Het is toch geweldig dat jouw hond altijd blij is om je te zien! Zodra je thuis komt van werk of school staat hij kwispelend voor je klaar. Met een beetje geluk krijg je nog een lik in je gezicht ook.
Ga terug
6 januari 2024

Verlatingsangst bij honden verminderen

Het is toch geweldig dat jouw hond altijd blij is om je te zien! Zodra je thuis komt van werk of school staat hij kwispelend voor je klaar. Met een beetje geluk krijg je nog een lik in je gezicht ook.

Hij is super blij je weer te zien, hij heeft je echt gemist! Maar wat nou als dit missen doorslaat en overgaat in verlatingsangst? Dan wordt het opeens een reëel probleem dat je moet verminderen.

Wat is verlatingsangst

Wanneer een hond je een beetje mist en blij is om je te zien is dat niet erg. Dat kwispelen is alleen maar leuk na een dag hard werken! Maar het kan gebeuren dat jouw hond hierin doorslaat en verlatingsangst ontwikkeld.

Honden met verlatingsangst zijn, afhankelijk van de ernst, al bij het minste geringste bang jou kwijt te raken. Zodra je ook maar de deur uit loopt begint hij hard te piepen. Het komt zelfs voor dat honden het hele interieur afbreken uit pure wanhoop en angst. Ze zijn bang dat je weg bent en weg blijft.

Verlatingsangst is dus een stoornis waarbij je hond bang is zijn beste maatje voor altijd te verliezen. Je hond is zenuwachtig en misschien wel wanhopig. Maar hoe kan dit probleem ontstaan?

Symptomen verlatingsangst bij honden

Onderstaand vind je een aantal symptomen van honden met verlatingsangst. Als je één of meerdere symptomen herkent is de kans groot dat je hond te maken heeft met (een bepaalde mate van) verlatingsangst.

  • Je hond piept veel zodra je weg gaat/bent
  • Je hond blijft en huilt als je weg bent
  • Hij/zij kan nog geen paar minuten alleen zijn
  • Als je weg bent plast hij/zij in huis
  • Je hond sloopt het interieur zodra je weg bent
  • Kapotte deuren, muren of bench. Je hond probeert te ontsnappen als je weg bent.
  • Je hond is extreem blij als je thuis komt

Oorzaken van verlatingsangst

De oorzaak van deze angst bij honden is moeilijk aan te geven. Het kan een reeks van gebeurtenissen zijn, maar kan ook door een trauma komen. Je weet het vaak niet en dat maakt het lastig te verklaren. Toch geven we je hier graag een aantal scenario's die de oorzaak kunnen zijn.

  • Als pup nooit geleerd om alleen te zijn. Als hij dit niet gewend is kan dit later problemen opleveren wanneer jij plots wél weg bent.
  • Als pup zijnde heeft hij juist altijd alleen geleefd, of is hij regelmatig van baasje gewisseld. Hij is bang óók jou te verliezen.
  • Het kan ook zijn dat hij het vroeger wel kon, maar nu niet meer. Stel dat jij door ziekte langere tijd thuis komt te zitten, maar plots weer gaat werken. Je hond is dan zo aan jouw aanwezigheid gewend dat hij nu niet meer zonder je kan.
  • Verhuizing en het verlaten van de veilige omgeving. Bij verhuizing is hij zijn houvast kwijt en kan het zijn dat jij het enige vertrouwde in zijn omgeving bent.
  • Je hond heeft een nare ervaring gehad toen jij van huis was. Denk hierbij aan onweer, vuurwerk, etc.
  • Jaloezie kan ook een oorzaak zijn. Denk hierbij aan de komst van andere huisdieren of een baby.

Verlatingsangst bij honden aanpakken

Het is belangrijk verlatingsangst bij je hond effectief aan te pakken. Zo voorkom je dat je hond nóg meer problemen krijgt.

Laat je hond wennen aan je afwezigheid

Het belangrijkste punt bij het trainen van honden met verlatingsangst is het laten wennen aan jouw afwezigheid. Het is geen proces van enkele dagen of weken, maar eerder van enkele maanden. Je hond moet langzaam wennen aan jouw afwezigheid.

Je kunt dit aanpakken door steeds wat langer weg te zijn. Begin door steeds wat langer in een andere ruimte te zijn. Laat je hond in de woonkamer zitten als jij even naar de keuken gaat bijvoorbeeld. Maak vervolgens onderscheid tussen binnen en buiten. Laat je hond buiten in de tuin zitten als jij binnenshuis wat gaat doen, of andersom.

Tot slot kun je dit opbouwen tot het moment dat jij veilig van huis kan en je hond achter blijft. Begin met enkele minuten en bouw dit rustig op tot enkele uren. En ja... het kan even duren voordat dit lukt.

