Checklist voor het houden van katten

Je bent waarschijnlijk hier omdat je een kat gaat kopen of adopteren. Leuk, alvast gefeliciteerd! Het houden van katten is heel populair. Om hier meteen op in te haken, je hoort mensen wel eens zeggen dat je een hond hebt en een kat houdt. Jij bent niet de baas van de kat, maar het hulpje. Of dat nou helemaal waar is valt te betwisten, je kan namelijk gerust een band met de kat op bouwen. Het is niet voor niets dat je kat een mening heeft over al je vrienden. Het houden van deze excentrieke dieren kan dus heel leuk en interessant zijn.

Wanneer je een kat in huis haalt is het belangrijk na te gaan of je kan bieden wat een kat nodig heeft. Een kat is relatief makkelijk te houden, maar het is wel van belang dat je je kat de juiste voeding en omgeving aan biedt. Het is belangrijk dat je kat gezond is. Wij dragen hier graag aan bij door een ruim assortiment aan hoogwaardige kattenvoeding, snacks en supplementen aan te bieden.

Wij adviseren je graag op het gebied van voeding, verzorging en in het algemeen bij het houden van katten. Om je vast op weg te helpen in de zoektocht naar informatie hebben wij hieronder een aantal lijstjes opgesteld die je als leidraad kunt gebruiken.

Checklist voor het houden van katten

Vragen vooraf. Vraag jezelf af of…

  • je de kat genoeg ruimte en afleiding kan bieden.
  • je vindt dat de kat vrij door de wijk mag lopen, dat deze binnen moet blijven óf dat je de tuin er voor af wil zetten.
  • de buurt veilig genoeg is om de kat vrij rond te laten lopen, mocht je hiervoor kiezen.
  • je de kat de aandacht kan geven die hij of zij nodig heeft. Het verschilt per ras en kat hoe actief deze is.
  • je de kat ook een plekje kan geven in je toekomstplannen. Ze worden namelijk wel 20 jaar oud.
  • de kat in de buurt kan komen bij je andere huisdieren. Dit is lang niet altijd gewenst namelijk, voor je het weet zijn de vissen uit je aquarium verdwenen.

De antwoorden op bovenstaande vragen hangen dus af van je persoonlijke situatie.

Hierbij geven we je alvast een basischecklist om te kijken of je alles in huis hebt om een kat te gaan houden.

Huisvesting en inrichting

Kattenbak

Vermaak & beloning

Eten

Verzorging

Op pad

Transport

Download hier de printversie van de checklist voor het houden van katten