Ga terug
17 februari 2024

Op fietsvakantie met de hond

Heerlijk, een fietsvakantie door binnen- of buitenland. Op de fiets krijg je een stuk meer mee van de omgeving dan wanneer je in de auto zit. Met de fiets kom je op mooie plekjes en kun je onderweg genieten van al het moois en de heerlijke geuren. En soms een plens water in je gezicht... maar dat hoort er ook bij.

Als je op fietsvakantie gaat is het fantastisch om je hond mee te nemen. Het is en blijft natuurlijk je beste vriend. Wanneer je hond mee op vakantie is brengt dit nóg meer geluk en avontuur. Je beleeft alles samen en hebt ook in de pauzes een maatje waar je mee kunt spelen. Daarnaast kan ook een korte fietstrip met de hond fantastisch zijn. De volgende informatie kan dus ook interessant zijn als je gewoon een dagje gaat fietsen met je hond.

Transport van de hond met de fiets

Als je hond mee op fietsvakantie gaat kun je hem (het beste) op drie manieren vervoeren. Je kunt hem mee laten lopen, maar dat is soms wat ver. Wil je je hond wat ontzien dan kun je hem zijn eigen fietsmand of fietskar geven. Wat is wijs?

Hond mee laten lopen langs de fiets

Een zeer sportieve en interactieve manier van fietsen met de hond is wanneer je hond meeloopt. Op deze manier hoef je in principe geen extra vervoersmiddel mee te nemen. Bovendien kan je hond zo lekker zijn energie kwijt. Je kunt bij deze manier van fietsen de hondenriem vasthouden, maar veiliger is het om een afstandhouder-fietsbeugel te monteren. Zo heb jij je handen vrij om te sturen en te reageren op het verkeer.

Maar of je hond mee kan lopen ligt erg aan de afstand die je wilt fietsen. Ga je voor 30 of 70 km per dag? Vaak zul je op een fietsvakantie relatief grote afstanden afleggen, groter dan de hond gewend is. Het is dus belangrijk de afstand langzaam op te bouwen en je hond goed te trainen. Je hond moet bovendien in staat zijn jouw tempo bij te kunnen houden. Dit is niet alleen afhankelijk van de conditie, maar ook van de grootte van jouw hond. Begin dus niet spontaan aan een grote fietstocht zonder dat je hond hier op voorbereid is.

Als je hond mee loopt met de fiets is het belangrijk de temperatuur van het asfalt in de gaten te houden. Dit kan namelijk erg heet worden en de voetzooltjes van je hond verbranden. Hondenschoentjes kunnen dit helpen te voorkomen.

Hond in de fietskar mee op pad

Hoe sportief je hond ook is, je ontkomt bijna niet aan een vervoersmiddel waarin je hond kan uitrusten. Een fietskar is hier perfect voor!

Met de fietskar kan je hond kiezen of hij met je mee wandelt, of liever even uitrust in de kar die jij vooruit trekt. Zo'n hondenfietskar is ook ideaal voor ongetrainde, gewonde of oudere honden. Ideaal voor de fietsvakantie, maar ook perfect voor een dagje fietsen in de omgeving rond huis.

Mee in de fietsmand

Een andere, meer handzame optie, is de fietsmand. Niet geschikt voor je Duitse Herder, maar perfect voor de kleinere hondjes. In de fietsmand voor honden kan je trouwe viervoeter heerlijk genieten van het uitzicht zonder zelf iets te hoeven doen.

De fietsmand kun je vastmaken aan het stuur of vastzetten op de pakkendrager. De mand is ook ideaal voor kleinere honden die mee op kampeervakantie gaan. Perfect voor de dagtripjes met de fiets.

De hond onderweg verzorgen

Afhankelijk van het type fietsvakantie dat je doet moet je goed rekening houden hoe je onderweg je hond gaat verzorgen. Als jij met de auto op pad gaat en vele fietstripjes maakt is het bijvoorbeeld niet zo'n probleem om voldoende hondenbrok mee te nemen. Maar als je vanaf hier met de fiets naar Frankrijk of Duitsland vertrekt is dat een ander verhaal.

Op langere fietstrips is het goed plannen wat je wel en niet mee kan nemen. Bekijk van tevoren waar je onderweg de lekkerste hondenbrok kan halen. Als je hond thuis vers vlees krijgt kun je dit op je vakantie doorzetten. Stop bijvoorbeeld af en toe bij een supermarkt om wat vlees in te slaan voor je hond. Je kunt ook overstappen op gestoomde maaltijden.

Een opvouwbaar drink- of voerbakje is perfect om het eten en drinken voor te schotelen. Het neemt weinig ruimte in maar zorgt wel voor hygiëne.

Op een fietsvakantie met de hond is het belangrijk dat je niet alleen naar jezelf kijkt. Ook je hond wil af en toe zijn pootjes strekken, water drinken (let op: je hond heeft geen bidon om uit te drinken onderweg) en zijn behoefte doen. Las dus regelmatig een pauze in om op adem te komen. Een lange looplijn of oprollijn is hiervoor erg handig.

EHBO onderweg

Zorg ervoor dat je altijd een EHBO setje bij hebt. Als je hond een splinter oploopt of in het glas stapt kun je dat snel behandelen. Je EHBO setje moet minimaal de volgende spullen bevatten:

Je kunt dit eventueel aanvullen met honingzalf, Tea Tree crème en Paw Wax (voor de verzorging van de voetzooltjes).

De terugweg

Ben je met de auto naar de fietslocatie gegaan en heb je daar lekker wat dagen vertoefd? Perfect! Je kan in ieder geval weer comfortabel en makkelijk in de auto stappen en richting huis rijden.

Dit is niet voor iedereen de oplossing. Vertrek jij het liefste vanuit huis en fietst dan helemaal naar Frankrijk of Duitsland? Top! Maar heb je al over de terugweg nagedacht? Fiets je terug, of pak je liever de trein? Als je hond mee op pad gaat is het belangrijk van tevoren te checken of hij eventueel in de trein mee terug mag. Vaak kan dit wel, maar dat is niet altijd zo. Kom niet voor verrassingen te staan.

Op een fietsvakantie is voorbereiding meer dan het halve werk. Schaf een goede hondenfietskar aan en train regelmatig met hem. Leer hem wandelen langs de fiets en leer hem aan hoe hij het beste in de fietskar kan liggen. Begin met korte stukjes te fietsen en voer de afstand op. Beloon hem regelmatig om de hele ervaring positief te houden. Als je hier nu in de weekenden al mee begint komt het tijdens je vakantie dik in orde.

Fijne vakantie! Geniet er van en succes met trappen!

Bestel nu jouw fietsvakantie spulletjes

Bekijk hier alle vervoersbenodigdheden.

Relevante blog-artikelen

Dierencompleet.nl