Checklist voor het houden van reptielen en amfibieën

Je bent waarschijnlijk hier omdat je een reptiel of amfibie gaat kopen. Leuk, alvast gefeliciteerd! Wist je dat het houden van reptielen steeds populairder wordt? Steeds meer mensen ontdekken hoe mooi en interessant een terrariumhobby kan zijn. Je raakt al vlug gefascineerd door het gedrag van deze bijzondere soortgroepen. Daarnaast is het fantastisch om een stukje natuur in huis te halen. Dit kan variëren van een droog woestijnterrarium, tropisch terrarium of paludarium (terrarium met watergedeelte).

Je raadt het al, het is bij reptielen en amfibieën van groot belang een goed verblijf in te richten. Het is belangrijk dat je dier gezond is. Wij dragen hier graag aan bij door een ruim assortiment aan hoogwaardige voeding, verblijven en inrichting aan te bieden.

Wij adviseren je graag op het gebied van voeding, huisvesting en algemene verzorging van reptielen en amfibieën. Om je vast op weg te helpen in de zoektocht naar informatie hebben wij hieronder een aantal lijstjes opgesteld die je als leidraad kunt gebruiken.

Checklist voor het houden van reptielen en amfibieën

Vragen vooraf. Vraag jezelf af of…

  • je het dier genoeg ruimte kan bieden. Een luipaardgekko heeft een minder groot terrarium nodig dan een groene leguaan.
  • je het juiste terrarium aan kan bieden. Afhankelijk van de soort moet je in de breedte of hoogte denken.
  • je het dier ook een plekje kan geven in je toekomstplannen. Sommige landschildpadden worden ouder dan jijzelf!
  • je tevreden bent met het aanschouwen van het natuurlijke gedrag van het dier.
  • je geen problemen hebt met het voeren van levend voedsel.

De antwoorden op bovenstaande vragen hangen dus af van jouw situatie en van de soort die je wil gaan houden.

Hierbij geven we je alvast een basischecklist om te kijken of je alles in huis hebt om een reptiel of amfibie te gaan houden.

Huisvesting

Eten

Verzorging

Download hier de printversie van de checklist voor het houden van reptielen en amfibieën