Het aanbod aan kattenbakken en kattenbakkenvulling is enorm. Keuze uit kattenbakken met of zonder kap of zelfs met zeef. Daarbij is ook in kattenvulling veel mogelijk. In deze blog lees je tips om tot de beste keuze te komen.
Ga terug
6 januari 2024

Tips voor de aanschaf van een kattenbak

Het aanbod aan kattenbakken en kattenbakkenvulling is enorm. Keuze uit kattenbakken met of zonder kap of zelfs met zeef. Daarbij is ook in kattenvulling veel mogelijk. In deze blog lees je tips om tot de beste keuze te komen.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Onzindelijkheid is een veel voorkomende gedragsprobleem bij katten. Er zijn verschillende oorzaken voor onzindelijkheid en het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Stress die wordt veroorzaakt door het zien van katten buiten is daar een voorbeeld van. Gelukkig ben je als baasje niet volkomen machteloos. Je kan verschillende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de kat zijn behoefte op de kattenbak doet. Genoeg kattenbakken plaatsen en dagelijks schoonmaken kan problemen voorkomen. 

Eén kattenbak voor elke kat, plus één extra

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voorkeur van de kat rondom de kattenbak. Door rekening te houden met deze voorkeuren is het risico op onzindelijkheid zo klein mogelijk. De richtlijn voor het aantal bakken is minimaal eén kattenbak voor elke kat, plus één extra. Wanneer je twee katten hebt, betekent dat dus dat je minimaal drie kattenbakken nodig hebt.

Katten keuzes laten maken

Je kat meer dan voldoende gelegenheid geven om zijn behoefte te doen voorkomt problemen. Katten poepen liever niet op dezelfde plek als dat ze plassen. Met meerdere bakken geef je de kat de mogelijkheid om te kiezen waar hij wat doet. 

Ook is het belangrijk de kattenbak niet te dichtbij het voer of drinken te zetten. Katten vinden dit 'vies' en houden deze zaken liever ver van elkaar gescheiden.

Daarnaast kunnen katten die elkaar niet zo aardig vinden (elkaar slechts tolereren, gestrest/ziek of vijanden zijn) helemaal niet willen dat de ander op "zijn" kattenbak gaat. Je ziet dit ook weleens bij katten die extreem gevoelig zijn voor een vieze kattenbak. Ze willen de kattenbak schoon houden en niet dat de ander hem weer bevuild. Voorkom onderlingen problemen en zorg voor voldoende kattenbakken op diverse plekken. Wanneer je toch merkt dat er onderlinge problemen zijn tussen de katten, kunt je met behulp van feromonen dit verhelpen. 

Ga je voor een open of gesloten kattenbak?

Kattenbakken zijn er in verschillende soorten en maten. Maar welke ga je kiezen en waarom nu juist deze? En hoe groot moet deze zijn? En wat voor vulling doe je erin?

Open of gesloten kattenbak

Om te beginnen zijn er open en gesloten kattenbakken. Een open kattenbak vindt de kat het fijnste, deze hebben geen deksel of deur en de kat voelt zich niet opgesloten op deze manier. Het voorkomt ook dat de kat kan schrikken van een gebeurtenis, omdat hij alles kan zien. Sommige katten hebben een schrikmoment gehad op een gesloten kattenbak en willen er daarom liever niet meer in.

Een open kattenbak is niet heel fijn als deze bijvoorbeeld in de woonkamer staat, want de bak verspreidt veel geur als de kat zijn of haar behoefte daar in doet. Maar desondanks zijn er prima plekjes in het huis of in de ruimte te vinden waar een open kattenbak kan staan.

Een gesloten kattenbak heeft een deksel en deur, deze is dus goed afgesloten. Bovendien heeft een gesloten bak een koolstoffilter en neutraliseert hij de geur, daardoor zullen geuren niet heel snel in de woonkamer hangen.

Er is onderzocht waar katten de voorkeur aan geven en de specificaties van een goede kattenbak zijn als volgt: een rechthoekige kattenbak die minimaal 1.5 keer de lengte van de kat groot is (van neus tot staartbasis) of een minimum van 56 x 43 centimeter.

Kattenbakvulling

Vulling voor de kattenbak is er ook in veel verschillende vormen.

  • Fijn gruis of grove korrels
  • Duur of goedkoop
  • Klontvormend of wegwerp

Katten zijn zeer gevoelig en zijn daardoor kieskeurig als het aankomt op kattenbakvulling. Een lekker lavendel geurtje aan het grind kan genoeg reden zijn om de kattenbak niet te gebruiken. Het is altijd even aftasten wat voor jouw kat het beste werkt.

Een laag van 5-7 centimeter aan kattenbakvulling is voldoende voor in de kattenbak. Zorg ervoor dat u dagelijks de kattenbakvulling controleert en indien nodig schoonmaakt. Katten zijn schone dieren en gaan graag naar een schone wc.

En het milieu?

Kattenbakvulling wordt volgens Milieu Centraal verdeeld in twee groepen: vulling van hernieuwbare grondstoffen (houtkorrels, papier, stro, maïs) en minerale vulling (o.a. bentoniet, silicagel en calciumsilicaatkorrels). Op de verpakking moet staan van welke grondstoffen de kattenbakvulling is gemaakt. 

Vulling van hernieuwbare grondstoffen leveren op het gebied van winning, transport en de afvalverwerking de gunstigste milieuscores op. Voor minerale vulling worden kleigronden afgegraven en daarmee kan natuurgebied vernield worden. Het transport is bovendien meer milieubelastend en de korrels kunnen niet in milieuverbrandingsovens.

Dierencompleet.nl