Vul jij het rantsoen van jouw paard ook aan met plantaardige olie? Als je dat nog niet doet is dat zeker het overwegen waard. Een vetrijk rantsoen is bijvoorbeeld geschikt voor paarden in de duursport. Een hoger vetgehalte in het rantsoen kan zeer waardevol zijn. Vet bevat veel energie en is dus geschikt voor paarden die langer prestaties moeten leveren. Bij de verbranding van vet worden geen afvalstoffen geproduceerd en wordt het paard niet heet. Een vetrijk dieet kan dus zeker uitkomst bieden en kan beter werken dan een standaard krachtvoer op basis van granen.
Ga terug
13 februari 2024

Plantaardige olie in een vetrijk rantsoen bij paarden

Vul jij het rantsoen van jouw paard ook aan met plantaardige olie? Als je dat nog niet doet is dat zeker het overwegen waard. Een vetrijk rantsoen is bijvoorbeeld geschikt voor paarden in de duursport. Een hoger vetgehalte in het rantsoen kan zeer waardevol zijn. Vet bevat veel energie en is dus geschikt voor paarden die langer prestaties moeten leveren. Bij de verbranding van vet worden geen afvalstoffen geproduceerd en wordt het paard niet heet. Een vetrijk dieet kan dus zeker uitkomst bieden en kan beter werken dan een standaard krachtvoer op basis van granen. Plantaardige olie in een vetrijk rantsoen bij paarden

Waarom kiezen voor vetrijk rantsoen

Het vet in een vetrijk rantsoen is een zeer geconcentreerde bron van energie. Het is daarmee erg geschikt voor duursporten, senioren die moeilijk op gewicht blijven, paarden op een graanvrij dieet, nerveuze paarden en het werkt bovendien goed bij paarden die snel last hebben van stijfheid. Een graanrijk dieet bevat veel zetmeel dat ervoor zorgen dat paarden heet worden. Bij een vetrijk dieet is hier vrijwel geen sprake van. Het vetrijke dieet levert meer energie, zonder dat het paard heet wordt. Dit kan natuurlijk zowel voor- als nadelig zijn, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Daarnaast is vet zeer goed te verteren en levert het, in verhouding tot de hoeveelheid voer, veel energie op. Vet levert ongeveer drie keer meer energie op dan zetmeel bij een zelfde hoeveelheid aan voer.

Paarden met gewichtsproblemen en senioren

Het komt regelmatig voor dat paarden moeilijk op gewicht te houden zijn. Zeer actieve paarden of senioren staan er om bekend slecht op gewicht te blijven. Bij deze paarden is het belangrijk voldoende energie ter beschikking te stellen. Je kunt dit doen door extra krachtvoer te geven, maar dit is erg zetmeelrijk. Hierbij is de kans op verteringsproblemen dan ook groter. Met een vetrijk dieet kun je eenzelfde hoeveelheid energie bieden met minder voer. Hierdoor is het makkelijker om paarden met dit voer op gewicht te krijgen. Het is daarnaast een veilige energiebron die goed te verteren is. Een aanrader dus!

Duursporten

We gaven net al aan dat één gram vet drie keer meer energie oplevert dan één gram zetmeel. Hierdoor is minder voer nodig voor dezelfde hoeveelheid energie en bovendien kan vet een stuk efficiënter verteerd worden dan zetmeel. Daarnaast komen er bij de vertering van vet minder afvalstoffen vrij die spiervermoeidheid veroorzaken. Hierdoor is een vetrijk rantsoen bij uitstek geschikt voor een endurance wedstrijd, het kan immers weinig problemen opleveren.

In het graanvrije rantsoen

Een vetrijk rantsoen is perfect voor het paard dat momenteel graanvrij gevoerd wordt. Het graanvrije en zetmeelvrije rantsoen wordt steeds populairder bij paarden. Niets mis mee, maar sportpaarden kunnen bij zo'n dieet een tekort aan energie krijgen. Het onbeperkte ruwvoer, aangevuld met bietenpulp of graanvrij krachtvoer, voldoet niet altijd. Een graanvrij dieet kan in dit geval perfect aangevuld worden met plantaardige olie of een vetsupplement. Zo weet je zeker dat je paard voldoende energie behoud.

