Knaagdieren en konijnen, waarom worden deze twee altijd los genoemd? Veel mensen vragen zich af wat nu het verschil tussen knaagdieren en konijnen is. Wij zullen daar in deze blog antwoord op geven. We kunnen alvast verklappen dat het verschil helemaal niet zo groot is. Als je het verschil dus nog niet weet, is dat helemaal geen ramp!
Ga terug
12 februari 2024

Wat is nu het verschil tussen knaagdieren en konijnen?

Knaagdieren en konijnen, waarom worden deze twee altijd los genoemd? Veel mensen vragen zich af wat nu het verschil tussen knaagdieren en konijnen is. Wij zullen daar in deze blog antwoord op geven. We kunnen alvast verklappen dat het verschil helemaal niet zo groot is. Als je het verschil dus nog niet weet, is dat helemaal geen ramp! De reden waarom knaagdieren en konijnen los worden genoemd komt doordat deze taxonomisch anders zijn ingedeeld. Zo vallen de konijnen en hazen onder de orde van de haasachtigen (Lagomorpha) en vallen de knaagdieren, zoals hamsters, gerbils, ratten en muizen onder de orde van de knaagdieren (Rodentia). Maar wat is nu echt het verschil tussen knaagdieren en konijnen? Een taxonomische opdeling zegt natuurlijk niet (iedereen) zoveel. Wat is nu het verschil tussen knaagdieren en konijnen?

Het werkelijke verschil tussen knaagdieren en konijnen

Het werkelijke verschil tussen beide zit hem in de lichaamsbouw. Zo hebben konijnen twee extra snijtanden die verstopt zitten achter de twee grote voortanden in de bovenkaak. Bij knaagdieren ontbreken deze twee extra tanden. Het gevolg hiervan is dat konijnen cirkelvormig eten om het voedsel optimaal te kunnen verscheuren. Een knaagdier heeft deze tanden dus niet en beweegt zijn kaak van voor naar achter om het eten fijner te maken. Een ander verschil tussen knaagdieren en konijnen is de bouw van het geslachtsorgaan bij de mannelijke dieren. Zo zitten de teelballen bij mannelijke haasachtigen (rammen) boven de penis onder de huid, terwijl deze bij knaagdieren in een zakje achter de penis zitten. Bovendien hebben haasachtigen geen botje in de penis, iets wat knaagdieren wel hebben. Het laatste verschil vind je in de benaming van de sexen bij sommige soorten. Zo heten mannetjes konijnen rammen, terwijl mannetjes cavia's beertjes heten. Vrouwtjes konijnen noemen we voedsters, terwijl vrouwtjes cavia's zeugjes heten. Daar houdt het verschil tussen beide op. Ze hebben natuurlijk ook een aantal overeenkomsten, zo hebben ze allebei twee grote snijtanden die heel hun leven lang door groeien. Het is daarom van belang dat ze altijd de beschikking hebben tot knaagstenen of knaaghout en vers hooi. Wanneer ze dit niet hebben dan worden de tanden te lang, met diverse problemen tot gevolg. We hopen dat je met deze blog weer wat wijzer bent geworden over je huisdier. Heb je nog vragen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wat is nu het verschil tussen knaagdieren en konijnen?
Dierencompleet.nl