Wij mensen houden van gevarieerd eten en daardoor is het lastig voor te stellen dat honden het helemaal niet erg vinden om elke dag dezelfde brok te eten. Toch kan het voorkomen dat het beter is om van hondenvoer te wisselen. In deze blog vertellen we je hoe je dit het beste kan aanpakken!
Alweer dezelfde brok?
Mensen zijn emotie-eters. Wij vinden het gezellig om samen te eten en genieten van verschillende gerechten.
Dieren daarentegen eten om alle juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is het grote verschil waarom de meeste honden geen moeite hebben met dag in dag uit dezelfde brokken.
Redenen om van hondenvoer te wisselen
Toch komt het regelmatig voor dat het verstandig is om te wisselen van brokken bij honden. Onderstaand een aantal voorbeelden wanneer je van voer kan gaan wisselen.
- Omschakelen naar hoogwaardig voer
- Wisselen van voer vanwege levensfase
- Speciaal dieet door bijvoorbeeld ziekte
- Kosten van het voer
- De hond eet brokken slecht of helemaal niet
- Allergieën
- Beschikbaarheid van een product
Probeer de frequentie van wisselen beperkt te houden.
Wisselen van voer
Honden houden van regelmaat en hebben een gewenningsfase wanneer je van voer overstapt. De darmflora van een hond past zich namelijk aan, aan de voeding die hij krijgt.
Als je hond nieuwe voeding krijgt betekent dit dat er nieuwe bacteriën door de darmen komen, waar de hond niet aan gewend is. De darmen herkennen de nieuwe brok nog niet, waardoor het geleidelijk wordt afgevoerd als diarree. Het heeft even de tijd nodig om hier aan te wennen.
Wisselen van geperste naar een andere geperste brok
De beste manier om je hond te laten wennen aan andere brokken is door stapsgewijs van voer te veranderen. Hiervoor wordt een gewenningstijd van zes tot zeven dagen aangehouden. Dit geldt alleen voor wisseling binnen geperste brokken.
Wisselen van geperste naar krokante brokken
Ga je wisselen tussen krokante en geperste brokken, of andersom? Dan raden wij je aan om direct over te stappen. Het is belangrijk om de ontlasting goed in de gaten te houden.
Het grote verschil tussen geperste en krokante brokken is de bereidingswijze en de manier van verteren. Geperste brokken vallen uit elkaar in de maag en krokante brokken blijven een vaste substantie. Als je deze gemixt zou geven aan uw hond is er een grote kans dat de maag hier dus last/moeite mee gaat krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om meteen over te gaan in geval van wisselen tussen geperste en krokante brokken, in tegenstelling tot wisselen tussen krokante brokken.
Binnen één merk van voer wisselen
Er zijn diverse merken die het makkelijk maken om gevarieerd te eten en daardoor kan je binnen het merk wisselen van smaken. Een mooi voorbeeld hiervan is Nuvo Super Premium hondenbrok en Renske hondenvoeding. Nuvo Super premium bied krokante brok aan in de smaken zalm, kip en lam. Deze brok is zowel graan-, tarwe- en glutenvrij, en heeft een hoog percentage aan vlees. Als je hond bijvoorbeeld na een aantal jaar op de kip heeft gezeten toch zijn brok minder goed gaat eten, kunt u zonder problemen wisselen naar de lam of zalm variant. Aan te raden is wel om de overstap te maken met het schema zoals hierboven aangegeven. Op deze manier blijft het type voer hetzelfde voor honden, maar door te wisselen in verschillende smaken blijft de acceptatie hoog.
Wisselen van brok naar vers vlees uit de diepvries
Eet je hond z’n hele leven al brokken, dan moet je je realiseren dat zijn maag en darmen best even kunnen ‘schrikken’ van het nieuwe voer. Vlees is vers, rauw en bevat vele goede bacteriën en enzymen (die brok niet hebben). Dit verteert totaal anders dan brokken. Wanneer de hond bijvoorbeeld last heeft van kip/rund allergien, is het overstappen naar vers vlees een aanrader. Vers vlees bestaat namelijk uit diepvries worsten die per eiwit bron zijn ingedeeld. Zo kun je bijvoorbeeld over stappen op een volledig wild dieet: konijn/ hert. Of een dieet volledig op paard als eiwit bron. Belangrijk hierbij is om in de gaten te houden dat uw hond genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierover kunt u contact met ons opnemen.
Is je hond naar de eerste keer voeren aan de diarree gegaan? Geen paniek; je viervoeter is gewoon gevoelig voor de wissel. Laat hem of haar daarom eerst even rustig wennen aan het nieuwe voer. Giet daarom gekookt water over het vlees en probeer het dan nog een keer. Het gekookte water doodt de enzymen en goede bacteriën en zorgt voor een makkelijkere overstap. Bouw dat per dag af door steeds minder vlees te overgieten met gekookt water.