Ga terug
5 januari 2024

Zomereczeem bij paarden

Heeft jouw paard bij warmer weer ook last van zomereczeem? Dan is het belangrijk dit tijdig onder controle te hebben om verdere klachten te voorkomen.

In onze blog geven wij tips over het voorkomen van zomereczeem.

Hoe ontstaat zomereczeem?

Zomereczeem wordt veroorzaakt door één heel vervelend beestje, namelijk de cullicoïdes mug. Deze mug is actief, zodra de temperatuur boven de 10 graden uitkomt. Op een mooie zomeravond zie je deze mugjes in groepen zwermen in de lucht.

Wanneer een paard zomereczeem heeft, is hij allergisch voor knut. Knut is het speeksel van deze mug en dat zorgt voor jeuk bij paarden, waardoor paarden gaan schuren. In sommige gevallen gaat het schuren door tot bloedens toe. Het paard zit dan in een spiraal van jeuk en herstellende wonden, waardoor hij opnieuw gaat schuren.

De aanpak van zomereczeem heeft dan ook alles te maken met het voorkomen van de eerste beet.

Heeft je paard jeuk? Jeuk kan veel oorzaken hebben, zoals luizen, mijten, een worminfectie of zomereczeem. Als je niet zeker weet of het zomereczeem is, raadpleeg dan eerst je dierenarts om zaken uit te sluiten en de juiste diagnose te stellen.

Symptomen

Een ander woord voor zomereczeem is staart- en maneneczeem genoemd (SME). De symptomen zijn dan ook terug te vinden in deze naam. Vaak hebben de paarden jeuk aan de manen en de staart en beginnen hier met schuren. Deze symptomen treden in het voorjaar, de zomer en herfst op. Dit heeft alles te maken met het feit dat de mug niet actief is onder de 10 graden.

Op tijd beginnen

Het is belangrijk om de eerste beet te voorkomen en begin daarom tijdig met de behandelingen. Hieronder een aantal goede tips!

  • Wanneer je de eerste knut ziet vliegen bescherm je paard dan goed met een eczeemdeken. Dit is tot nu toe het beste medicijn tegen deze vervelende allergie.
  • Spray je paard en de deken goed in met anti-vliegenspray.
  • Er zijn veel verschillende sprays, supplementen en shampoos die kunnen bijdragen aan het stille van de jeuk. Het is voor ieder paard anders en daarom is het belangrijk goed uit te zoeken welke het beste werkt. Houd de huid soepel.
  • De muggen komen af op vochtige plekken. Probeer geen overbodige emmers met water in de buurt van het paard te plaatsen. Controleer eens rondom de wei of er sloten of plassen zijn met water.
  • Knutten zijn het meest actief rond schemering. Staat je paard 's nachts op stal? Zorg er dan voor dat je hem binnenhaalt voordat het gaat schemeren. Of zet hem juist na de schemering buiten en haal hem voor de ochtendschemering weer binnen.
  • Er zijn paarden die zulke ernstige klachten hebben dat ze zich tot bloedens toe schuren. Ontsmet in dat geval de wondjes goed om infecties te voorkomen. Zijn de problemen ernstig, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Voeding en supplemten

Voeding heeft een grote invloed op de gezondheid en het afweersysteem van uw paard of pony. Zo geeft een teveel aan zetmeel en suiker een negatief effect op de zomereczeem. Zorg daarom dat uw paard dit niet te veel binnen krijgt.

Een goede aanvulling op het voer is de Finecto+ Horse poeder. Deze kan over het voer woorden gestrooid. Dit zorgt ervoor dat mijten van het dier afgaan. Ook vliegen en muggen zullen niet meer steken of bijten. Begin met preventief behandelen voordat de risicoperiode begint.


Dierencompleet.nl