Bovenstaande is makkelijker aan te pakken met onderstaande tips en producten.

Ben onvoorspelbaar (signalen wegnemen)

Om te beginnen met de afwezigheidstraining is het verstandig ook de signalen van jouw afwezigheid weg te nemen. Je hond begint de spanning al te voelen wanneer hij ziet dat je weg gaat. Zo begint zijn angst al op te spelen voordat je überhaupt weg bent.

Je zult het vast wel herkennen dat je hond precies weet wanneer jullie gaan wandelen. Hij herkent het aan je houding of aan die specifieke schoenen die je altijd draagt. Hetzelfde geldt bij verlatingsangst, hij weet precies wanneer jij weg gaat. Probeer hier rekening mee te houden en deze signalen te verminderen en om te buigen. Zo neem je de associatie weg.

Je kunt hierbij denken aan de volgende signalen:

  • Op slot doen van de deuren
  • Lager zetten van de thermostaat
  • In plaats van je huissloffen trek je je schoenen aan
  • Uitzetten van de lampen
  • Pakken van je sleutels en jas

Probeer deze signalen te verminderen en pas ze eventueel ook toe wanneer je juist niet weg gaat. Trek die specifieke schoenen ook eens aan als je gewoon lekker thuis blijft bijvoorbeeld.

Geruststellende ondersteuning

Om de training compleet en wat makkelijker te maken kun je er voor kiezen je hond kalmerende supplementen te geven. Deze maken je hond niet versuft of traag, maar voorkomen spanningspieken. Ze halen het scherpe randje er effectief af. Goedwerkende supplementen en andere producten zijn bijvoorbeeld de Adaptil feromonen verdamper, Bach Rescue of het Thundershirt. Hiermee draag je bij aan het verminderen van de verlatingsangst bij jouw hond. Wanneer jouw hond last heeft van algemeen onrustigheid kun je kiezen voor een kruiden Rustmix of je kan hem een feromonen halsband omdoen bijvoorbeeld.

Geef geen straf

Wanneer jouw hond blijft piepen of de bank heeft gesloopt zal jouw eerste reactie boosheid zijn! Je wilt je hond het liefste flink op zijn kop geven. Dit hoort hij niet te doen!

Toch is dit verre van de goede reactie op dat moment. Wanneer je thuiskomt en je hond de bank heeft gesloopt moet je niet boos worden. Doordat het waarschijnlijk al even geleden is zal hij jouw boze reactie niet kunnen koppelen aan wat hij heeft gesloopt. Je geeft hem dus in principe op z'n kop voor iets anders of niets.

Hij zal vast wel met zijn staart tussen zijn benen lopen en naar beneden kijken. Maar dit betekend niet dat hij weet wat hij fout heeft gedaan. Dit betekend namelijk dat hij laat zien dat hij onderdanig is. Hij zegt in feite dat jij de baas bent en vraagt of je hem alsjeblieft geen straf wilt geven.

Als je hond verlatingsangst heeft ben jij het beste maatje waar hij afhankelijk van is. Hij misdraagt zich omdat hij jou mist. Als jij hem op dat moment straft verliest hij het vertrouwen in zijn laatste maatje. Iets wat hem nóg onzekerder kan maken en het gedrag kan verergeren.

Aanpak samengevat

  • Laat je hond wennen aan het feit dat je soms in een andere ruimte in huis bent
  • Zorg ervoor dat je hond buitenshuis kan blijven als jij binnen bezig bent, of andersom
  • Houd hem bezig met bijvoorbeeld beloningsspeelgoed (voordat je weg gaat, het moet geen beloning voor zijn foutieve gedrag zijn). Geef het ook niet iedere keer.
  • Maak de verblijfsruimte eventueel wat kleiner. Zo zijn er minder prikkels én voelt je hond zich veiliger. Een eigen laag model hondenkennel of bench kan het verschil maken.
  • Zet de radio of tv aan om hem af te leiden
  • Bouw jouw afwezigheid langzaam op, zo leert hij te vertrouwen dat je gewoon terug komt
  • Neem signalen weg. Pak jij altijd dezelfde jas of schoenen als je weg gaat? Buig dit signaal om en trek je jas of schoenen ook eens aan als je gewoon thuis blijft. Zo buig je deze associatie om.
  • Beloon je hond bij thuiskomst pas als hij rustig is. Geef hem geen aandacht als hij hyperactief blij is wanneer jij thuis komt.
  • Geef hem geen straf als hij iets gesloopt heeft. Hij zal de straf niet kunnen associëren met het sloopgedrag wat al te lang geleden is. Hij kan het ook met jouw thuiskomst kunnen associëren, wat het probleem kan verergeren.
  • Zorg voor voldoende beweging, zo heeft hij overdag al afleiding en worden frustraties minder.
Dierencompleet.nl