Een wiebelende kattenstaart is leuk, maar wat zegt de staart van een kat nu echt? Als katteneigenaar weet je vast en zeker dat de staart van een kat duidelijk aan geeft hoe hij zich voelt. Een kwispelende kat kan je veel zeggen. Wanneer een kat bijvoorbeeld ontspannen is, maar zich voorbereidt op inspanning, zal hij met zijn staart gaan zwiepen. Naarmate de kat alerter wordt, klaar voor de actie, zal hij sneller met zijn (gehele) staart zwiepen. Dit is één van de vele staartbewegingen die de kat kan maken én waar jij van af kan leiden hoe hij zich voelt. Je zult het wel herkennen.
Ga terug
13 februari 2024

Wat zegt de staart van een kat

Een wiebelende kattenstaart is leuk, maar wat zegt de staart van een kat nu echt? Als katteneigenaar weet je vast en zeker dat de staart van een kat duidelijk aan geeft hoe hij zich voelt. Een kwispelende kat kan je veel zeggen. Wanneer een kat bijvoorbeeld ontspannen is, maar zich voorbereidt op inspanning, zal hij met zijn staart gaan zwiepen. Naarmate de kat alerter wordt, klaar voor de actie, zal hij sneller met zijn (gehele) staart zwiepen. Dit is één van de vele staartbewegingen die de kat kan maken én waar jij van af kan leiden hoe hij zich voelt. Je zult het wel herkennen. Maar de staart alleen zegt natuurlijk niet alles, het is belangrijk dat je ook kijkt naar de algehele houding, de stand van de oren, het geluid dat hij maakt én wat er in de omgeving gebeurt. Toch komen we met het ontcijferen van de staart al een heel eind.

Wat zegt de staart van een kat tegen je?

Een kat maakt ontelbaar veel bewegingen met zijn staart. We zullen hieronder een aantal herkenbare staarthoudingen aanhalen.
  • Het heen en weer zwiepen van de staart laat zien dat de kat ontspannen is, maar zich klaar maakt voor inspanning. Het zwiepen zal steeds sneller gaan. Vaak begint dit met het bewegen van het puntje maar eindigt het met het bewegen van de hele staart.
  • Wanneer de staart in een boog omhoog gaat en de haren overeind staan is de kat in de verdediging. Wanneer hij zijn staart vervolgens recht omhoog zet met de haren overeind toont hij agressie.
  • Als de staart laag hangt of tussen de beneden gehouden wordt is de kat ontstelt.
  • Wanneer de staart overeind staat en het puntje extra omhoog gericht is, is de kat tevreden en vrolijk.
  • Bij een snel heen en weer bewegend puntje van de staart is de kat geïrriteerd, neem dan afstand.
  • Wanneer de kat met zijn staart een vraagteken vormt (de staart staat overeind en het puntje maakt een vouw) is de kat blij je te zien.
  • Wanneer de kat het vraagteken vormt en de staart een beetje laat trillen is hij heel erg blij je te zien.
  • Als de staart in een grote boog omhoog staat is de kat nieuwsgierig en alert. Hij is op ontdekking.
Dit is slechts een kleine selectie van alle bewegingen die je kat met zijn staart maakt. Veelal zijn er ook staartbewegingen met een dubbele betekenis. Op zo'n moment moet je goed kijken naar de houding van het lichaam en wat er in de omgeving gebeurt. Het gedrag en de manier van communiceren wordt dan ook vaak als raadselachtig omschreven. Het is niet per se raadselachtig, maar het is wel een zeer complexe manier van communiceren, gebaseerd op houdingen, staartbewegingen, geluid en markeren. Vaak is dit de reden dat je een kat pas leert begrijpen als je er langere tijd mee samen hebt gewoond. Er wordt wel eens gezegd dat honden Duits spreken en katten Frans. Ofwel, honden laten meteen zien wat ze willen en hoe ze zich voelen, terwijl katten heel subtiel communiceren. Je moet het dus echt leren herkennen.

De staart wordt gebruikt voor een betere balans

Je kat gebruikt zijn staart niet alleen om te communiceren, maar hij gebruikt deze ook om in balans te blijven. Tijdens de jacht zal de kat zijn staart strak naar achter houden om minder op te vallen. Maar tijdens de aanval maakt hij graag gebruik van zijn staart voor de balans. Je ziet dit ook als hij aan jagen is op zijn speelgoedmuis.

Het gezicht van de kat

We zeiden al dat je naast de staart ook op de houding van de kat moet letten, maar ook het gezicht zegt zeer veel. Wanneer je het gezicht van de kat bestudeert moet je op de ogen, mond, snorharen en oren letten. Al deze onderdelen van het gezicht werken samen. Wanneer de mond gesloten is, de pupillen niet verwijd zijn en de snorharen ontspannen zijn is de kat rustig en staat deze open voor (menselijk) contact. Een kat die zichzelf af sluit van de buitenwereld omdat hij nerveus is zal zijn oren naar achter houden en de ogen half sluiten. Wanneer de kat zich nog verder wil afsluiten en bang is legt hij zijn oren plat neer, verwijdt hij zijn pupillen en zal hij miauwen. Laat de kat in zo'n geval met rust. Dit was relatief beknopt hoe je het gedrag (en dan voornamelijk de staart) van een kat kan interpreteren en bestuderen. Zoals we aan gaven communiceert de kat op een subtiele maar complexe manier. Het beste is dan ook om je kat gewoon rustig te leren kennen over een langere periode. Maar in het algemeen geldt dat wanneer de kat bang, gespannen of boos is hij zich juist klein (staart naar beneden) of extra groot (opgeblazen staart) zal maken. Laat in deze gevallen de kat met rust en kom later terug. Wanneer je kat ontspannen is zul je dat dus in veel gevallen ook wel zien en kun je hem aanhalen. Neem bij vragen gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl