Ga terug
28 mei 2019

5 tips tegen slakkenvraat in de tuin

Slakkenvraat is een lastig probleem wanneer je een moestuintje hebt. Deze slijmerige beestjes kunnen de oogst van een heel seizoen opvreten. Zij blij en jij dikke vette pech!

Wanneer je slakken in de tuin of in huis hebt is het dus verstandig snel actie te ondernemen. Voorkomen is beter dan genezen.

In dit blog geven we je vijf tips om de slakken te vangen en weg te houden. Maar eerst vertellen we je in het kort wat een slak nu precies is.

5 tips tegen slakkenvraat in de tuin

Wat is een slak?

De slak is een weekdier dat als enige van de weekdieren op land leeft. We kunnen de slakken op diverse manieren opdelen. Zo zijn er huisjesslakken en naaktslakken. Maar je kunt ze ook opdelen naar gelang het dieet. Zo zijn er aas-, planten-, detritus- en vleeseters. Voor ons zijn vooral de huisjes- en naaktslakken die planten eten lastig, zij zorgen voor problemen in de (moest)tuin.

Helaas voor ons is een slak tweeslachtig en heeft dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Hierdoor heb je maar één slak nodig om vele nakomelingen te krijgen. Een slak kan met gemak 800 eitjes per keer en twee legsels per jaar leggen. De jonge slakken leggen zelf al na ongeveer 3 maanden eieren. Bij de juiste omstandigheden (15-20 °C en vochtig) kan een slakkenplaag dus snel uit de hand lopen! Wanneer je één slak hebt gezien is het dus verstandig snel actie te ondernemen.

5 tips tegen slakkenvraat in de tuin

Slakken bestrijden en verjagen

Hierbij geven we je 5 tips tegen slakkenvraat in de tuin. Met deze tips houd je de slakken uit de tuin.

1. Pak het voedsel af

Slakken houden van rommel. Voornamelijk plantenresten zorgen voor een geliefde ondergrond. Ze halen hier hun eten uit en bovendien is het vaak wat vochtiger. Een schone ondergrond is dan ook niet aantrekkelijk voor slakken. Ze moeten dan namelijk een stuk meer moeite doen om bij het eten te komen en bovendien voelt het niet prettig aan.

Hark de moestuin dus regelmatig en zorg ervoor dat de akkerranden onkruidvrij zijn. Zo wordt het voedselaanbod beperkt creëer je een onaantrekkelijke buffer rondom je kostbare planten.

2. Verminder het aantal verstop plaatsen

Met het schoonhouden van de bodem verminder je tevens het aantal verstop plaatsen. Losse blaadjes en plantenresten vormen een mooie vochtige plaats om te schuilen.

Daarnaast zorgt een fijnere structuur van de grond ook voor een vermindering van het aantal schuilplaatsen. Wanneer de grond grof van structuur is hebben slakken meer plek om hun eieren te leggen. Met een goede grondbewerking is dit dus te verminderen.

3. Gebruik slakkenkorrels als afweer

Slakkenkorrels zijn een handig middel om slakken te bestrijden. De slakkenkorrels zijn vaak 100% natuurlijk en kunnen werken op inname óf contact met de huid/slijmlaag.

De slakkenkorrels die via de inname werken zorgen ervoor dat slakken direct stoppen met vreten en zich terug trekken in de schuilplaats. Hier zullen zij vervolgens dood gaan.

Daarnaast is er ook slakkenstrooisel dat afwerend werkt. Veelal werkt dit op basis van de vocht-onttrekkende werking van het product. Zo droogt de atapulgitic klei de slakken uit waardoor zij het geen prettige ondergrond vinden. Zo dood je ze niet, maar houd je ze wel op afstand.

5 tips tegen slakkenvraat in de tuin

4. Zet een slakkenval in

Met een slakkenval is de slakkenplaag in uw tuin of huis snel en eenvoudig aan te pakken. De slakkenval vangt slakken snel en effectief weg uit de omgeving.

De val is eenvoudig met wat bier te vullen, dit werkt namelijk perfect als lokstof. Slakken zijn er dol op! De slak klimt in de val en kan er niet meer uit. Eenvoudig, milieuvriendelijk en gifvrij.

5. Pak het probleem op tijd aan

Zoals we al aangaven kan een slakkenplaag zeer snel om zich heen grijpen. Honderden eitjes en mini-slakjes zijn geen uitzondering. Na enkele maanden zet dit exponentieel door!

Goed monitoren is dus erg belangrijk. Controleer het gewas goed en houd vraatsporen in de gaten. Wanneer net gezaaid is, is het lastig te zien of er slakken aanwezig zijn. In dat geval is het in ieder geval verstandig een slakkenval neer te zetten. Zo weet je of er slakken zitten én vang je ze direct weg.

Pak nu de slakken in jouw tuin aan!