Wat is het toch warm! Maar wat moet je doen als je hond het te warm heeft? Weet je dat het regelmatig voor komt dat een hond oververhit dreigt te raken. Dit komt omdat ze de warmte alleen kwijt kunnen door te hijgen en in mindere maten door warmtewisseling via de voetzooltjes. Een hond kan niet zweten en heeft daarnaast een isolerende vacht die de warmte binnenhoudt. Heeft je hond een donkere vacht? Dan is hij nóg gevoeliger voor oververhitting. Dit alles zorgt er voor dat een beetje inspanning en de zomerzon al snel voor oververhitting zorgen.
Let tevens extra goed op bij puppy’s en oudere honden. Met name oudere honden kunnen snel oververhit raken, met alle gevolgen van dien. Ook honden met korte neuzen hebben hier sneller last van. Dit komt doordat zij moeilijker kunnen ademen en zo de warmte minder efficiënt weg kunnen hijgen.
Wat zijn de symptomen van een oververhitte hond?
- Je hond hijgt extreem veel
- Hij heeft een snelle ademhaling
- Tijdens het hijgen komt er veel slijm vrij
- Je hond zal sloom zijn en uitgeput overkomen
- De slijmvliezen zullen rood kleuren
Wat te doen als je hond oververhit is?
Je hond heeft het te warm of is zelfs oververhit. Zorg ervoor dat je hond zo snel mogelijk kan afkoelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door hem mee te nemen naar een koele schuur of keuken met tegelvloer. Hier kan hij geleidelijk maar efficiënt afkoelen naar zijn normale temperatuur van 38 tot 39 graden.
- Is je hond tot 40,5 graad warm? Neem hem dan mee naar een koele plek om hem rustig af te laten koelen. Zorg voor vers en koel drinkwater.
- Wanneer je hond warmer dan 40,5 graad is kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. Zorg er tevens voor dat je hond goed af kan koelen en geef hem vers en koel drinkwater.
- Is je hond 42 graden of warmer? Dan is de situatie levensbedreigend. Je kunt het beste de hals en buik kort scheren en deze koelen met natte (niet ijskoude) doeken. Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Wanneer de temperatuur weer is gedaald tot 40,5 graad kun je het beste stoppen met het snelle afkoelen en hem in een koele ruimte bij laten komen.
Hoe kun je oververhitting voorkomen?
Oververhitting kun je voorkomen door bijvoorbeeld ’s ochtends te gaan wandelen, dan is de lucht minder warm en is bovendien de grond nog wat koeler. In de zomer is het beter ’s ochtends en ’s avonds een wat grotere ronde te lopen en het ’s middags wat korter te houden. Zo blijft het voor je hond een stuk aangenamer.
’s Middags zou je je hond het beste koel kunnen houden met bijvoorbeeld verkoelend speelgoed, dat langzaam koud water af geeft en bij de verdamping van de warmte helpt. Op een zelfde manier werken veel koelbanden, koelvesten en koelmatten. Je kunt deze bij je hond om doen, of hij kan op de koelmat gaan liggen. Deze werken zo dat ze langzaam koel water afgeven wat de hond zowel direct én door middel van verdamping afkoelt.
Om af te koelen kun je je hond natuurlijk ook lekker laten zwemmen! Dit kan in speciale extra stevige hondenzwembaden, maar natuurlijk ook in een waterplas om de hoek. Voor de veiligheid zou je de hond een zwemvest aan kunnen trekken.
Je hond af laten koelen
Zoals we al aan gaven kun je je hond bijvoorbeeld in een koele schuur of koude keuken met tegelvloer leggen. Wat extra goed werkt is als hier een ventilator aanwezig is. Maar er is natuurlijk meer wat je kan doen om je hond af te laten koelen óf te voorkomen dat hij oververhit raakt. Je kunt hier bij aan bijvoorbeeld de volgende acties denken:
- Houdt de vacht kort, borstel regelmatig om de vacht gezond te houden en gebruik eventueel de tondeuse wanneer er nood aan de man is.
- Droog de hond niet compleet af wanneer hij gezwommen of gebadderd heeft. Het vacht zal de warmte verdampen.
- Laat je hond genoeg drinken (gewoon koud kraanwater, niet ijskoud!)
- Geef je hond voldoende mogelijkheden om uit te rusten in de schaduw
- Ga lekker pootje baden of zwemmen met je viervoeter
Het asfalt is net een bakplaat voor de voetzooltjes
Wat niet bij iedereen bekend is, is dat warm asfalt net een bakplaat is! Dankzij onze schoenen hebben wij niet in de gaten hoe warm asfalt is, maar bij een buitentemperatuur van 30 graden is asfalt in de zon al vlug 60 graden! Om je een idee te geven hoe warm dit is: de huid is binnen één minuut verschroeid als de temperatuur van het asfalt net boven de 50 graden uit komt. Loop dus nooit met je hond over het asfalt wanneer het warm is. Moet dit toch? Trek je hond dan beschermende schoentjes aan. Als extra ondersteuning voor de voetzooltjes kun je Vetramil Paw wax aanbrengen: dit werkt volgens de helende werking van honing om het herstel te ondersteunen.
Heb je vragen over het koel houden van je trouwe viervoeter? Neem dan contact met ons op of kom langs in de winkel.
Laat een hond nooit achter in de auto. Een klein beetje zon kan in de zomer de temperatuur al snel tot boven de 50 graden laten stijgen. Je hond is van harte welkom in onze winkel.