Checklist voor het houden van vogels

Je bent waarschijnlijk hier omdat je één of meerdere vogels wil gaan kopen. Leuk, alvast gefeliciteerd! Wist je dat het houden van vogels een wijdverspreide hobby is? Bovendien worden vogels al relatief lang gehouden om diverse redenen. In sommige landen worden mooie vogels gehouden als statussymbool en je kent vast wel het verhaal van de kanarie in de kolenmijn. Hier in Nederland genieten we vooral van de mooie kleuren, de levendigheid en het gefluit.

Het houden van vogels is niet per se heel moeilijk, dat is afhankelijk van de soort die je wil houden én hoe je deze gaat huisvesten. Het is belangrijk dat je vogel gezond is. Daarom dragen wij hier graag aan bij door een ruim assortiment aan hoogwaardige voeders, snacks en supplementen aan te bieden. Daarnaast bieden wij vele soorten vogelkooien, zodat er altijd wel iets tussen zit wat geschikt is voor jouw vogel en jouw huis.

Wij adviseren je graag op het gebied van voeding, verzorging en in het algemeen bij het houden van vogels. Om je vast op weg te helpen in de zoektocht naar informatie hebben wij hieronder een aantal lijstjes opgesteld die je als leidraad kunt gebruiken.

Checklist voor het houden van vogels

Vragen vooraf. Vraag jezelf af of…

  • je de dieren genoeg ruimte kan bieden. Wil je ze binnen of buiten gaan houden?
  • je de vogels genoeg aandacht kan geven. Een zebravink vermaakt zich vaak wel, maar een grijze roodstaart kan wat meer aandacht op eisen.
  • je de vogel een veilige leefomgeving kan bieden. Kan de kat of hond er niet bij?
  • of je de vogel vrij in de volière wil laten vliegen of dat je hem handtam wil maken. Hierbij dien je rekening te houden met de soort en de leeftijd.

De antwoorden op bovenstaande vragen hangen dus af van jouw situatie, maar dus ook van de soort die je wil gaan houden.

Hierbij geven we je alvast een basischecklist om te kijken of je alles in huis hebt om één of meerdere vogels te gaan houden.

Huisvesting

Eten

Vermaak & beloning

Transport

Download hier de printversie van de checklist voor het houden van vogels