Checklist voor het houden van knaagdieren en konijnen

Je bent waarschijnlijk hier voor informatie over het houden van knaagdieren en konijn. Krijg je binnenkort een nieuw huisdier? Leuk, alvast gefeliciteerd! Het houden van knaagdieren is heel populair. Naast het nemen van een puppy is het houden van knaagdieren zoals een hamster super populair onder de kinderen. Het houden van deze dieren is een leuke hobby, die natuurlijk ook de nodige aandacht vraagt. Niet alle knaagdieren zijn geschikt om als knuffel huisdier te houden. Maar je hamster, rat of konijn kunnen heel leerzaam zijn en kunnen relatief makkelijk handtam gemaakt worden.

Wanneer je knaagdieren of konijnen gaat houden is het belangrijk dat deze een juist verblijf krijgen. Het is bovendien belangrijk dat je dier gezond is. Wij dragen hier graag aan bij door een ruim assortiment aan hoogwaardige voeders, snacks en supplementen aan te bieden. Daarnaast bent u bij ons aan het juiste adres voor het verblijf dat past bij je huisdier én bij jouw huis.

Wij adviseren je graag op het gebied van voeding, verzorging en in het algemeen bij het houden van knaagdieren en konijnen. Om je vast op weg te helpen in de zoektocht naar informatie hebben wij hieronder een aantal lijstjes opgesteld die je als leidraad kunt gebruiken.

Checklist voor het houden van knaagdieren en konijnen

Vragen vooraf. Vraag jezelf af of…

  • het diertje buiten of binnen gehouden gaat worden.
  • je het dier genoeg ruimte kan bieden.
  • je het beestje de aandacht kan geven die hij of zij nodig heeft. Konijnen zijn bijvoorbeeld groepsdieren, wanneer je maar één konijn hebt heeft deze wat meer aandacht nodig dan wanneer deze met meerdere gehouden wordt.
  • het dier op veilige afstand zit van je andere huisdieren. Denk hierbij aan de hond en kat.

De antwoorden op bovenstaande vragen hangen dus af van jouw situatie, maar dus ook van de soort en het aantal dieren dat je wil gaan houden.

Hierbij geven we je alvast een basischecklist om te kijken of je alles in huis hebt om een knaagdier of konijn te gaan houden.

Huisvesting en inrichting

Eten

Vermaak & beloning

Verzorging

Op pad

Transport

Download hier de printversie van de checklist voor het houden van knaagdieren en konijnen