Hoe leuk is het om samen met uw hond(en) activiteiten te ondernemen? Heeft u een hond met veel energie? Dan kan agility de perfecte sport zijn om samen te beoefenen.
Ga terug
5 januari 2024

Agility training met uw hond!

Hoe leuk is het om samen met uw hond(en) activiteiten te ondernemen? Heeft u een hond met veel energie? Dan kan agility de perfecte sport zijn om samen te beoefenen.

Het leuke van agility is dat u met weinig producten veel verschillende opdrachten kan trainen. In deze blog vertellen wij u alles over agility, beter bekend als behendigsheidstraining!

Wat is agility eigenlijk?

Agility is een hondensport waarbij u moet samenwerken met uw hond. Hierbij vormt u samen met uw hond een team en probeert u samen zo goed en snel mogelijk een parcours af te leggen.

Het baasje mag de tijdens de hindernissen de hond niet aanraken, maar alleen begeleiden met commando's. Echt teamwork dus! Honden vinden het vaak fantastisch om samen met de baas dit soort activiteiten te oefenen.

Waarom agility?

De belangrijkste reden is plezier! Het samen met uw trouwe viervoeter plezier maken en daardoor een betere band krijgen. Daarnaast leren honden meer commando's en luisteren ze over het algemeen beter naar het baasje.

Agility (of behendigheid) kan door elke gezonde hond van ouder dan één jaar met een sportieve baas gedaan worden. Afhankelijk van het formaat van de hond worden de hindernissen ingesteld.

Hobby of sport?

U kan behendigheid puur voor het plezier beoefenen met uw hond, maar u kunt ook serieus aan de slag gaan en mee doen met wedstrijden. Hierbij zijn er vier verschillende hoogteklasses, hierbij worden honden op formaat ingedeeld (small, medium, intermediate en large). Daarnaast worden de honden ook ingedeeld op prestatie niveau (debutanten, 1e, 2e en 3e graad). Door het winnen van punten op wedstrijd kan u promoveren naar een hoger niveau.

Speciaal voor de enthousiaste oudjes is er een veteranenklasse. Verschillende verenigingen hebben ook wedstrijden voor junioren.

Waar oefenen?

U kunt bij een vereniging gaan en samen met andere hondenbezitters trainen voor behendigheid, dit kan bijvoorbeeld op kynologenclubs.

Wanneer u thuis een beetje ruimte heeft kunt u de sport ook thuis beoefenen met behulp van agility toebehoren, zoals met tunnels, hordes, ringen of slalom paaltjes. Onderstaand een aantal voorbeelden van honden behendigheidsproducten.

Trixie Agility Horde
Leer uw hond steeds een stapje hoger springen met deze stabiele kunststof horde. Een leuke beginners oefening!

Trixie Agility Slalom
Deze leuke slalom-paaltjes kunt u op verschillende manieren opstellen! Zo blijft het uitdagend voor uw hond.

Trixie Agility Ring
Met deze ring op hoogte wordt de opdracht al iets moeilijker! Eenvoudig te bevestigen en ook andersom te gebruiken voor de beginners. (ring op de grond)

Het leuke van deze producten is dat u eenvoudig thuis op niveau kan trainen met uw hond. Daarnaast worden de oefeningen geleverd met een trainingsboekje vol met tips en trucks en zijn ze gemakkelijk op te bergen.

Ook zijn de diverse agility toebehoren eenvoudig aan te passen, zodat ze voor ieder ras geschikt zijn. Meer zien van onze agility producten? Kijk in onze categorie 'Training & Outdoor'.

Handig tijdens het trainen!

Dierencompleet.nl