Checklist waterschildpadden

Je bent waarschijnlijk hier omdat je een waterschildpad gaat houden. Leuk, alvast gefeliciteerd! Wist je dat het houden van waterschildpadden al sinds jaar en dag populair is? Logisch ook, want ze zijn heel leuk om te zien!

Maar waar ze de schildpadjes vroeger in een plastic palmboom-bakje deden, weten we tegenwoordig gelukkig beter. Vroeger bleven de schildpadjes bijna allemaal extreem klein, dat was niet omdat ze zich aanpasten aan het verblijf, maar omdat ze wat tekort kwamen en stress hadden.

Je raadt het al, het is bij waterschildpadden van groot belang een goed verblijf in te richten. Het is belangrijk dat je dier gezond is. Wij dragen hier graag aan bij door een ruim assortiment aan hoogwaardige voeding, verblijven en inrichting aan te bieden.

Wij adviseren je graag op het gebied van voeding, huisvesting en algemene verzorging van de waterschildpadden. Om je vast op weg te helpen in de zoektocht naar informatie hebben wij hieronder een lijstje opgesteld die je als leidraad kunt gebruiken. Het gaat hier voornamelijk om de benodigdheden voor het houden van een waterschildpad.

Vragen vooraf

Voordat je begint met het houden van waterschildpadden moet je jezelf in ieder geval afvragen of:

  • Je het dier genoeg ruimte kan bieden. Sommige waterschildpadden worden groter dan anderen. De muskus schildpad wordt tussen de 10 en 15 cm lang, maar een River Cooter kan wel 30 cm lang worden.
  • Je het juiste terrarium/aquarium aan kan bieden.
  • Je het dier ook een plekje kan geven in je toekomstplannen.
  • Je tevreden bent met het aanschouwen van het natuurlijke gedrag van het dier.

De antwoorden op bovenstaande vragen hangen dus af van jouw situatie en van de soort die je wilt gaan houden.

Hierbij geven we je alvast een basischecklist om te kijken of je alles in huis hebt om een waterschildpad te gaan houden.

Huisvesting

Eten