen van de oren vaak op weerstand stuit. Je diertje zal er meestal niet blij mee zijn als je aan het oor komt. Wij raden dan ook aan al van jongs af aan het oor regelmatig te behandelen, hierdoor raakt je diertje gewend aan de handeling. Het is namelijk noodzakelijk het oor van je dier af en toe te inspecteren en schoon te maken. Hoe vroeger je er mee begint, hoe makkelijker het later zal gaan. Het schoonmaken is erg belangrijk omdat oorsmeer en andere vuiligheden zich kunnen ophopen en een infectie kunnen veroorzaken. De gehoorgang kan namelijk geïnfecteerd raken door bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Verwaarlozing van een ontsteking kan leiden tot een aantasting van het trommelvlies. Zou dit gebeuren dan kunnen zelfs delen van het inwendige oor schade oplopen. Dit kan veel pijn en storingen in het evenwichtsorgaan veroorzaken. Je hond of kat kan er zelfs doofheid aan overhouden. Reinig daarom regelmatig de oren van je huisdieren. Je kunt het beter bijhouden en gezond houden, dan later de problemen moeten oplossen. De Jean Peau oorverzorger is perfect voor dit klusje.

Gehoorgang schoonmaken

Het is noodzakelijk dat een product vloeibaar genoeg is zodat het goed kan indringen, maar klevend genoeg is om het vuil en oorsmeer goed op te nemen. Daarnaast moet er voldoende concentraat aanwezig zijn om een eventuele oorstop op te lossen. Wij raden dan ook aan met de oorverzorger van Jean Peau aan de gang te gaan. De reiniging van het oor is op te splitsen in drie stappen:
  1. Reiniging van de oorschelp
  2. Reiniging van de gehoorgang
  3. Ontvetten van het oor

Reiniging van de oorschelp

Neem een doekje of wattenstaafje met een kleine hoeveelheid oorverzorger en reinig de oorschelp zorgvuldig. Het beste kun je een doekje rondom de wijsvinger draaien om zo het vuil en de overmatige hoeveelheid oorsmeer te verwijderen. Plooien van het oor waar we met de vinger niet bij kunnen, kunnen we schoonmaken met het wattenstaafje.

Reinig van de gehoorgang

Breng een kleine hoeveelheid van de oorverzorger aan in de gehoorgang. Masseer vervolgens de basis van het oor terwijl je met de andere hand de punt van het oor vasthoudt. Reinig de gehoorgang met een wattenstaafje (niet diep de gehoorgang in steken). Breng het reinigingsproduct bij voorkeur aan in de gehoorgang zelf, parallel aan de zijkant van de kop zodat je het trommelvlies niet kunt beschadigen. Je hond of kat kan als protest met zijn hoofd en oorschelpen gaan schudden om het toegediende product te verwijderen. Dit is normaal en geen enkel probleem. Zo wordt het product zelfs extra goed verspreidt.

Ontvetten van het oor

Het ontvetten van het oor kun je doen met behulp van de Jean Peau oogverzorger (dat lees je goed, voor het oog inderdaad). Druppel dit in het oor en blijf het oor masseren totdat het overtollige oorsmeer het oor verlaat. Daarna lichtjes terug invetten met wat oorverzorger. Oorverzorging bij hond en kat

Oorproblemen zoals een ontsteking of oormijt?

Is de ontsteking nog in de beginfase? Dan kunnen we dit goed zelf oplossen door het oor te reinigen. Maak de gehoorgang schoon door er wat oogverzorger in te druppelen. Dit is wat dunner dan de oorverzorger en heeft een goede reinigende werking. Door het oor daarna te masseren zal het overtollige oorsmeer de gehoorgang verlaten. Dit mag indien nodig herhaalt worden. Vervolgens kun je met een wattenstaafje een kleine hoeveelheid Tea Tree Crème (werkt licht ontsmettend) in de gehoorgang en oorschelp aanbrengen. Let hierbij op dat het wattenstaafje nooit verder dan het watje in het oor mag worden gebracht. Bij kleine hondjes en katten raden we aan maximaal tot halverwege het watje te gaan. Dit mag twee tot drie keer per dag herhaald worden gedurende drie tot vier dagen. Is de ontsteking of besmetting verholpen? Ga dan over op de oorverzorger voor het herstel en onderhoud van het oor. Heb jij nog vragen over de verzorging van de oren van hond en kat? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl