Ga jij op vakantie dit jaar? En mag je hond ook mee? Wanneer je op autovakantie gaat is dit best goed te doen namelijk! Een groot deel van de vakantiegangers doet dit dan ook en dat is wel te zien aan het aantal hondjes op de camping. Wat een gezellige beestenboel is dat toch altijd!
Ga terug
6 januari 2024

Vakantiechecklist voor honden

Ga jij op vakantie dit jaar? En mag je hond ook mee? Wanneer je op autovakantie gaat is dit best goed te doen namelijk! Een groot deel van de vakantiegangers doet dit dan ook en dat is wel te zien aan het aantal hondjes op de camping. Wat een gezellige beestenboel is dat toch altijd!

We gaven je eerder al 6 handige producten voor de hond als hij mee op vakantie mag. Maar een checklist mag nooit ontbreken! Dat is altijd handig, zowel voor je eigen spulletjes als voor de spulletjes van je hond. Daarnaast zetten we op deze checklist ook wat aandachtspuntjes die nét zo belangrijk zijn.

To-Do

Een zorgeloze vakantie begint met een goede voorbereiding. Wanneer je hond mee op pad mag is dat ook zeker nodig. Er zijn een aantal acties die je vóór je vakantie moet afstrepen wil je hond veilig op vakantie gaan. Deze halen we hieronder graag aan.

 • Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) laten zetten. Let op, dit moet minimaal drie weken voor vertrek. Dit kun je dus het beste zo snel mogelijk laten doen. In veel landen is dit verplicht. Laat dit ook goed op papier zetten.
 • Behandel tegen vlooien en teken. Zo voorkom je een besmetting in een vreemd land. Doe dit in de week vóór vertrek.
 • Ontworm je hond. Doe dit nadat je je hond hebt behandeld voor vlooien. Zij kunnen namelijk de wormbesmetting overdragen. Dus eerst behandelen tegen vlooien en daarna je hond ontwormen. Helaas werkt het ontwormen ietwat nadelig voor de darmflora. Zeker wanneer je naderhand op vakantie gaat is het verstandig de darmflora een boost te geven met probiotica. Zo komt je hond in optimale conditie en voorkom je darmproblemen.
 • Je hond laten chippen indien dat nog niet gebeurd is. Dit is vaak verplicht, maar is bovendien handig als je hond weggelopen is.

Inpaklijst vakantie

 1. Europees huisdierenpaspoort, ingevuld inentingenbewijs, rabiësverklaring en eventueel een gezondheidsverklaring. Stop hier ook het telefoonnummer van je dierenarts bij voor het geval je vragen hebt.
 2. Kopie van het registratiebewijs (bij een databank) met daarop het chipnummer
 3. Vervoersbox (in sommige landen verplicht)
 4. Loopplank (bij oudere en grote honden)
 5. Kalmeringstabletten of -spray, handig voor onderweg
 6. Drinkbak met anti-mors ring (en natuurlijk water)
 7. Muilkorf (in sommige landen verplicht)
 8. Voer (zijn standaard brok, of in geval van diepvriesvoeding kun je kiezen voor houdbare gestoomde worsten)
 9. Voerbak
 10. Snoepjes en koekjes
 11. Zijn favoriete speeltje
 12. Kussen of mand waar hij aan gewend is
 13. Halsband en hondenriem
 14. Grondpin met lange looplijn
 15. Afrasteringsnet (handig als je langer op één plek staat op de camping bijvoorbeeld)
 16. Koelband of koelmat (als je naar het warme zuiden vertrekt)
 17. Penning met je telefoonnummer (bij ons gratis gegraveerd)
 18. Poepzakjes
 19. Lampje voor aan de halsband (als je 's avonds nog gaat wandelen, naar een dorpje bijvoorbeeld)
 20. Tekentang (mocht hij nou onverhoopt toch een teek oplopen)
 21. Oude handdoek (altijd handig bij vieze modderpoten)
 22. Hondenjas (voor gevoelige honden in koudere klimaten)

Jij bent er klaar voor! Vul het lijstje eventueel aan met specifieke producten (of medicijnen) waar jouw hond niet zonder kan. Missen we nog iets? Dan horen we dat graag!

Fijne vakantie!

Tip: Bij het LICG kun je veel extra informatie vinden over het mee op vakantie nemen van huisdieren.

Dierencompleet.nl