Tegen stijfheid van de spieren en spierbevangenheid

Heeft jouw paard snel last van spierbevangenheid? Dan kan een vetrijk dieet uitkomst bieden. In veel gevallen worden problemen met de spieren veroorzaakt door een verkeerde warming-up. Toch kan er ook iets mis zijn met de koolhydraatstofwisseling of de afvoer van afvalproducten van de spieren. Het melkzuur zorgt in dit geval voor de problemen. Dit zuur komt vrij na de verbranding van koolhydraten in de spieren. Bij een vetrijk rantsoen wordt geen melkzuur geproduceerd, waardoor spierbevangenheid voorkomen wordt. Het overwegen waard. Plantaardige olie in een vetrijk rantsoen bij paarden

Plantaardige olie in het rantsoen aanbrengen

Als je een vetrijk rantsoen wil introduceren bij je paard kun je het beste plantaardige olie toevoegen. Dit type olie bevat nauwelijks andere voedingsstoffen en is daarmee ideaal als leverancier van extra energie. Het kan hierdoor tevens weinig tot geen problemen geven met eiwitten of mineralen . Het is hiermee een veilige 'dikmaker'. De energie uit de olie komt langzaam vrij en geeft het paard dus voor langere tijd de benodigde kracht die hij nodig heeft bij zijn activiteiten. Veel paarden krijgen dagelijks een paar eetlepels plantaardige olie over het voer omdat dit de glans bevordert. De gezonde plantaardige olie zorgt hierbij voor een gezonde vacht en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Het zorgt daarnaast voor soepele spieren en gewrichten. Je kunt plantaardige olie los in het rantsoen aanbrengen, maar je kunt ook een compleetvoeder met een hoger vetgehalte geven.

Voer met een hoog vetgehalte

Een vetrijk rantsoen hoeft niet voort te komen uit losse plantaardige olie, je kunt ook gaan voor een complete muesli die rijk is aan gezonde vetten. Een muesli met een hoog gehalte aan plantaardige oliën is bijvoorbeeld de Cavalor Endurix, Havens Endurance 14 of Horsefood Omega-3 Power-Mix. Wij raden aan hier hoogwaardig ruwvoer, zoals Hartog Luzerne Mix Digest, bij te geven.

Extra olie toevoegen

Blijf je liever je eigen voer geven? Dan is er natuurlijk ook een mogelijkheid om extra olie aan het huidige rantsoen toe te voegen. Wil je olie door het voer mengen? Dan is het handig om te weten dat een plantaardige olie zich beter mengt met muesli dan met brok. Heeft je paard moeite met het eten van deze vettige maaltijd? Dan kun je de olie ook gedurende de dag doseren over diverse voerporties of voersoorten. Je kunt het bijvoorbeeld goed mengen met luzerne, zemelen of bietenpulp. Geeft niet teveel olie door het voer, houdt als richtlijn maximaal 5% van het totale rantsoen aan.

Volledig vetsupplement

Je kunt het huidige rantsoen ook aanvullen met een hoogwaardig vetsupplement. De Horsefood Lijnzaad Kant&Klaar en Subli Omega 369 Mix zijn eenvoudig toe te voegen aan het dieet en zijn zeer hoogwaardig. Doordat deze olie-supplementen in vaste vorm zijn kun je ze eenvoudig doseren en worden ze zeer goed geaccepteerd. Plantaardige olie in een vetrijk rantsoen bij paarden

Welke plantaardige olie?

Het is lastig te zeggen welke olie beter is voor jouw paard. Dit is afhankelijk van het doel, de smaakvoorkeur en de beschikbaarheid. Veel gebruikte oliën zijn maïsolie en lijnzaadolie. Daarnaast kom je regelmatig zonnebloemolie en sojaolie tegen. Veel paarden hebben een voorkeur voor de smaak van maïsolie en soja olie. Wij raden lijnzaadolie aan in verband met de kwaliteit en voedzaamheid van de olie.

Overstappen op een vetrijk dieet

Wanneer je je paard over wil zetten op een vetrijk dieet kun je dit het beste rustig aanpakken. Je paard zal qua smaak aan het vetrijke eten moeten wennen en bovendien moet het darmstelsel zich hier op aanpassen. Bij de stofwisseling zal de vetzuurverbranding hoger worden, iets waar het hele gestel zich op zal aanpassen. Introduceer het nieuwe dieet rustig aan en laat het paard een paar weken wennen door de dosering langzaam op te bouwen. Na ongeveer twee maanden zul je echt resultaat gaan zien van het nieuwe rantsoen. Een vetrijk dieet bevat veel onverzadigde vetzuren en ondersteund hiermee de gezondheid van hart- en bloedvaten. Let wel op dat het verbranden van onverzadigde vetzuren vitamine E kost. Het is dus belangrijk dat dit nieuwe rantsoen voldoende vitamine E bevat. Daarnaast kost het verteren van vitamine E meer selenium. Dus ook deze behoefte zal toenemen. Je kunt vitamine E en selenium toedienen middels een gezond en compleet vitaminen en mineralen supplement. Heb jij nog vragen over het vetrijke dieet? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl